Artiesten met twee verschillende liedjes met dezelfde titel

Artiesten met twee verschillende liedjes met dezelfde titel Liedjes uit de wereld van de lichte en de populaire muziek hebben allemaal een titel. Doordat er in de decennia die achter ons liggen vele tienduizenden liedjes zijn gecomponeerd komen onvermijdelijk dezelfde titels meerdere keren voor. Op zich niet bijzonder. Wat wel bijzonder is, is dat een aantal zangers, zangeressen en groepen eenzelfde liedjestitel tweemaal op hun repertoire heeft staan terwijl het gaat om twee geheel verschillende liedjes. Bij wie komt dit naast onder meer Chris Rea, Madonna, Michael Jackson, Fleetwood Mac (foto) en Elvis Presley nog meer voor?

Twee verschillende liedjes, dezelfde titel, dezelfde artiesten

Bij enige tientallen artiesten in de wereld van de lichte muziek en de popmuziek staan gelijkluidende titels van liedjes op het repertoire terwijl het om geheel verschillende opnames gaat. Als Marco Borsato bijvoorbeeld tijdens een concert Zonder Jou aankondigt, wat krijg je dan te horen? Het nummer met die titel van het album Als Geen Ander of misschien toch het compleet andere nummer van Luid En Duidelijk?

Een 50-tal voorbeelden van liedjes die voor verwarring kunnen zorgen:

The Dave Clark Five – Everybody Knows

De Engelse popgroep The Dave Clark Five, ook wel afgekort tot The DC5, brengt in het midden van de jaren zestig een reeks succesvolle singles uit. Van het naar drummer Dave Clark vernoemde kwintet verschijnt in oktober 1964 het nummer Everybody Knows, een compositie van Clark en medegroepslid Lenny Davidson. Drie jaar later, in december 1967, brengt de groep opnieuw een single uit met deze titel. Ditmaal is het lied geschreven door Les Reed en Barry Mason en wordt het gezongen door, heel ongebruikelijk voor de groep, gitarist Lenny Davidson (Mike Smith is op nagenoeg alle andere nummers de zanger). Om verwarring te voorkomen worden de liedjes ook weergegeven als respectievelijk Everybody Knows (I Still Love You) en Everybody Knows (You Said Goodbye / We’re Through).

Chris Rea – Texas / All Summer Long

Als je aanwezig bent bij een optreden van de Britse zanger Chris Rea en hij kondigt het nummer Texas aan is het afwachten wat hij gaat zingen. Op zijn album Water Sign uit 1983 staat een nummer met deze titel maar evenzogoed op het zes jaar later verschenen The Road To Hell. Hetzelfde verhaal geldt voor All Summer Long dat te vinden is op Shamrock Diaries, het album waarmee Rea definitief doorbreekt, en als compleet ander nummer te horen is op King Of The Beach uit 2000.

Fleetwood Mac – Angel / You And I

Bij de Engels-Amerikaanse groep Fleetwood Mac is het onderscheid duidelijker. Als de groep tijdens hun toernee in 2019 het nummer Angel aankondigt dan weet je nagenoeg zeker dat je het betreffende nummer van het album Tusk uit 1979 te horen krijgt. Het nummer is geschreven en wordt gezongen door Stevie Nicks. Fleetwood Mac kent qua muziekstijl twee levens; de groep met de constante factoren drummer Mick Fleetwood en bassist John McVie begint in 1967 als bluesband onder leiding van gitarist Peter Green. Na het vertrek van Green ondergaat de groep in 1975 een metamorfose en wordt het met de nieuwe leden Stevie Nicks, Christine McVie en Lindsey Buckingham een westcoast popband. Het laatste album uit 1974 in de bluesvariant van Fleetwood Mac kent eveneens een nummer met de titel Angel, geschreven en gezongen door toenmalig gitarist Bob Welch.

Het laatste nummer op het in 1987 verschenen album Tango In The Night is de Buckingham/McVie-compositie You And I. De toevoeging Part II aan de titel doet vermoeden dat er tevens een Part I bestaat. Dit geheel andere nummer komt niet op het genoemde album voor maar verschijnt als B-kant van de single Big Love.

