Televisieserie De Freggels

De televisieserie de freggels gaat over een stel kleine vrolijke wezentjes die onder de grond leven in een grot. Ze brengen hun dagen al lachend, zingend en dansend door. Naast de freggels zijn er nog meer figuren in de serie; de griezels, de doeners, uitvinder Doc, hond Sprokkel, de storthoop Gloria en haar twee helpers.

Jim Henson

Jim Henson is de bedenker van de freggels. Hij heeft ook de muppetshow en sesamstraat bedacht.

Karakters

De belangrijkste karakters uit de serie zijn Gobo, Jet, Wimmie, Mollie en Bobby. Zij zijn vrienden en maken in elke aflevering iets nieuws mee.

Gobo is de leider van het stel en zorgt voor oplossingen. Jet is altijd in voor een grapje, impulsief en ook vol energie. Wimmie is altijd nerveus en twijfelt over alles. Mollie is kunstzinnig en wat zweverig. Ze is altijd kalm. Bobby is meestal neerslachtig en down. Hij is altijd bang dat er iets ergs gebeurd.

Uiterlijk

De freggels zien er kleurrijk uit. Allemaal hebben ze andere kleurtjes en een pluimstaart.
  • Gobo is oranje met paars
  • Jet is geel met oranje
  • Wimmie is helemaal geel
  • Mollie is paars met groen
  • Bobby is groen met oranje
  • Reizende oom Roel is bruin met wit

De grot

De freggels leven diep onder de grond in een grot met ontelbaar veel gangen. Er zijn meerdere uitgangen. Eén van die uitgangen komt uit bij de werkplaats van uitvinder Doc en zijn hond Sprokkel. Doc ziet de freggels nooit maar hond Sprokkel wel. Doc vindt dan ook dat Sprokkel maar raar doet als hij weer eens achter een freggel aanzit. Een andere uitgang leidde naar de tuin van de griezels.

Naast de freggels wonen ook de doeners in de grot. Doeners zijn groen van kleur en nog kleiner als een freggel. Het zijn bouwvakkers met helmpjes op en altijd aan het werk met het bouwen van dingen met zogenaamde doenerstengels. De freggels vinden deze doenerstengels erg lekker en eten ze dus op.

Freggelrock/Fraggle Rock

Aan het begin van elke afleving hoor je de freggelrock. Deze gaat zo:
Maak muziek en lach
Zorgen voor een andere dag
Zingen doen we vlot
In de Freggelgrot


De griezels

Griezels zijn vrij domme reuzen met veel haar. Je hebt pa (koning) griezel, ma (koningin) griezel en hun zoon Junior. Zij denken de heersers van het universum te zijn. De freggels komen ze wel eens tegen omdat in de tuin van de griezels radijsjes groeien en die vinden de freggels erg lekker. Elke ontmoeting met voornamelijk griezel Junior is erg riskant omdat Junior de freggels maar wat graag gevangen wil zetten.

Reizende oom Roel

Reizende oom Roel wordt zo genoemd omdat hij de mensenwereld aan het verkennen is. In veel afleveringen zie je hem in verschillende landen. Oom Roel is de echte oom van Gobo. Hij stuurt regelmatig een kaartje en deze komen aan bij Doc. Omdat Doc er niets mee kan, gooit hij de kaarten altijd weg. Zodra de freggels een kaart komen halen, probeert Sprokkel altijd aan Doc duidelijk te maken dat er freggels zijn. Dit dus altijd zonder succes omdat Doc simpelweg nooit iets ziet.

Storthoop

Zodra de freggels een probleem hebben, gaan ze voor raad naar storthoop Gloria. Gloria is een berg compost met een bril op en weet heel veel. Ze heeft twee helpers die altijd in de buurt zijn: Philo en Gunge.
© 2008 - 2024 Jidaja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
S1NGLE, Televisieserie op Net5 (Single)S1NGLE, Televisieserie op Net5 (Single)Oorspronkelijk is S1NGLE een Nederlandse stripreeks over drie vrijgezelle vriendinnen. De stripreeks is in verschillende…
Actrice Elisabeth HarnoisActrice Elisabeth HarnoisDe Amerikaanse actrice Elisabeth Harnois werd in Nederland vooral bekend door haar rol als Morgan Brody in de populaire…
Recensie televisieserie JerichorecensieRecensie televisieserie JerichoNa een nucleaire explosie in het naburige Denver krijgt het Amerikaanse stadje Jericho te maken met een aantal angstaanj…
Net 5-serie: Jane the VirginOp Net 5 wordt de Amerikaanse komedie/dramaserie Jane the Virgin uitgezonden. De serie werd op 13 oktober 2014 voor het…

De TroetelbeertjesWie kent ze niet? De troetelbeertjes (care bears) uit Troetelland (Care-a-lot). Deze schattige kleine beertjes veroveren…
Peyton Place, de allereerste soapseriePeyton Place, de allereerste soapserieIn Nederland is Goede tijden slechte tijden al geruime tijd op TV en As the world turns draait in de VS al vele jaren (e…
Bronnen en referenties
  • http://www.henson.com/ http://www.freggel.nl/
Jidaja (36 artikelen)
Gepubliceerd: 11-06-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.