Eurodance, het geluid van de jaren '90!

Eurodance, het geluid van de jaren '90! De één had er een verschrikkelijke hekel aan, de ander kijkt er met weemoed naar terug. De snelle, melodieuze en stampende Eurodance hits! Feit is dat het geluid van deze hits bepalend was voor de jaren '90 en nog altijd van invloed is op huidige muziekstromen. Onderstaande artikel gaat in op de hoofdlijnen van de Eurodance.

Wat is Eurodance?

Eurodance is een Europese muziekstroom die vooral in de jaren '90 grote populariteit genoot. De muziek bestond uit een stevige beat, zeer melodieuze vrouwenstemmen met optimistische en dromerige teksten en vaak een stukje "rap" tussendoor. De melodie is vaak zeer aanstekelijk en, anders dan in veel popmuziek, uitgevoerd in mineur. De teksten hadden veelal onderwerpen als feesten, liefde, fantasie, gevoel en geluk.

Er werd in de Eurodance zeer fanatiek gebruik gemaakt van synthesizergeluiden. Hierbij was een bijzondere rol weggelegd voor de arpeggiator. Dit is een toepassing die aan de hand van een aantal ingevoerde noten (bijvoorbeeld een akkoord) een reeks samenstelt die in vaste volgorde wordt afgespeeld. Dit maakte het mogelijk snelle, complexe reeksen aan tonen toe te voegen aan de Eurodancenummers. Ook de percussie wordt volledig door de synthesizer uitgevoerd. Het tempo varieert tussen 110 en 150 BPM. Alle Eurodancenummers zijn uitgevoerd in een eenvoudige 4-kwartsmaat evenals vaak een eenvoudig akkoordenschema. Bij optredens lag de nadruk dan ook vaak op de dansshow en minder op de muzikale kwaliteiten. Er werd nauwelijks live gespeeld.

Artiesten

Een zeer compleet overzicht van bekende eurodance-artiesten en hits vindt u hier. Enkele in Nederland bekende Eurodance-artiesten zijn: 2 brothers on the 4th floor, 2 unlimited, Capella, Captain Hollywoord Project, Corona, Culture Beat, DJ Bobo, Daddy DJ, Dr Alban, E-Rotic, E-Type, Haddaway, Ice MC, Jam and Spoon, La Bouche, Leila K, Maxx, Mr President, N-Trance, Paradisio, Rollergirl, Sash!, Scatman John, Scooter, Snap, Technotronic, Twenty 4 Seven, Urban Cookie Collective en Whigfield. Een groot deel van de Eurodance is geproduceerd in Nederland. Andere landen waar veel Eurodance werd geproduceerd zijn België, Duitsland, Italië, Zweden en Denemarken.

Nu nog bekend?

Sommige Eurodance-artiesten genieten nog steeds bekendheid. Zo kennen we Nance Coolen nu van programma's als Lingo, Sterren dansen op het ijs, shownieuws en huizenjacht. Wat velen niet weten is dat Nance haar bekendheid oorspronkelijk te danken heeft aan haar carrière als zangeres van de Eurodance-groep Twenty 4 Seven. Ook Wendy van Dijk,o.a. bekend van the Voice of Holland, Hart in Actie en haar Ushi imitaties, heeft anderhalf jaar de wereld rondgetrokken als danseres van Eurodance-groep Haddaway.

Kritiek

Kritiek op Eurodance is er te over. Zo wordt er vaak gesteld dat er geen sprake is van "echte" muziek maar van gevoelloos geprogrammeerde combinaties van elektronische klanken met weinig originele melodielijnen en ritmiek. Ook de teksten worden vaak als oppervlakkig beschouwd. Daarnaast wordt Eurodance beschouwd als zeer commercieel. De Eurodance-artiesten bestonden vaak uit zorgvuldig uitgedachte personages en acts die soms niets met de daadwerkelijke productie van de muziek te maken hadden.

Wat is er van over?

Nummers zoals de oorspronkelijke Eurodancenummers worden eigenlijk niet meer gemaakt, of vinden in ieder geval niet meer het grote publiek. Wel heeft de Eurodance zich verder ontpopt in muziekstromen die soms nog steeds populariteit genieten. Denk hierbij o.a. aan trance, techno, hardstyle, hardcore.

Nog eens meemaken?

De afgelopen jaren lijkt de populariteit van jaren '90 feesten weer te zijn toegenomen. Tijdens deze feesten is de Eurodance prominent aanwezig. Bekende jaren '90 feesten zijn o.a. de "We love the 90's" feesten die door heel Nederland gegeven worden en het jaarlijks gegeven "I love the 90's" feest in de Ethias Arena in Hasselt (Begië). Veel van de originele artiesten treden hier nog op, waaronder: 2 Unlimited, Snap, Gigi D'agostino, Ice MC, T-Spoon, Captain Hollywood Project en Twenty 4 Seven.
© 2012 - 2024 Mvoetensen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hits jaren 90: 1994In 1994 werden er hits gescoord door Nederlandse artiesten zoals Marco Borsato, De Dijk, Paul de Leeuw en 2 Unlimited. M…
Hits jaren 90: 19931993 was het jaar waarin artiesten zoals Rene Klijn en 4 Non Blondes grote hits scoorden. Deze hits horen we tegenwoordi…
Hits jaren 90: 1992In 1992 scoorden 2 Unlimited en Nirvana voor het eerst een hit. Maar ook artiesten zoals Guns 'N Roses, Boyz II Men en P…
Nederlandse successen in de Britse hitparade: 1990-1999Nederlandse successen in de Britse hitparade: 1990-1999Het afzetgebied voor de in Nederland gemaakte muziek verandert in de jaren negentig grondig. De ontwikkeling van verschi…

Spaanse gitaar componistenSpaanse gitaar componistenComponisten die muziek schreven voor de Klassieke gitaar. Een stukje geschiedenis over verschillende componisten en een…
Fado, het Portugese levensliedFado, het Portugese levensliedMuziek is van alle mensen en alle tijden. Muziek is bij uitstek het medium waarin iedereen gevoelens tot uiting kan bren…
Bronnen en referenties
  • http://www.eurokdj.com/
  • http://www.synthwiki.nl/index.php/Arpeggiator
  • http://www.beeldengeluidwiki.nl/index.php/Wendy_van_Dijk
Reactie

Marek, 15-11-2012
Ik hebben goede nostalgische herinneringen uit '95. In Slowakije, de ether waren, 2 Unlimited, Twenty 4 Seven, Nance, Fun Factory, Haddaway… Mooie herinneringen.
Marek uit Slowakije. Reactie infoteur, 15-11-2012
Leuk! Mijn drijfveer voor dit stukje was ook de goede herinnering die ik heb aan deze tijd! Met een casettebandje wachten tot het juiste nummer op de radio kwam en dan op tijd op record drukken en hopen dat de dj er niet doorheen ging praten of het bandje op was!

Mvoetensen (22 artikelen)
Gepubliceerd: 13-11-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziekstromen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.