Elvis Presley / Trouble

Het fameuze Amerikaanse componistenduo Jerry Leiber en Mike Stoller heeft talloze rock ’n roll- en rhythm & blues-klassiekers op hun naam staan, waaronder Hound Dog, Jailhouse Rock, Save The Last Dance For Me en Stand By Me. Hun bluesnummer Trouble wordt in 1958 opgenomen door Elvis Presley voor de film King Creole. In 1975 neemt Presley een nummer op met de titel T-R-O-U-B-L-E. De titels van beide nummers zijn, hoewel verschillend gespeld, hetzelfde. Het lied uit 1975 is geschreven door Jerry Chesnut, bekend van onder meer Good Year For The Roses.

Wham! / George Michael – Freedom

Het Britse popduo Wham!, bestaande uit George Michael en Andrew Ridgeley, brengt in de herfst van 1984 het nummer Freedom uit. Ongebruikelijk voor die tijd is dat het uptempo nummer niet in stereo maar in mono verschijnt. De melodie van Freedom wordt door componist George Michael enkele jaren later gebruikt als orgelintro van zijn solohit Faith. Na het uiteenvallen van het succesvolle duo begint Michael aan een serieuze solocarrière. Op zijn tweede album Listen Without Prejudice Vol. 1 staat een geheel ander uptempo nummer, eveneens getiteld Freedom. Om verwarring met het enkele jaren daarvoor verschenen Wham!-nummer te voorkomen wordt aan de titel “90”, het jaar van verschijnen, toegevoegd.

New Musik / All You Need Is Love

De Britse synthpopgroep New Musik wordt in de late jaren zeventig geleid door songwriter en multi-instrumentalist Tony Mansfield. De groep heeft bescheiden succes; in ons land komt enkel This World Of Water tot de onderste regionen van de hitparade. Van New Musik verschijnen tussen 1980 en 1982 drie studioalbums. Op Warp, het laatste album van de groep, staat als vijfde nummer de Mansfield-compositie All You Need Is Love. Daarna staat als zesde nummer opnieuw een All You Need Is Love, ditmaal een cover van het overbekende Beatles-nummer.

Paul McCartney – Hold Me Tight / Heather

Op het in 1963 verschenen album With The Beatles van The Beatles staat de Lennon/McCartney-compositie Hold Me Tight; in werkelijkheid is het in grote lijnen in 1961 geschreven door McCartney. Met zijn groep Wings neemt hij voor het album Red Rose Speedway in 1973 een andere Hold Me Tight op als onderdeel van een medley van vier nummers.

Het album Driving Rain uit 2001 bevat diverse nummers die zijn geïnspireerd door of geschreven zijn voor Heather Mills, destijds McCartney’s tweede vrouw. Eén van die nummers heet Heather. Een ander lied met dezelfde titel staat op The Beatles Bootleg No. 3 Abbey Road. Hierbij gaat het om een opname uit januari 1969 waarin naast McCartney Donovan en Mary Hopkin zijn te horen. Deze Heather is door McCartney geschreven voor Linda’s dochter met die naam.

John Waite – Downtown / Lay Down

De Britse muzikant John Waite is van 1975 tot 1981 leadzanger van het kwartet The Babys. Na het uiteenvallen van de band begint Waite aan een solocarrière die resulteert in een Amerikaanse nummer-1-hit met Missing You. Op Waite’s vijfde soloalbum Temple Bar staat het nummer Downtown. Dit is een geheel ander nummer dan Downtown zoals het staat op het laatste album van The Babys uit 1980.

Na The Babys en de solocarrière begint Waite in 1987 opnieuw met een groep: Bad English, bestaande uit drie oorspronkelijke leden van The Babys, aangevuld met een nieuwe gitarist en een drummer. Op hun debuutbalbum staat Lay Down, een titel die als compleet afwijkend nummer enkele jaren daarvoor al is verschenen op Waite’s derde soloalbum Mask Of Smiles.

John Waite heeft naast deze twee verschillende liedjes met dezelfde titel in zijn composities overduidelijk iets met de factor ‘tijd’, getuige If You’ve Got The Time, Isn’t It Time, Every Time I Think Of You, Time Stood Still, Anytime, Dreamtime, These Times Are Hard For Lovers, Big Time For Love, Tough Times Don’t Last en The Time Alone With You.

