Spaanse gitaar componisten

Spaanse gitaar componisten Componisten die muziek schreven voor de Klassieke gitaar. Een stukje geschiedenis over verschillende componisten en een aantal nummers die ze ons nalieten.
Luit / Bron: OpenClipartVectors, PixabayLuit / Bron: OpenClipartVectors, Pixabay

Spaanse gitaar en de luit

Na jarenlang ondergeschikt te zijn geweest aan de luit, volgde er een periode dat de gitaar steeds meer aan populariteit won. Een verschuiving van volksinstrument, naar instrument ook voor de rijker bedeelden. Uiteindelijk wordt er zelfs muziek geschreven voor orkest met een rol voor sologitaar. Dit was tot dan toe alleen aan de piano, blaas en strijkinstrumenten toegekend. De gitaar is dus langzaam doorgegroeid naar 'volwassen' instrument.

Populariteit gitaarmuziek

In de 16e eeuw kwam het sporadisch voor dat er speciaal voor de gitaar muziek gecomponeerd werd. Alonso Mudarra (rond 1546) was een componist die muziek schreef voor de Renaissance gitaar. Gaspar Sanz(rond 1674) deed dit voor de Barok gitaar in de 17e eeuw. Eind 18e begin 19e eeuw kreeg de gitaarmuziek een flinke 'boost': Fernando Sor (17781839), Mauro Guilliani(1781-1829), Matteo Carcassi (17921853), Fernando Carulli (17701841) schreven muziek, publiceerden leermethoden en gaven concerten. De gitaar werd zeer populair en gitaarconcerten kwamen steeds vaker voor. Deze periode noemt men in de muziekwereld de Klassieke of vroeg romantische periode.

Francisco Tárrega / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)Francisco Tárrega / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Toen Antonio de Torres de laatste wijzigingen aan de klassieke gitaar rond 1860 aanbracht kwam er de uiteindelijk een totaal nieuwe stroom aan romantische muziek, speciaal geschreven voor sologitaar en later ook werk voor gitaar en orkest.

Francisco Tárrega

De bekendste componist/gitarist uit deze periode is Francisco Tárrega (1852-1909). Hij schreef een flink aantal volwaardige muziekstukken voor sologitaar en deed dit overigens op de eerder vermelde Torres gitaar. Ook 'vertaalde' hij werk dat door zijn goede vriend Isaac Albeniz werd geschreven voor de piano. Deze pianomuziek klonk door zijn Spaanse benadering ook perfect op de Spaanse gitaar. Francisco Tárrega heeft les gegeven aan vele personen, waaronder Miquel Llobet (1878-1938) en Andres Segovia (1893-1987).
Andres Segovia / Bron: Jac. de Nijs / Anefo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Andres Segovia / Bron: Jac. de Nijs / Anefo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Andres Segovia

Andres Segovia heeft de wereld rondgereisd en staat echt bekend als de man die de gitaar naar de grote concertpodia bracht in de 20e eeuw. Hoewel hij niet bekend werd als componist, was hij het die de gitaarstudie op het niveau van piano en viool studies probeerde te tillen. Tijdens zijn eerste professionele concert in Madrid speelde hij werk voor solo gitaar door Francisco Tárrega en werk van Johann Sebastian Bach dat hij zelf bewerkt had. Hoewel zijn familie niet achter hem stond, bleef hij zijn hele leven gitaar studeren. Vele componisten waaronder Mario Castelnuovo-Tedesco schreven werken voor hem. In 1986 ontving hij een Grammy Lifetime Achievement Award.
Joaquin Rodrigo / Bron: Mrexcel, Wikimedia Commons (GFDL)Joaquin Rodrigo / Bron: Mrexcel, Wikimedia Commons (GFDL)
Andere bekende componisten voor de Klassieke gitaar zijn: Agustin Barrios Mangore (Paraguay 1885-1944), Federico Moreno Torroba (Spanje 1891-1982), Leo Brouwer (Cuba 1939), Manuel Ponce (Mexico 1882-1948), Heitor Villa Lobos ( Brazilie 1887-1959), Joaquin Rodrigo ( Spanje 1901-1999).

Joaquin Rodrigo

Joaquin Rodrigo behoeft een extra vermelding omdat hij in januari 1939 was gestart met het componeren van zijn meesterwerk Concierto de Aranjuez, het eerste concert voor de klassieke gitaar met orkest.

Mooie muziekstukken voor klassieke gitaar

Francisco Tárrega:

 • Recuerdos de la Alhambra
 • Capricho Árabe
 • Danza Mora

Miquel Llobet:

 • Respuesta-Impromptu
 • El testament d'Amèlia
 • Cançó del lladre

Agustin Barrios Mangore:

 • La catedral
 • Choro da Saudade
 • Las Abejas

Heitor Villa Lobos:

 • Suite populaire brésillienne
 • meerdere Choros

Joaquin Rodrigo:

 • Concierto de Aranjuez
 • Tres Piezas Españolas

Lees verder

© 2012 - 2024 Tomb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat voor gitaar moet je kopen om mee te beginnen?Wat voor gitaar moet je kopen om mee te beginnen?Veel mensen die willen beginnen met gitaar spelen hebben geen idee wat voor gitaar ze mee moeten beginnen. Hier kun je l…
Verschillen tussen klassieke en flamenco gitaarDe akoestische Spaanse gitaar zoals we die nu kennen is vooral bekend in de klassieke muziek. Voor het spelen van flamen…
5 manieren om een gitaar te stemmen5 manieren om een gitaar te stemmenLees hier de beste vijf manieren om een akoestische en elektrische gitaar te stemmen. Snel via smartphone en tablet apps…
De akoestische gitaarVoordat je begint met gitaarspelen moet je een keuze maken of je akoestisch of elektrisch wilt gaan spelen. Belangrijk i…

Klassieke componisten door de jaren heen - BarokDe barok wordt door velen gezien als de beginperiode van de klassieke muziek, en is tevens de langste periode. Ze begon…
Eurodance, het geluid van de jaren '90!Eurodance, het geluid van de jaren '90!De één had er een verschrikkelijke hekel aan, de ander kijkt er met weemoed naar terug. De snelle, melodieuze en stampen…
Bronnen en referenties
Tomb (22 artikelen)
Laatste update: 15-08-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziekstromen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.