Een elektrische gitaar kopen

Heeft u altijd al gitaar willen spelen en heeft u er eindelijk voor gekozen om een elektrische gitaar te kopen? Kijk dan niet verder! Hier leggen we u uit waar u op moet letten bij het kopen van een degelijke elektrische gitaar. Zowel voor de beginnende als de gevorderde gitarist!

Elektrische gitaar

Een elektrische gitaar is een gitaar zonder klankkast en produceert zijn geluiden d.m.v. luidsprekers.
De trillingen van de stalen snaren worden opgepikt door elektromagnetische opnemers die bestaan uit magneten en spoelen. De verstoringen van het magneetveld worden omgezet in elektrische stroom die via een kabel van de gitaar naar een versterker wordt geleid. Deze versterker zet het elektrische signaal middels een luidspreker om in hoorbaar geluid. Elektrische gitaren bestaan in alle geuren en kleuren. Zo bestaan er bijvoorbeeld elektrische gitaren met 12 of zelfs met 18(!) snaren. In tegenstelling tot een klassieke gitaar of een folkgitaar is bij een elektrische gitaar de vorm weinig of niet belangrijk. Daarom bestaan er heel veel verschillende soorten gitaren.

Het kopen van een elektrische gitaar

1. Soort gitaar

Bij het kopen van een gitaar moet je allereerst een kijk hebben op welke gitaar je nou precies wil. Er zijn immers heel veel soorten gitaren en elke gitaar heeft zijn eigen manier van spelen. Je zal dus met elke gitaar een andere ervaring hebben.
Vooral Gibson, een bekend gitaarmerk, biedt vele soorten gitaren aan. Zo heb je bijvoorbeeld de 'flying v', die gekenmerkt wordt door zijn extravagante v-vorm. Een nadeel van de 'flying v' is dat je er niet mee kan spelen op je schoot. De 'les pauls' modellen van gibson hebben een eerder hoekige klankkast en doen me denken aan de gitaren uit de jaren 60'-70'. Tot slot heb je ook de 'st' modellen die over het algemeen beschreven worden als de standaard elektrische gitaar. De klankkast van deze gitaar heeft een ronde vorm. Uiteraard zijn nog veel meer soorten van elektrische gitaren maar dat waren de bekendste.

2. De prijs

De prijs van elektrische gitaren gaan over het algemeen van 50 tot 5000. Het is aangeraden om als eerste gitaar een niet al te dure gitaar te kopen. Later, na genoeg ervaring te hebben opgedaan, mag de prijsklasse van je gitaar stijgen. Bij een elektrische gitaar let je best eerst op de kwaliteit, en dan op de prijs. Want soms ben je beter af met een goedkoper en minder bekend merk, dan met een dure gitaar van Gibson.

3. De kwaliteit

Alles is afhankelijk van welke klank jij wil. Elke gitaar is uniek en heeft een andere klankkleur. Een goede gitaar heeft een zuiverder en helderder geluid. Een geoefend oor is wel een must, al kan ik je dat hier niet aanleren. Meestal merk je zelf wel, welke elektrische gitaar er de beste klank heeft. Indien je 2 gitaren met elkaar vergelijkt en je hoort het verschil van de klank en de zuiverheid slechts in enkele details, dan raad ik je aan de goedkoopste gitaar te nemen. Je moet ook rekening houden met de opties! Op een standaard gitaar kan je het volume en de toonhoogte aanpassen. Je hebt ook best een tremolo-arm en een bevestiging voor een draagband. Voldoet jouw gitaar hier niet aan, dan koop je deze beter niet!

Tip:

Test je elektrische gitaren op dezelfde versterker! Want ook de kwaliteit van de versterkers spelen een rol! De prijs van een versterker varieert ook van 50 tot 5000. Maar hier ga ik niet te ver op in.
© 2008 - 2024 Nielsvermeiren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat voor gitaar moet je kopen om mee te beginnen?Wat voor gitaar moet je kopen om mee te beginnen?Veel mensen die willen beginnen met gitaar spelen hebben geen idee wat voor gitaar ze mee moeten beginnen. Hier kun je l…
De elektrische gitaarDe elektrische gitaarDe elektrische gitaar is een veelgebruikt instrument dat bij elke muziekstijl past. Er bestaan veel soorten elektrische…
Je stem of gitaar opnemen met een audio interfaceJe stem of gitaar opnemen met een audio interfaceTegenwoordig is het makkelijker dan ooit om met een hoge kwaliteit je eigen stem, gitaar of ander instrument zelf op te…
Introductie van de gitaarIntroductie van de gitaarDe gitaar is een populair instrument en wordt bij vele muziekstijlen gebruikt: rock, pop, heavy metal, nu metal, funk, j…

Leer tabulatuur lezenLeer tabulatuur lezenHeeft u altijd gitaar willen leren spelen, maar kunt u geen noten lezen? Dan is hier dé oplossing; tabulatuur. Iedere gi…
Nielsvermeiren (10 artikelen)
Laatste update: 05-02-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.