Lionel Richie – Lady

Na het grote succes in 1978 van The Commodores’ Three Times A Lady richt zanger en componist Lionel Richie zich op het schrijven van meer ballads. Omdat niet al dit soort liedjes past in het repertoire van de funk- en soulband laat de zanger een aantal van zijn nummers door andere artiesten zingen. Eén van die artiesten is countryzanger Kenny Rogers die met het door Richie geschreven Lady de grootste hit uit zijn carrière scoort. In 1988, als Richie’s vijfde soloalbum uitkomt, blijkt de zanger Lady ook zelf opgenomen te hebben. Een andere ‘Lady’ bestaat daarnaast nog in een funky uitvoering in de versie van The Commodores; op het laatste groepsalbum waarop Richie is te horen staat Lady (You Bring Me Up). Alhoewel Richie het niet heeft geschreven is hij hierop wel als leadzanger te horen.

Frank Sinatra – I Love You

Frank Sinatra neemt in zijn lange loopbaan veel liedjes op; drie daarvan hebben de titel I Love You. In de jaren veertig neemt Sinatra zijn versie op van Cole Porter's jazzklassieker I Love You uit de musical Mexican Hayride. De versie met dezelfde titel uit de jaren vijftig staat op het album Swing Easy! en is geschreven door Harry Archer en Harlan Thompson voor de musical Little Jessie James. Sinatra's derde I Love You is afkomstig uit Song Of Norway, een operette uit 1944

Michael Jackson – One More Chance

Behalve Frank Sinatra is ook Michael Jackson verbonden aan drie verschillende nummers die dezelfde titel hebben. In mei 1970 wordt ABC uitgebracht, het tweede album van The Jackson 5. Op dit album staat One More Chance, geschreven door The Corporation, het schrijvers- en productieteam bestaande uit onder meer Motownbaas Berry Gordy. Het album Victory uit 1984 van The Jacksons, zoals de familiegroep zich vanaf halverwege de jaren zeventig is gaan noemen, bevat het door Randy Jackson gecomponeerde en gezongen One More Chance. Michael Jackson is dan wel geen leadzanger op dit nummer maar maakt wel deel uit van de groep. Op het verzamelalbum Number Ones van Michael Jackson staat het door hem en R. Kelly geschreven One More Chance. Het lied wordt in november 2003 als single uitgebracht en is in die hoedanigheid de laatste titel die van Jackson gedurende zijn leven verschijnt.

Andere voorbeelden van verschillende liedjes met dezelfde titel door dezelfde uitvoerende

In de tabel een groot aantal voorbeelden van een aantal bekende en minder bekende verschillende liedjes die dezelfde titels hebben en door dezelfde zanger, zangeres of groep zijn opgenomen. In de derde en vierde kolom is aangegeven in welk jaar het betreffende nummer is uitgegeven en op welk album (indien van toepassing) het voorkomt.

