Het legendarische album ‘Rumours’ van Fleetwood Mac

Het legendarische album ‘Rumours’ van Fleetwood Mac In 1977 kwam het album ‘Rumours’ van de popgroep Fleetwood Mac uit. Totaal zijn er meer dan 45 miljoen platen/cd’s van dit album verkocht. Meer dan welk ander album van deze bijzondere popgroep waarvan de bandleden toen der tijd privé een zeer roerige tijd doormaakten. Wat maakt dit album zo bijzonder?

Fleetwood Mac

Fleetwood Mac werd 1967 opgericht door Peter Green (in 1970 verliet Peter Green de band). In de loop van de jaren is de samenstelling van de groep wisselend geweest met in de vaste basis Mick Fleetwood (drummer) en John Mc Vie (bas).

De naam Fleetwood Mac

De naam Fleetwood Mac is een samentrekking van de achternamen van Mick Fleetwood en John Mac Vie

Samenstelling Fleetwood Mac ten tijde van ‘Rumours’

In de tijd dat het album ‘Rumours’werd opgenomen bestond de band uit:
 • Mick Fleetwood
 • John Mc Vie
 • Christine Mc Vie (sinds 1970 bij de band)
 • Lindsey Buckingham (sinds 1975 bij de band)
 • Stevie Nicks (sinds 1975 bij de band)

Nummers op het album ‘Rumours’

 1. Second Hand News
 2. Dreams
 3. Never Going Back Again
 4. Don’t Stop
 5. Go Your Own Way
 6. Songbird
 7. The Chain
 8. You Make Loving Fun
 9. I Don’t Want To Know
 10. Oh Daddy
 11. Gold Dust Woman

Opname plaatsen album ‘Rumours’

Het album Rumours werd onder andere opgenomen in;
 • The Record Plant in Sausalito
 • Zellerbach Auditorium in Berkely
 • Criteria in Miami
 • Wally Heider in Los Angeles
Het merendeel van de opnames vond plaats in Sausalito.

De naam ‘Rumours’

De nummers gingen over elkaar en hun eigen relaties waarmee het niet goed ging.

Een heftige periode

Het album ‘Rumours’ werd in een heftige periode opgenomen van overmatig drugsgebruik en echtelijke problemen. Ten tijde van de opname van het album waren er twee koppels in de band; John Mc Vie en Christine Mc Vie en Lindsey Buckingham en Stevie Nicks. Beiden stellen hadden problemen en gingen uit elkaar. Ook het ander bandlid, Mick Fleetwood, had echtelijke problemen. Zijn vrouw kreeg in die tijd een relatie met zijn beste vriend.

Privéproblemen en de muziek

Wat er privé gebeurde sijpelde door in de muziek. De interactie tussen de leden is terug te vinden. De emotie en gevoel zijn puur en rauw. Elke dag waren de bandleden gedwongen elkaar weer te zien en samen te werken. Normaal zie je elkaar zo min mogelijk als je uit elkaar gaat, maar deze mogelijkheid was er nu niet. Soms werd er wel 15 uur in de studio gewerkt. Iedereen was van streek en de volgende dag zag je elkaar weer.

De muziek gaf tegenwicht

De goede muziek die ze samen maakten gaf tegenwicht voor alle ellende waar iedereen door heen ging. Hun stemmen pasten goed bij elkaar en op muzikaal vlak konden ze samen goede dingen maken. Nummer één stond de muziek. Samen zochten ze altijd hoe een nummer (nog) beter kon worden. De productie was ook zo omvangrijk dat het geen optie was om te stoppen. Hun gevoelens moesten opzij, want ze moesten door met elkaar.

Het eindresultaat van ‘Rumours’

Het eindresultaat is een album met een schitterende serie nummers achter elkaar. Elk nummer is goed doordacht en uitgewerkt. Stuk voor stuk zijn het singles. Er zitten geen opvulnummers bij. De muziek en de teksten spreken mensen aan.

‘Don’t Stop’ het favoriete nummer van Bill Clinton

In 1993 traden de bandleden van Fleetwood Mac ten tijden van het album ‘Rumours’ samen op om de inauguratie van Bill Clinton te vieren. Toen het nummer ‘Don’t Stop’ uitkwam, had hij bedacht dat hij dit nummer wilde horen als hij tot president gekozen zou zijn.

Tijd heelt alle wonden

Door de gedwongen samenwerking (ook na het album) was er ook de druk om elkaar te vergeven. Om de dieptepunten een plek te geven. Dat is iedereen gelukt. Fleetwood Mac heeft verschillende keren opgetreden in de bezetting van de tijd van ‘Rumours’. Christine Mc Vie (die wel van John Mc Vie gescheiden is, maar zijn naam is blijven dragen) is niet permanent bij de groep, maar trad af en toe op als gast.
© 2013 - 2024 Informeren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hits jaren 70: 1977Hits jaren 70: 1977Welke nummers waren in 1977 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 197…
Hits jaren 80: 1987Hits jaren 80: 1987Muziek is altijd een belangrijk aspect geweest voor ons gevoel. Nummers kunnen ervoor zorgen dat je je beter voelt, of d…
Stijgende lijn in verkoop van langspeelplaten op vinylStijgende lijn in verkoop van langspeelplaten op vinylTerwijl wereldwijd de verkoop van cd's, downloads en alle andere moderne vormen waarin mensen muziek ‘consumeren’ afneem…
Artiesten met twee verschillende liedjes met dezelfde titelArtiesten met twee verschillende liedjes met dezelfde titelLiedjes uit de wereld van de lichte en de populaire muziek hebben allemaal een titel. Doordat er in de decennia die acht…

De liedbundel: Kun je nog zingen, zing dan meeDe liedbundel: Kun je nog zingen, zing dan meeDe eerste uitgave van liedbundel ‘Kun je nog zingen, zing dan mee’ verscheen in 1906. Deze liederenbundel voorzag in de…
Hoe word je figurant in een film of serie?Hoe word je figurant in een film of serie?Het is natuurlijk een hele ervaring om eens achter de schermen te kunnen kijken bij films en series. Veel mensen willen…
Bronnen en referenties
 • ‘Fleetwood Mac geeft lesje in muziekgeschiedenis’ door Joris Truyts (www.deredactie.be, 10 oktober 2013)
 • ‘Fleetwood Mac lost hoge verwachtingen slechts deels in’ door Bart Steenhaut (www.demorgen.be, 10 oktober 2013)
 • ‘Fleetwood Mac in optima forma’door Pierre Oitmann (www.nu.nl, 8 oktober 2013)
 • Classics Albums, uitzending van 12 oktober 2013
 • 'Fleetwood Mac treedt twee keer op podium in Nederland' (www.showbizz.nl, 18 november 2014)
 • Top 2000 a gogo, uitzending van maandag 30 december 2013
Informeren (88 artikelen)
Laatste update: 10-05-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.