InfoNu.nl > Muziek en Film > Instrumenten > Een elektrische gitaar kopen

Een elektrische gitaar kopen

Heeft u altijd al gitaar willen spelen en heeft u er eindelijk voor gekozen om een elektrische gitaar te kopen? Kijk dan niet verder! Hier leggen we u uit waar u op moet letten bij het kopen van een degelijke elektrische gitaar. Zowel voor de beginnende als de gevorderde gitarist!

Elektrische gitaar

Een elektrische gitaar is een gitaar zonder klankkast en produceert zijn geluiden d.m.v. luidsprekers.
De trillingen van de stalen snaren worden opgepikt door elektromagnetische opnemers die bestaan uit magneten en spoelen. De verstoringen van het magneetveld worden omgezet in elektrische stroom die via een kabel van de gitaar naar een versterker wordt geleid. Deze versterker zet het elektrische signaal middels een luidspreker om in hoorbaar geluid. Elektrische gitaren bestaan in alle geuren en kleuren. Zo bestaan er bijvoorbeeld elektrische gitaren met 12 of zelfs met 18(!) snaren. In tegenstelling tot een klassieke gitaar of een folkgitaar is bij een elektrische gitaar de vorm weinig of niet belangerijk. Daarom bestaan er heel veel verschillende soorten gitaren.

Het kopen van een elektrische gitaar

1. Soort gitaar

Bij het kopen van een gitaar moet je allereerst een kijk hebben op welke gitaar je nou precies wil. Er zijn immers heel veel soorten gitaren en elke gitaar heeft zijn eigen manier van spelen. Je zal dus met elke gitaar een andere ervaring hebben.
Vooral Gibson, een bekend gitaarmerk, biedt vele soorten gitaren aan. Zo heb je bijvoorbeeld de 'flying v', die gekenmerkt wordt door zijn extravagante v-vorm. Een nadeel van de 'flying v' is dat je er niet mee kan spelen op je schoot. De 'les pauls' modellen van gibson hebben een eerder hoekige klankkast en doen me denken aan de gitaren uit de jaren 60'-70'. Tot slot heb je ook de 'st' modellen die over het algemeen beschreven worden als de standaart elektrische gitaar. De klankkast van deze gitaar heeft een ronde vorm. Uiteraard zijn nog veel meer soorten van elektrische gitaren maar dat waren de bekendste. Indien u eens een kijkje wilt nemen naar verschillende modellen kan dat bij de site van Musicstore.

2. De prijs

De prijs van elektrische gitaren gaan over het algemeen van 50 tot 5000. Het is aangeraden om als eerste gitaar een niet al te dure gitaar te kopen. Later, na genoeg ervaring te hebben opgedaan, mag de prijsklasse van je gitaar stijgen. Bij een elektrische gitaar let je best eerst op de kwaliteit, en dan op de prijs. Want soms ben je beter af met een goedkoper en minder bekend merk, dan met een dure gitaar van Gibson. Ook is het aangeraden om eerst eens op Ebay te kijken of er geen interessant koopje kan worden gedaan.

3. De kwaliteit

Alles is afhankelijk van welke klank jij wil. Elke gitaar is uniek en heeft een andere klankkleur. Een goede gitaar heeft een zuiverder en helderder geluid. Een geoefend oor is wel een must, al kan ik je dat hier niet aanleren. Meestal merk je zelf wel, welke elektrische gitaar er de beste klank heeft. Indien je 2 gitaren met elkaar vergelijkt en je hoort het verschil van de klank en de zuiverheid slechts in enkele details, dan raad ik je aan de goedkoopste gitaar te nemen. Je moet ook rekening houden met de opties! Op een standaart gitaar kan je het volume en de toonhoogte aanpassen. Je hebt ook best een tremolo-arm en een bevestiging voor een draagband. Voldoet jouw gitaar hier niet aan, dan koop je deze beter niet!

Tip:

Test je elektrische gitaren op dezelfde versterker! Want ook de kwaliteit van de versterkers spelen een rol! De prijs van een versterker varieert ook van 50 tot 5000. Maar hier ga ik niet te ver op in. Een versterker kan je kopen bij Musicstore.
© 2008 - 2018 Nielsvermeiren, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat voor gitaar moet je kopen om mee te beginnen?Wat voor gitaar moet je kopen om mee te beginnen?Veel mensen die willen beginnen met gitaar spelen hebben geen idee wat voor gitaar ze mee moeten beginnen. Hier kun je l…
De elektrische gitaarDe elektrische gitaarDe elektrische gitaar is een veelgebruikt instrument dat bij elke muziekstijl past. Er bestaan veel soorten elektrische…
5 manieren om een gitaar te stemmen5 manieren om een gitaar te stemmenLees hier de beste vijf manieren om een akoestische en elektrische gitaar te stemmen. Snel via smartphone en tablet apps…
Introductie van de gitaarIntroductie van de gitaarDe gitaar is een populair instrument en wordt bij vele muziekstijlen gebruikt: rock, pop, heavy metal, nu metal, funk, j…
Welke gitaar moet ik kiezen?Welke gitaar moet ik kiezen?Als je een gitaar wil kopen wordt je overspoeld met keuzes. Er zijn verschillende merken, verschillende soorten en maten…

Reageer op het artikel "Een elektrische gitaar kopen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Nielsvermeiren
Laatste update: 05-02-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Schrijf mee!