UitvoerendeTitelJaar 1e release (albumtitel)Jaar 2e release (albumtitel)
AnastaciaUnderdog 2000 (B-kant single Cowboys & Kisses)2014 (Resurrection)
Backstreet BoysBreathe 2013 (In A World Like This)2019 (DNA)
BadfingerThe Winner 1973 (Ass)1979 (Airwaves)
Marco BorsatoZonder Jou 1995 (Als Geen Ander)2000 (Luid En Duidelijk)
CherMy Love 1973 (Half-Breed)2013 (Closer To The Truth)
Alma CoganThe Birds And The Bees 1956 (B-kant single Who Do Fools Fall In Love)1965 (single)
Glen CampbellIt’s Over
Marie
1967 (Gentle On My Mind)
1970 (Norwood)
1968 (Hey Little One)
1975 (Rhinestone Cowboy)
Bruce Dickinson* (The) Wicker Man 1997 (Accident Of Birth-sessions)2000 (Brave New World / Iron Maiden)
Fairport ConventionThe Deserter 1969 (Liege And Lief)1996 (Old, New, Borrowed, Blue)
Depeche ModeIt Doesn't Matter (Two) 1984 (Some Great Reward)1986 (Black Celebration)
Waylon JenningsLucille 1977 (Ol' Waylon)1983 (It's Only Rock & Roll)
Lady GagaFashion 2009 (Confessions Of A Shopaholic)2013 (Artpop)
Avril LavigneTake Me Away 2001 (Let Go: B-Sides)2004 (Under My Skin)
Annie Lennox**Precious 1989 (We Too Are One / Eurythmics)1992 (Diva)
Leona LewisI Got You 2009 (Echo)2015 (I Am)
Demi LovatoSolo 2009 (Here We Go Again)2018 (What Is Love? ***)
MadonnaForbidden Love 1994 (Bedtime Stories)2005 (Confessions On A Dancefloor)
Johnny MathisFor All We Know 1970 (B-kant single Odds And Ends)1971 (You've Got A Friend)
Kylie MinogueLove At First Sight
Closer
Right Here, Right Now****
1988 (Kylie)
1992 (B-kant single Finer Feelings)
1991 (Let's Get To It)
2001 (Fever)
2019 (Aphrodite)
2015 (Deja Vu / Giorgio Moroder)
Dolly PartonLovin' You 1977 (Here You Come Again)2016 (Pure & Simple)
Cliff RichardEarly In The Morning 1958 (Jack Good's 'Oh Boy!) 1970 (Tracks 'N Grooves)
RiotRun For Your Life 1981 (Fire Down Under)1988 (Thundersteel)
Kelly RowlandThis Is Love 2007 (Ms. Kelly)2013 (Talk A Good Game)
Frank SinatraClose To You 1957 (Close To You)1971 (Sinatra & Company)
Dusty SpringfieldLosing You 1965 (Ooooooweeee!!!! )1982 (White Heat)
Steely DanYour Gold Teeth (II) 1973 (Countdown To Ecstasy)1975 (Katy Lied)
George StraitShe'll Leave You With A Smile 1997 (Carrying Your Love With Me)2002 (The Road Less Traveled)
SugababesSometimes 2000 (demo)2003 (Three)
They Might Be Giants (She Was A) Hotel Detective 1986 (They Might Be Giants)1994 (e.p. Back To Skull)
Thin LizzySarah 1972 (Shades Of A Blue Orphanage)1979 (Black Rose: A Rock Legend)
TravisMother 1997 (B-kant single Happy)2012 (Where You Stand)
WestlifeHome 2003 (Turnaround)2007 (Back Home)
The WhoDogs 1968 (single)1969 (B-kant single Pinball Wizard)
Peter WolfTragedy 2010 (Midnight Souvenirs*****)2016 (A Cure For Loneliness)
* zanger van Iron Maiden
** zangeres van Eurythmics
*** Clean Bandit ft. Demi Lovato
**** Giorgio Moroder ft. Kylie Minogue
***** duet met Shelby Lynne
© 2019 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Top tien beste liedjes van Michael JacksonSinds de dood van Michael Jackson op 25 juni 2009, is er veel belangstelling ontstaan voor zijn muziek. Oude liedjes wer…
Meest populaire kerstliedjesBinnenkort staat kerst weer voor de deur. En waar je ook bent, overal hoor je kerstmuziek. Van het ene kerstliedje kan j…
Broodjeaapverhalen over beroemdhedenBroodjeaapverhalen over beroemdhedenOver beroemde mensen wordt er veel gepraat, zelfs al deze niet meer in leven zijn. Soms worden er zelfs complete verhale…
De Beatles werkten acht dagen per weekDe Beatles werkten acht dagen per weekHeel hard werken: dat is wat de Beatles deden. Althans volgens Ringo Starr. Hij verzon de songtitel ‘Eight Days A Week’,…

NPO Radio 2 Top 2000 edities 1999-2019: feiten en weetjesNPO Radio 2 Top 2000 edities 1999-2019: feiten en weetjesDe NPO Radio 2 Top 2000 is een terugkerend radioprogramma van de Nederlandse publieke omroep. De lijst, oorspronkelijk i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Warner Bros. Records, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://forums.stevehoffman.tv/threads/different-songs-with-same-or-similar-song-titles-by-the-same-artist.433447/
  • https://www.youtube.com/playlist?list=PLVwvyzz17cDKP5QEJ-UexcVOw3Gkf3aBj
  • https://en.wikipedia.org/wiki/The_Dave_Clark_Five
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Chris_Rea_discography
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Warp_(album)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Elvis_Presley_singles_discography
  • https://en.wikipedia.org/wiki/John_Waite
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Jackson#Discography
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Fleetwood_Mac#Discography
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 25-02-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.