Leer tabulatuur lezen

Leer tabulatuur lezen Heeft u altijd gitaar willen leren spelen, maar kunt u geen noten lezen? Dan is hier dé oplossing; tabulatuur. Iedere gitarist gebruikt tabulatuur om makkelijk en snel nummers te leren! Lees hier alles over tabulatuur.

Geschiedenis

Tabulatuur is vooral sinds recente tijden erg intrek. Het systeem bestaat echter al sinds de Middeleeuwen. De eerste tabs werden geschreven voor de luit, een snaarinstrument. In deze tijd had de luit 5 snaren en werden deze in tabulaturen aangegeven met een letter uit het Romeinse alfabet. Toen halverwege de 15e eeuw een zesde snaar aan de luit werd toegevoegd, ontstonden er daar bij verschillende componisten verschillende lettersymbolen voor. Later namen de Fransen en de Italianen het idee van tabulatuur over. Gitaristen zijn relatief luie mensen, dat kun je wel van ze zeggen. Nu is dit echter niet de enige motivatie om tabulatuur te maken en mee te spelen, het is namelijk ook veel makkelijker dan noten lezen en veel sneller te leren.

De basis

Een standaard gitaar, elektrisch of akoestisch, heeft 6 snaren. Daarom ziet tabulatuur er zo uit:
e ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
B ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
G ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
D ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A------------------------------------------------------------------------------------------------------------
E ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De snaren worden op deze manier weergeven, deze tabulatuur staat geschreven in de standaard-tuning (EADGBe), omdat de meeste liedjes in deze tuning geschreven zijn. Als u nog niet bekend bent met de snaren, iedere snaar heeft een grondtoon, zo heeft de dikste snaar in de standaard tuning de noot E als grondtoon net zoals de dunste snaar (deze wordt met een kleine e aangegeven, maar is dezelfde noot).

Een liedje

We zullen beginnen met een makkelijk, maar oh zo bekend stukje om tabulatuur duidelijk te maken. Smoke on the Water is ’s werelds bekendste ‘riff’, en wordt op deze manier weergegeven:
(n.b. ik heb het nummer versimpeld i.v.m. makkelijker leren)
e ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
B ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
G ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
D ----3--5-----------3--6-5-----------3--5----3-----------------------------------------------------------
A -5--------------5-----------------5--------------5--------------------------------------------------------
E ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dit ziet er wellicht moeilijk uit voor mensen die geen tabulatuur kunnen lezen, maar ik zal u laten zien dat dit juist heel gemakkelijk is!

Zoals er in deze tabulatuur staat moet u beginnen met het vijfde vakje op de A-snaar, gevolgd door het derde en daarna het vijfde vakje op de D-snaar. Het enige probleem van tabulatuur is dat er geen tijdsnotering is, u moet het nummer dus zelf kennen om het tempo te weten. Speel het eerst maar eens langzaam, vijfde op de A, derde en daarna vijfde op de D. Wellicht klinkt het al bekend, ik raad u anders aan eventjes op bijvoorbeeld Youtube dit nummer op te zoeken.
Hieronder een stap voor stap begeleiding van hoe het eruit zal zien:

(vijfde vakje op de A)

(derde vakje op de D)

(vijfde vakje op de D)

(n.b. ik gebruik alleen mijn wijsvinger om te laten zien hoe het eruit zien, maar alle vingers worden uiteraard gebruikt bij het gitaarspelen)

Nu hebben we de eerste 3 noten gespeeld van Smoke on the Water, probeer zelf nu de andere 9 noten te spelen, u heeft nu uw eerste stukje door middel van tabulatuur gespeeld! Praktisch alles wat op de gitaar gespeeld wordt kan uitgeschreven worden in tabulatuur, akkoorden zullen er bijvoorbeeld zo uitzien:
e -----0--------------------0-------------------------------------------------------------------------------
B ----1--------------------0--------------------------------------------------------------------------------
G ----0--------------------1--------------------------------------------------------------------------------
D ----2--------------------2---------------------------------------------------------------------------------
A ----3--------------------2-------------------------------------------------------------------------------
E -----0-------------------0--------------------------------------------------------------------------------

Dit is een C gevolgd door een E-mineur.

U heeft nu de basis van tabulatuur onder de knie, hopelijk gaat er voor u een nieuwe wereld open!
© 2008 - 2024 Njlvs, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tabs - voor gitaar en basTABS zijn een soort codering van grepen, snaren, en fretten op een gitaar of basgitaar. Met TABS kunnen we makkelijk ons…
Tabs voor bekende gitaar nummers (intro's)Gitaar spelen is een oude kunst wat door een hoop mensen uitgeoefend wordt. Slechts weinig mensen weten het uiteindelijk…
Online gratis gitaar akkoorden en bladmuziek voor de gitaarOnline gratis gitaar akkoorden en bladmuziek voor de gitaarOp het internet zijn veel websites te vinden die gratis bladmuziek voor de gitaar aanbieden. In dit artikel vind je een…
Verdere tabulatuur en technieken voor gitaarVerdere tabulatuur en technieken voor gitaarHeeft u tabulatuur leren lezen maar staan er allerlei tekens en technieken in die u niet snapt? Hierin staan alle tekens…

Anatomie van de elektrische gitaarAnatomie van de elektrische gitaarAltijd willen weten waar de elektrische gitaar nou uit bestaat? In dit artikel worden alle onderdelen van de elektrische…
Een elektrische gitaar kopenHeeft u altijd al gitaar willen spelen en heeft u er eindelijk voor gekozen om een elektrische gitaar te kopen? Kijk dan…
Njlvs (16 artikelen)
Gepubliceerd: 22-03-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.