Kerstmuziek voor gitaar

Kerstmuziek voor gitaar Als je kerstmuziek op je gitaar wilt spelen, loop je al snel tegen het probleem dat veel bladmuziek voor de feestdagen bedoeld is voor gevorderde gitaristen. Welke muziek klinkt interessant en is toch eenvoudig speelbaar voor beginners en enigszins gevorderde gitaristen? En wat als je jezelf op de gitaar wilt begeleiden bij het zingen van kerstliederen? Een bespreking van vijf muziekalbums voor gitaar die leuk zijn om als sinterklaas- of kerstcadeau te geven of, natuurlijk, om jezelf cadeau te doen.

Gitaarmuziek voor de kerstdagen

In de herfstmaanden beginnen veel muzikanten weer te werken aan hun kerstrepertoire. Ook voor de gitaar bestaat er een keur aan bladmuziek voor de kerst, al dan niet met bijbehorende cd. Veel van deze gitaaralbums zijn ideale cadeaus voor Sinterklaas of Kerstmis. Maar het spreekt voor zich dat het ook aantrekkelijk is om jezelf met zo'n muziekboek te verwennen. Op of rond de kerstdagen gitaar spelen en eventueel daarbij zingen, geeft de feestdagen een extra dimensie. Als je op zoek bent naar gemakkelijk speelbare en interessante muziekarrangementen, vind je hieronder informatie over vijf kerstmuziekalbums.

Kerstmis en muziekarrangementen voor gitaar

Als je een enigszins klassieke smaak hebt op het gebied van kerstmuziek, komen onder meer de volgende, tamelijk gemakkelijk te spelen albums met bladmuziek in aanmerking. Het gaat meestal om populaire Engelstalige kerstliedjes. Denk bijvoorbeeld aan Silent Night (in het Nederlands bekend als Stille Nacht of Away in a Manger (in het Nederlands bekend als Geen wiegje als rustplaats).

Twenty-four Christmas Carols for Classical Guitar (Zachary Taylor)

Dit muziekboek Twenty-four Christmas Carols for Classical Guitar bevat 24 bekende kerstliederen in eenvoudige arrangementen voor klassieke gitaar van Zachary Taylor.

Alle kerstliedjes passen op 1 A-4 en zijn voorzien van Engelstalige tekst. De eenvoudige arrangementen zijn voorzien van handige vingerzettingen. De bladmuziek is bovendien voorzien van akkoordsymbolen. De muziek is zodanig gezet dat het goed mogelijk is om met de gitaar mee te zingen.

Dit muziekalbum Twenty-four Christmas Carols for Classical Guitar van Zachary Taylor is in 2009 uitgegeven door Wise Publications.

Christmas Carols for Easy Classical Guitar (Mark Phillips)

Eveneens bedoeld voor beginnende gitaristen is het kerstalbum Christmas Carols for Easy Classical Guitar met arrangementen van Mark Phillips.

Dit muziekalbum bestaat uit bladmuziek en een cd met daarop elk van de 39 Engelse kerstliederen van deze uitgave. De bladmuziek zelf wordt weergegeven in een standaard muzieknotatie met onder elk systeem een weergave in tabulatuurschrift.

Dit muziekboek Christmas Carols for Easy Classical Guitar is uitgegeven in 2010 door de Cherry Lane Music Company.

Christmas with Classical Guitar: Solos Duets (Charles Duncan)

Het muziekalbum Christmas with Classical Guitar: Solos & Duets bevat arrangementen van de bekende gitaardocent Charles Duncan. Deze bladmuziek is van een iets hoger moeilijkheidsniveau dan Twenty-four Christmas Carols for Classical Guitar van Zachary Taylor en Christmas Carols for Easy Classical Guitar van Mark Phillips.

Een aantal arrangementen is bedoeld voor gitaarsolo, grotendeels dezelfde arrangementen zijn bedoeld voor duetten voor gitaar en zang. Volgens de arrangeur Charles Duncan is de zangpartij ook geschikt om te worden gespeeld op de blokfluit, dwarsfluit, viool of een tweede gitaar.

Het album Christmas with Classical Guitar: Solos Duets van Charles Duncan is in 1991 uitgegeven door de gerenommeerde muziekuitgeverij Summy-Birchard Music.

Christmas for Flute & Guitar (Jerry Willard)

Het muziekalbum Christmas for Flute & Guitar van Jerry Willard bestaat uit 22 bekende en minder bekende Engelstalige kerstliederen. Elk daarvan is gearrangeerd voor dwarsfluit met begeleiding van een klassieke gitaar.

De dwarsfluitpartij is relatief eenvoudig te spelen. De gitaarpartij is bedoeld voor enigszins gevorderde spelers.

