De elektrische gitaar

De elektrische gitaar De elektrische gitaar is een veelgebruikt instrument dat bij elke muziekstijl past. Er bestaan veel soorten elektrische gitaren. Rond 1920 begon de ontwikkeling, die leidde tot het in 1952 geproduceerde model dat in massaproductie werd genomen. Hoe werkt een elektrische gitaar, wat is de geschiedenis en wat zijn de verschillende typen elektrische gitaren.

Geschiedenis

De eerste elektrische gitaren werden in de jaren dertig gemaakt door Rickenbacker. In het begin van de jaren veertig bouwde de muzikant Les Paul, die werkte bij de Gibson Guitar Corporation, in zijn vrije tijd ook een solidbody-gitaar. Echter is de ontwikkeling van de elektrische gitaar voor een groot deel te danken aan de Hawaiiaanse muziek uit 1920/1930. De eerste Hawaï gitaren van rond 1920 werden elektrisch versterkt door middel van resonatoren, ontworpen en bedacht door Rickenbacker. In 1931 richtte Rickenbacker samen met Beauchamp en Barth de Electro String Compagny op en maakte Hawaï gitaren met zes losse sterke magneten die onder de zes snaren werden bevestigd. Gibson experimenteerde vanaf 1924 met semi akoestische modellen en was eveneens een pionier op dit gebied, maar maakte pas vele jaren later gebruik van de uitkomst van hun experimenten. In 1944 richtte Fender haar Electrical Instrument Compagny op. Fender noemde het eerste gitaarmodel van zijn hand de Fender Broadcaster (rond 1948). Later veranderde Fender de naam in Telecaster. Epiphone was ook aan het experimenteren en vanaf 1941 werkte Les Paul op zondags in de werkplaats van Epiphone en bouwde uiteindelijk een gitaar (the Log), die een bijna oneindige sustain had. Uiteindelijk gingen Les Paul, Epiphone en Gibson samenwerken en de eerste Gibson Les Paul kwam in 1952 op de markt. In 1954 introduceerde Fender de Stratocaster. De Stratocaster is tot nu toe de meest verkochte gitaar. De Gibson Les Paul en de Fender Stratocaster zijn sowieso de meest gebruikte gitaren en door het verschil van de gebruikte elementen (singlecoil bij Fender en humbuckers bij Gibson) hebben deze gitaren een zeer verschillend geluid.

Hoe werkt een elektrische gitaar

De elektrische gitaar is een gitaar die geen holle klankkast zoals akoestische gitaren heeft, maar een massieve body. Tijdens het bespelen van een elektrische gitaar worden de trillingen van de snaren opgevangen door 'elementen' die bestaan uit magneten en spoelen. Deze elementen vormen een elektrisch signaal, dit signaal wordt via een kabel van de gitaar naar de versterker gezonden. De versterker zet het elektrische signaal uiteindelijk via een 'speaker' om in geluid. Elementen zijn er in verschillende soorten. De belangrijkste zijn het enkelspoels element en het dubbelspoels (humbucker) element. Enkelspoels elementen (onder andere gebruikt in Fender Stratocaster gitaren) klinken helderder dan dubbelspoels elementen (onder andere gebruikt in Gibson Les Paul gitaren). Over het algemeen vindt men dubbelspoels elementen beter geschikt voor een vervormd geluid (bijvoorbeeld distortion) en deze zijn dus ook populair bij rock en metal muzikanten, maar ook bij jazz muzikanten.

Soorten elektrische gitaren

De elektrische gitaren zijn in drie hoofdgroepen in te delen:
 1. Solid-body, onder andere bespeeld door Jimi Hendrix en Eric Clapton. De body is totaal massief of uit twee gelamineerde houten delen opgebouwd.
 2. Semi-solid/semi-hollow, onder andere bespeeld door BB King. Dit is een semi-akoestische gitaar, voorzien van een holle klankkast, met daarin een massief stuk hout opgenomen.
 3. Hollow-body, onder andere bespeeld door Pat Metheny. Deze gitaar is voorzien van een volledig holle klankkast. Door deze holle klankkast zal er sneller 'feedback' ontstaan, vooral op hogere volumes.

Meer snaren

Zevensnarige gitaren

De zevensnarige gitaar heeft een extra B-snaar boven de lage E-snaar. Doordat er een zeer laag geluid kan worden gecreëerd door deze extra snaar is deze gitaar vooral geliefd bij veel Metalbands. Onder andere bespeeld door: Steve Vai, Korn.

Twaalfsnarige gitaren

Twaalfsnarige gitaren hebben zes paar snaren. Bij de vier bovenste snaren is de extra snaar een octaaf hoger gestemd, bij de twee onderste worden de extra snaren in dezelfde toon gestemd( E-e/A-a/ D-d/G-g/b-b/e-e). Dit geeft een zeer vol en zweverig geluid. Onder andere bespeeld door: Jimi Page van Led Zeppelin.

Uiteraard zijn er nog veel variaties op de gitaar, met het meest uiteenlopende aantallen snaren, gebouwd. Deze zie je echter niet veel gebruikt worden door gitaristen en dit soort experimenten is dan ook nooit echt aangeslagen bij het grote publiek en zie je ook zo goed als nooit bij een instrumentenhandel te koop aangeboden.

Verschillende merken elektrische gitaar

Er zijn veel fabrikanten die elektrische gitaren vervaardigen vandaag de dag. Hierbij een opsomming van de meest bekende merken.
 • Gibson
 • Fender
 • Gretsch
 • Dean
 • Jackson
 • Ibanez
 • Paul Reed Smith
 • Ephiphone
 • Washburn
 • Squier
 • Yamaha

Lees verder

© 2012 - 2024 Tomb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fender basgitarenFender is het grootste en best verkocht basgitaren merk wat de wereld tot nu toe heeft gekend. Sinds pakweg 1950 produce…
Introductie van de gitaarIntroductie van de gitaarDe gitaar is een populair instrument en wordt bij vele muziekstijlen gebruikt: rock, pop, heavy metal, nu metal, funk, j…
Wat voor gitaar moet je kopen om mee te beginnen?Wat voor gitaar moet je kopen om mee te beginnen?Veel mensen die willen beginnen met gitaar spelen hebben geen idee wat voor gitaar ze mee moeten beginnen. Hier kun je l…
Welke gitaar moet ik kiezen?Welke gitaar moet ik kiezen?Als je een gitaar wil kopen wordt je overspoeld met keuzes. Er zijn verschillende merken, verschillende soorten en maten…

Draaiorgels en pogingen tot hun behoudDraaiorgels en pogingen tot hun behoudEr zijn vele types draaiorgels. De kleinsten zijn buikdraaiorgels die voor de buik worden gedragen. De grootste draaiorg…
Trekharmonica op Waddeneiland AmelandTrekharmonica op Waddeneiland AmelandDe trekharmonica is een muziekinstrument dat van oudsher op de Waddeneilanden en ook op Ameland wordt bespeeld. De speel…
Tomb (22 artikelen)
Gepubliceerd: 27-11-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.