Cardcaptor Sakura: Een klassieke anime en manga

Cardcaptor Sakura die onder het type shōjo-magical girl valt, is een echte klassieker die erg populair was in Japan. De serie was zo populair dat het zelfs internationaal bereikte. Ook in Nederland werd het uitgezonden. Het magische meisje Sakura, blijft nog steeds populair onder de anime fans.

Wat is Cardcaptor Sakura?

Cardcaptor Sakura is een Japanse manga en anime shōjo-magical girl serie, die gemaakt is door de mangaka-groep CLAMP. In 1996 verscheen Cardcaptor Sakura in het Japanse blad Nakayoshi en in 1998 werd er een anime van gemaakt.

Het verhaal

Het gaat over een meisje Sakura Kinomoto die op een dag een mysterieuze magisch boek 'The Clow' vind in de kelder van haar huis. Als Sakura het boek opent, ontsnappen er magische kaarten genaamd "Clow Cards". Met behulp van Kerberos de bewaker van het boek, moet Sakura de Clow Cards weer terugvangen ter voorkoming van een catastrofe. Later ontmoet ze haar rivaal Li Syaoran, een Chinese jongen die ook de kaarten wil vangen. Uiteindelijk lukt dat hem niet, omdat Sakura al is gekozen voor deze opdracht.

Als alle kaarten zijn gevangen, krijgt Sakura te maken met het laatste oordeel. Hierin word ze getest door Yue (één van de twee bewakers van de Clow Cards) of ze wel echt geschikt is als meesteres van de Clow Cards. Sakura slaagt erin om Yue te overtuigen dat zij wel degelijk geschikt is en ze wordt dan officieel de meesteres van de Clow Cards.

Alles lijkt nu weer normaal, maar toch eindigt het hier niet. Wanneer Eriol Hiiragizawa (een uitwisselingsstudent uit Engeland) komt gebeuren er vreemde dingen. Sakura probeert deze vreemde gebeurtenissen te stoppen met de Clow Cards. Uiteindelijk vind ze een manier om Clow Cards te veranderen in Sakura Cards, waarmee ze deze vreemde gebeurtenissen stopt. Als ze alle Clow Cards heeft veranderd in Sakura Cards, maakt Eriol bekend dat hij achter deze gebeurtenissen zat. Eriol legt uit dat hij dit allemaal deed om Sakura te helpen de Clow Cards te veranderen in Sakura Cards. Als ze dat niet had gedaan verloren de Clow Cards hun magische krachten. Ook legt hij uit dat hij de reïncarnatie is van Clow Reed.

Karakters in het verhaal

Sakura Kinomoto

Sakura Kinomoto is de hoofdpersonage van deze serie. Sakura woont in het dorpje Tomoeda en is erg opgewekt, en energiek. Ook is ze erg atletiek, zo is ze een lid van het school's cheerleading team en is ze een uitstekende hardloper.

Sakura werd door Kerberos geslecteerd om de Clow Cards terug te vangen. Sakura ontmoet later haar rivaal Li Syaoran. Op het begin was hij erg onvriendelijk en zag haar als een irritante rivaal. Door Sakura's opgewekte persoonlijkheid worden ze vrienden en wordt hij verliefd op haar.

Sakura's familie bestaat uit een oudere broer (Touya) en vader. Haar moeder? Haar moeder is overleden toen Sakura nog erg jong was. Sakura is stiekem verliefd op Yukito, Touya's beste vriend. Later komt ze erachter dat hij geen mens is en dat hij Yue is, één van de twee bewakers van de Clow Cards.

Tomoyo Daidouji

Tomoyo is de beste vriendin van Sakura Kinomoto. Een van haar hobbies is Sakura filmen en als ze erachter komt dat Sakura een Cardcaptor is geworden, maakt ze allerlei kostuums voor Sakura. Tomoyo wil Sakura zoveel mogelijk filmen, vooral tijdens magische gebeurtenissen. Tomoyo helpt Sakura's nieuwe identiteit geheim te houden en springt vaak voor haar in om haar identiteit geheim te houden.

Tomoyo is erg volwassen voor haar leeftijd en is vriendelijk, intelligent, en zorgzaam. Tomoyo is erg goed in zingen en haar stem werd zelfs gestolen door een van de Clow Cards. Tomoyo is ook goed in observeren en ziet al gauw dat Li Syaoran verliefd wordt op Sakura.

Li Syaoran

Li Syaoran is een Chinees en komt vanuit Hong Kong naar Tomoeda toe om de Clow Cards voor zichzelf te vangen. Hij is een verre familielid van Clow Reed, die de Clow Cards heeft gemaakt. Hij is uitstekend in de Oosterse gevechtkunsten, in zwaardvechten en bezit ook magische krachten.

In het begin ziet hij Sakura als zijn rivaal, omdat hij vond dat hij de Clow Cards moest vangen. Later werd hij bevriend met Sakura en wordt uiteindelijk verliefd op haar.

In de serie lijkt hij ook gevoelens te hebben voor Yukito Tsukishiro en bloosde vaak bij Yukito's aanwezigheid.
Later bleek dat Syaoran alleen aangetrokken was tot Yukito door de magische energie van de maan die binnen in Yukito is gezeteld. (Yukito is Yue, die zijn energie van de maan krijgt.)

