Peyton Place, de allereerste soapserie

Peyton Place, de allereerste soapserie In Nederland is Goede tijden slechte tijden al geruime tijd op TV en As the world turns draait in de VS al vele jaren (en inmiddels ook een aantal jaren in Nederland). Hoewel het absoluut langlopende soapseries zijn, is Peyton Place de allereerste soap die op TV verscheen. The continuing story of Peyton Place ... daar begon steevast iedere afdeling mee. Tussen 1964 en 1969 draaide deze allereerste soap in de VS en ook in Nederland (via de AVRO). De eerste 2 jaar was de serie in zwart/wit en ging daarna over in kleur. Hoewel het afleveringen van een half uur waren, zond de AVRO de serie uit in een blok van een uur op prime time.

De acteurs

Hoewel de serie met slechts 2 toen bekende acteurs t.w. Ed Nelson en Dorothy Malone begon zijn er veel bekende gezichten en namen uit voortgekomen.
  • Mia Farrow, een verdienstelijk actrice met wellicht als bekendste rol die van moeder van het duivels kind in Rosemary’s Baby, maar ook als Hannah in Hannay and her sisters en The Purple Rose of Cairo. Ze is ook jaren getrouwd is geweest met Frank Sinatra en Woody Allen.
  • Ryan O’Neal, hij maakt de schitterende Love Story waar hij een oscarnominatie aan over hield en later verschenen Paper Moon, samen met zijn dochter Tatum O’Neal en the Driver. Een van zijn echtgenotes is de bekende actrice Farah Fawcett. In 2001 werd bekend dat hij leukemie had en momenteel is hij nog wel eens te zien in TV series (o.a. Bones).
  • Barbara Parkins, Deze Canadese actrice heeft een handje vol speelfilms gemaakt, o.a. Puppet on a Chain, Shout at the Devil en The Mephisto Waltz. In deze laatste had ze Alan Alda en Jacqueline Bisset als tegenspelers. Veel meer mensen herkennen haar in deze vele TV series waar ze met grote regelmaat gastrollen in speelde. Bijvoorbeeld Fantasy Island, Hotel, The Love Boat, Perry Mason en Vegas.

Het verhaal

Zoals zo vaak bij een soapserie draait ook hier alles om het wel en wee van een kleine gemeenschap (in het stadje Peyton Place ooit gesticht door “de oude Payton”) gebaseerd op de boeken van Grace Metalious en twee films die hier weer op gebaseerd waren. Karakters als Dokter Rossi, de broers Rodney en Norman, Constance en haar dochter Allison en Betty zijn bekende namen die niet weg te denken zijn voor degene die de serie destijds volgden. Evenals het plaatje van de toren van het kerkje, hier begon en eindigde ieder deel mee.

Prijzen

Peyton Place was 3x genomineerd voor een Golden Globe en 3x voor een Emmy. 1x wist men de Emmy binnen te halen in 1966 voor de rol die door Lee Grant gespeeld werd.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Televisieserie Go Diego GoGo Diego Go is een tekenfilmserie die gaat over Diego een jongen van 8 jaar. Met zijn beste vriend Baby Jaguar beleeft h…
Schrijfster Yvonne BrillSchrijfster Yvonne BrillSchrijfster Yvonne Brill is schrijfster van kinderboeken en ze is waarschijnlijk met name bekend door de paardenboekense…
Dora the ExplorerDora the ExplorerDora the Explorer is een tekenfilm voor jonge kinderen met een educatieve achtergrond. Dora beleeft met haar beste vrien…

Televisieserie De FreggelsDe televisieserie de freggels gaat over een stel kleine vrolijke wezentjes die onder de grond leven in een grot. Ze bren…
Julia's tango: bruisend, gepassioneerd en emotioneelDe plaats waar deze Nederlandse serie zich afspeelt is het bruisende Buenos Aires in Argentinië. In deze megastad volgen…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 11-05-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.