Meespelen in een soapserie

Droom jij over een carrière als acteur of actrice? Meespelen in een soapserie kan, maar je moet er wel een beetje geluk en talent voor hebben.

Meedoen in een soapserie

Voor velen een droom: meespelen in een soapserie. Als figurant of als hoofdrolspeler, bijna iedereen wil dit wel eens meegemaakt hebben of droomt over een carrière als acteur of actrice. Niet iedereen wordt zomaar acteur of actrice. Zelfs voor de rol als figurant wordt je niet zomaar uitgekozen. Toen de soapseries in Nederland nog niet zo bekend was, was er ook vrij weinig talent te vinden. De mensen werden soms letterlijk van straat geplukt, zoals Reinout Oerlemans die de rol van Arnie Alberts speelde in GTST.

Castingbureau

Nu gaat het allemaal niet meer zo makkelijk. Wil jij mee doen in een soapserie, dan zal je je moeten inschrijven bij een castingbureau. Castingbureaus kan je via het internet makkelijk vinden. Maar inschrijven is natuurlijk niet zomaar gedaan. Allereerst vragen ze een hoop gegevens van je en je ervaring op het gebeid van acteren. Mensen met ervaring en/of een opleiding genieten de voorkeur, maar als figurant heb je vaak geen ervaring of opleiding nodig.

Screentest

Een screentest doe je vaak wanneer je via het castingbureau bent uitgenodigd om eventueel deel te nemen aan een soapserie. Soms doe je een screentest al bij het castingbureau zelf, maar meestal gaat dit toch bij het productiebedrijf. Tijdens de screentest wordt er gekeken naar hoeveel je van ingestudeerde tekst onthoudt. Verder moet je verschillende emoties kunnen tonen en kijken ze naar het feit of je ook kan improviseren. Improviseren is het doorspelen wanner er iets onverwachts gebeurt of een andere wending aanneemt. Je moet dan kunnen afwijken van je tekst maar wel in je rol blijven.

Bij de screentest als figurant hoef je vaak niet zoveel tekst te onthouden vaak sta je ergens op de achtergrond, bijvoorbeeld op een plein of in een café. Je bent de opvulling. Vaak moet je dan doen alsof je een gesprek voert met iemand. Zonder dat je geluid erbij maakt. Het moet dan lijken alsof je echt in gesprek bent.

Leeftijd

Vaak wordt er gedacht dat je alleen kans maakt als acteur, actrice of figurant, als je jong bent, maar niets is minder waar. Hoewel er in een soapserie vaak jonge mensen spelen, komen er zeker ook mensen van boven de dertig en zelfs van boven de vijftig in voor. Een soapserie wil het dagelijkse leven vaak zo goed mogelijk nabootsen, en daarbij horen mensen van alle leeftijden. Schroom dus niet om ook op oudere leeftijd jezelf in te schrijven bij een castingbureau.

Tip: vaal productiebedrijven zoeken soms ook acteurs, actrices en vooral figuranten rechtstreeks, zonder castingbureau. Houdt daarom de verschillende website van productiebedrijven goed in de gaten.
© 2011 - 2020 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Televisie: De soapEen soap is een televisieserie waarin dag in, dag uit de belevenissen van fictieve personen worden gevolgd. Een soap loo…
De soap Goede tijden, slechte tijdenDe soap Goede tijden, slechte tijdenDe eerste aflevering van Goede tijden, slechte tijden was op 1 oktober 1990 en hiermee is het de langstlopende Nederland…
Interessante weetjes over Goede tijden, slechte tijdenInteressante weetjes over Goede tijden, slechte tijdenGoede tijden, slechte tijden is een soapserie die vanaf oktober 1990 op de Nederlandse televisie te zien is. De soap is…
Peyton Place, de allereerste soapseriePeyton Place, de allereerste soapserieIn Nederland is Goede tijden slechte tijden al geruime tijd op TV en As the world turns draait in de VS al vele jaren (e…

De aantrekkingskracht van onderzoeksseriesDe aantrekkingskracht van onderzoeksseriesDit artikel is gebaseerd op enkele onderzoeksresultaten van een drietal Amerikaanse universiteiten naar de bovenmatige b…
Britse kostuumdramaserie Downton AbbeyBritse kostuumdramaserie Downton AbbeyDe eerste aflevering van het tweede seizoen van de kostuumdramaserie Downton Abbey begint in 1916 tijdens de Eerste Were…

Reageer op het artikel "Meespelen in een soapserie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bibiana
Gepubliceerd: 10-04-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Schrijf mee!