Kerberos

Kerberos/Cerberus (bijnaam: Kero) is de magische bewaker van het boek die de Clow Cards bevat. Kero is gemaakt door Clow Reed, een tovenaar die ook de Clow Cards heeft gemaakt. Kero werd gemaakt om een kandidaat uit te kiezen als de volgende meester van de Clow Cards. Als Sakura per ongeluk de Clow Cards laat ontsnappen, komt hij uit zijn diepe slaap en kiest hij Sakura uit als kandidaat voor de nieuwe meester van de Clow Cards. Hij geeft Sakura veel advies over de Clow Cards en leert haar er veel over. Na het laatste oordeel, blijft Kero Sakura's vriend, adviseur, en beschermer.

Kerberos is erg egoistisch, bazig, en eisend. Hij is verslaafd aan zoetigheid en vind games erg leuk. Als Sakura in gevaar is, helpt hij haar en beschermd hij haar. Hij krijgt zijn levensenergie van de zon en door de serie heen is hij meestal in zijn valse vorm. Hij krijgt zijn echte vorm weer terug als zijn meesteres over de Firey en Light Cards beschikt. In de anime is de Firey Card veranderd in de Earthy Card om vertraagdheid te voorkomen.

Zijn naam is afgeleid van het Griekse mythologische wezen Cerberus.

Touya Kinomoto

Touya is de broer van Sakura Kinomoto. Hij heeft een sterk geloof dat hij als enige persoon Sakura mag plagen, maar hij is ook erg beschermend en zorgzaam naar haar toe.

Als hij Sakura voor het eerst met Syaoran ziet, mag hij meteen Li Syaoran niet. Zelfs toen Sakura en Syaoran vrienden
werden, accepteerde hij hem nog steeds niet, wetend dat hij uiteindelijk Sakura van hem weg zou nemen.

Touya's beste vriend is Yukito Tsukishiro. Touya is geboren met magische krachten en heeft het vermogen om geesten te zien. Door zijn magische krachten kan hij voelen wanneer Sakura in gevaar is of wanneer zij bezig is met magische krachten.

Yukito Tsukishiro

Yukito is Touya's beste vriend en in de serie is het al gauw duidelijk dat Sakura verliefd is op Yukito. Yukito is eigenlijk de valse vorm van Yue en is geen mens. Later komt Yukito erachter dat hij eigenlijk Yue is met een ander karakter en dat zijn leven als Yukito vals is.

Over de anime en manga

Er zijn wat verschillen tussen de anime en de manga. In de anime is het verhaal vertraagd om te voorkomen dat de anime de manga zou inhalen. Zo is er voor de anime ook een personage bijbedacht, namelijk Li Meiling. Zij speelt als nicht van Li Syaoran en helpt hem om de Clow Cards te vangen.

Uitzendingen in Amerika

In Amerika hebben ze wat wijzigingen gedaan voor de anime serie. Zo werd bijvoorbeeld de naam Cardcaptor Sakura veranderd naar Cardcaptors en begon de Amerikaanse versie bij aflevering 7. Dit hadden ze gedaan, omdat ze hoopten dat de serie ook jongens zou aanspreken. De Japanse versie heeft in totaal 70 aflevering en de Amerikaanse versie 40 afleveringen. Ook het personage van Yukito Tsukishiro werd bijna volledig uit het verhaallijn geschreven.

Films

Er zijn ook 2 anime films geproduceerd door Madhouse:
  • Cardcaptor Sakura: The Movie: Deze film speelt zich af tussen het eerste en tweede seizoen van de anime.
  • Cardcaptor Sakura The Sealed Card: Deze werd uitgebracht op 15 juli 2000 en daarmee eindigt het de anime serie.
© 2009 - 2024 Sakura, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Manga & Anime: Een nieuwe cult die de wereld veroverdOver de hele wereld kennen mensen het fenomeen, van Noorwegen tot Zuid-Afrika: Manga en anime, Japanse strips en de gean…
Japanse KersenbloesemsJapanse KersenbloesemsElk voorjaar vieren de Japanners de bloei van de Kersenbloesem en gaan naar buiten om ze te bekijken. De kersenbloesem i…
Death Note (Desu Nota)Death Note (Desu Nota)Death Note is een manga/anime serie. (Japanse strips). Het is een spannende serie over leven en dood. De hoofdpersoon Li…
Manga: Ichigo 100%Ichigo 100% is een manga/anime die gaat over een jongen die op 4 meisjes valt. Deze 4 meisjes vallen ook op hem. Hij wil…

Dexter, de tv-serieDexter, de tv-serieDexter is een tv-serie over forensisch analist Dexter Morgan. Hij werkt bij de politie in Miami en is gespecialiseerd in…
Stemmen inspreken voor tekenfilmsHeel veel mensen willen best wel eens een keer een stem inspreken voor een tekenfilmfiguur. Hoe word je nou zon stemact…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia Livejournal Kawaii Sakura Shrine
Sakura (12 artikelen)
Laatste update: 18-11-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.