De gitaarpartij van elk van de arrangementen is voorzien van akkoordsymbolen. Waar zinvol zijn aanwijzingen voor de vingerzetting opgenomen. en alle coupletten van de kerstliedjes.

Ook is boven de gitaarpartij in een wat kleiner notenbeeld de partij van de dwarsfluit te zien met daaronder de tekst van het eerste couplet. Dat maakt het mogelijk om de melodie (een octaaf lager dan genoteerd) gemakkelijk mee te zingen. Onder elk stuk bladmuziek zijn de overige coupletten opgenomen. In het album zit ook een losse fluitpartij (zonder tekst).

Omdat de boven de muziek vermelde akkoorden eenvoudig van aard zijn, kunnen beginnende gitaristen zich eventueel beperken tot het begeleiden van de zang met deze akkoorden (in plaats van de niet heel gemakkelijke, geheel uitgeschreven gitaarpartij te spelen.)

Het muziekalbum Christmas for Flute & Guitar van Jerry Willard is in 1989 voor het eerst gepubliceerd door de bekende muziekuitgeverij Amsco Publications.

Dromen van een witte kerst (Frank Rich)

Ben je enigszins handig met akkoorden en zing je graag, dan is Dromen van een witte kerst van Frank Rich een 'fake'-album waaruit het plezierig zingen en spelen is. Een 'fake'-album bestaat uit lead-sheets. Dit is bladmuziek met de melodie en de akkoordsymbolen van een song. In Dromen van een witte kerst vind je veel liedjes in het Nederlands en Engels en ook enkele liederen in het Frans of Duits. Al deze songs zijn voorzien van de melodie met daarboven de meest bekende akkoordsymbolen en eronder de tekst van het eerste couplet. Achter de bladmuziek van elk lied staat (indien van toepassing) de tekst van de overige coupletten.

Voorin het album staan ook schema's met de blokfluitgrepen voor het spelen van de melodie, en de gitaargrepen en de pianogrepen voor de akkoorden vermeld.

Dit muziekalbum Dromen van een witte kerst van Frank Rich is in 1988 voor het eerst uitgegeven door Reba Productions Holland B.V.

Hoe kom je aan kerstmuziek voor gitaar?

De bovenstaande albums met kerstmuziek kun je gemakkelijk bij de muziekvakhandel of op het internet direct kopen of bestellen. Er is nog veel meer muziek voor de kerstperiode te koop, maar het bijzondere van de hierboven behandelde muziek is ook voor relatieve beginners op de gitaar deze kerstmuziek goed kunnen spelen.
© 2012 - 2024 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstmuziek: 50 Christmas Carols for All HarpsKerstmuziek: 50 Christmas Carols for All HarpsKerstmuziek die speciaal geschikt is om te spelen op je haakjesharp met relatief eenvoudige, maar goed klinkende bladmuz…
Online gratis gitaar akkoorden en bladmuziek voor de gitaarOnline gratis gitaar akkoorden en bladmuziek voor de gitaarOp het internet zijn veel websites te vinden die gratis bladmuziek voor de gitaar aanbieden. In dit artikel vind je een…
Kerstmuziek voor de altblokfluit na WikifoniaKerstmuziek voor de altblokfluit na WikifoniaWaar vind je geschikte en legale bladmuziek met kerstliederen voor de altblokfluit? En vooral, hoe kom je aan mooie zett…
Tabs - voor gitaar en basTABS zijn een soort codering van grepen, snaren, en fretten op een gitaar of basgitaar. Met TABS kunnen we makkelijk ons…

Trekharmonica op Waddeneiland AmelandTrekharmonica op Waddeneiland AmelandDe trekharmonica is een muziekinstrument dat van oudsher op de Waddeneilanden en ook op Ameland wordt bespeeld. De speel…
Introductie van de gitaarIntroductie van de gitaarDe gitaar is een populair instrument en wordt bij vele muziekstijlen gebruikt: rock, pop, heavy metal, nu metal, funk, j…
Bronnen en referenties
  • Twenty-four Christmas Carols for Classical Guitar; Zachary Taylor; Wise Publications, 2009
  • Christmas Carols for Easy Classical Guitar; Mark Phillips; Cherry Lane Music Company; 2010
  • Christmas with Classical Guitar: Solos & Duets; Charles Duncan; Summy-Birchard Music; 1991
  • Christmas for Flute & Guitar; Jerry Willard;Amsco Publications; 1989
  • Dromen van een witte kerst; Frank Rich; Reba Productions Holland B.V.; 1988
Manon-troppo (160 artikelen)
Laatste update: 10-11-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.