Britse kostuumdramaserie Downton Abbey

Britse kostuumdramaserie Downton Abbey De eerste aflevering van het tweede seizoen van de kostuumdramaserie Downton Abbey begint in 1916 tijdens de Eerste Wereldoorlog. Als gevolg hiervan hebben veel veranderingen plaatsgevonden op het landhuis van Downton Abbey, waardoor alle bewoners zeer onrustig zijn geworden. Er komen drama’s en verrassingen in voor, terwijl de voortwoedende oorlog iedereen op een bepaalde manier gevangen houdt. Hoe begon het en hoe zal de serie eindigen? Wat is de achtergrond van de kostuumdramaserie Downton Abbey? Hoe verloopt seizoen 1 en waar vindt u meer over de overige afleveringen? Alle DVD's van Downton Abbey zijn verkrijgbaar.

Over Downton Abbey

Downton Abbey is een 7-delige kostuumdramaserie uit Engeland. Het eerste seizoen startte in 2010 en het tweede volgde in 2011. In 2011 werd het eerste deel zowel in België als Nederland getoond. De tweede serie van de kostuumdramaserie Downton Abbey is in 2012 getoond op België Eén. Het is de meest succesvolle Britse kostuumdrama sinds Brideshead Revisited, met meer dan 10 miljoen kijkers in Engeland en 6 miljoen in de Verenigde Staten. Inmiddels zijn er 6 seizoenen op de tv uitgezonden en op DVD met Nederlandse ondertiteling verschenen.

De serie speelt zich af in de fictieve Downton Abdij, een statig landhuis van de graaf van Grantham, in het begin van de regeerperiode van Koning George V, gedurende de twee jaar voorafgaand aan de Eerste Wereldoorlog. Het begint met het nieuws van de schipbreuk van de Titanic en volgt het leven van de aristocratische familie Crawley en hun personeelsleden.
Voor Downton Abbey werd het Highclere kasteel in Hampshire gebruikt, maar de vertrekken van de bedienden zijn gemaakt en gefilmd in de studio’s in Londen. Voor het filmen van de scènes buitenshuis werd het dorp Bampton in Oxfordshire gebruikt als het fictieve dorpje Downton.
De eerste serie kostte naar schatting 1 miljoen pond per uur, waardoor ‘de duurste Britse tv-show ooit geproduceerd’ werd. Downton Abbey is geschreven door Julian Fellowes.

Kostuumdramaserie Downton Abbey - Seizoen 1

Om een indruk te krijgen van deze kostuumdramaserie wordt een overzicht van de 7 afleveringen van seizoen 1 gegeven:

April 1912 te Downton Abbey

Lord Grantham’s neef en vermoedelijke opvolger, James Crawley en zijn zoon Patrick sterven beiden bij de ondergang van de RMS Titanic. De vraag rijst wie - nu er geen mannelijke nakomelingen zijn - de nieuwe erfgenaam van Grantham’s bezittingen wordt. Lord Grantham huurt Bates in als zijn kamerbediende.

Maart 1913 te Downton Abbey

Matthew Crawley, een jonge advocaat en de nieuwe erfgenaam, arriveert bij Downton Abbey met zijn moeder Isobel. Zij, de andere Crawleys en de bedienden hebben veel moeite zich aan te passen aan de verschillen in klasse en cultuur, terwijl ze ook geconfronteerd worden met wrok van sommige familie- en personeelsleden.

April 1913 te Downton Abbey

Lady Mary wordt verleid door een knappe bezoeker, een Turkse diplomaat, die dezelfde nacht in haar bed sterft. Om een schandaal te voorkomen, leggen Lady Grantham en een dienstmeisje het lichaam van de Turk terug in zijn eigen bed. Ondertussen heeft Bates' poging om wat aan zijn kreupelheid te doen pijnlijke gevolgen.

Mei 1913 te Downton Abbey

Er arriveert een kermis in het naburige dorp. Mrs Hughes wordt herenigd met een voormalige minnaar, die haar opnieuw ten huwelijk vraagt. Thomas vraagt Daisy hem te vergezellen naar de kermis met de achterliggende gedachte om William, die dol op haar is, te ergeren. Molesley lijdt aan een allergische reactie, waardoor veel discussie ontstaat tussen Violet en Isobel. Carson is bang, dat er een dief is op Downton en Lady Sybil vervolgt haar feministische experimenten met de steun en inspiratie van de nieuwe chauffeur.

Zomer 1913 te Downton Abbey

Bates ontdekt dat Thomas wijn steelt uit de kelder. Bang dat het wordt gerapporteerd, probeert Thomas Bates het stelen van een van de antieke snuifdozen van Lord Grantham in de schoenen te schuiven. Zijn plannen worden echter gedwarsboomd. Bates en Anna bekennen hun gevoelens aan elkaar. Ondertussen beginnen geruchten te circuleren over Lady Maria en de "knappe Turk". Voor Daisy wordt het steeds moeilijker om te zwijgen over haar rol in deze affaire en na aandringen van Miss O'Brien, vertelt ze haar verhaal aan Lady Edith. Aan het eind van de aflevering schrijft Edith een brief aan de Turkse ambassadeur.

Mei 1914 te Downton Abbey

Lady Sybil's interesse in de politiek en de rechten van vrouwen is aangewakkerd door de aanstaande verkiezingen en is de oorzaak van grote onenigheid tussen haar en Lord Grantham. Ondertussen intensiveren, vermoedelijk als gevolg van de brief van Lady Edith, de geruchten over Lady Maria en de "knappe Turk" en bereiken deze de oren van Carson en de Douairière zelf. Edith vindt een bewonderaar in Sir Anthony Strallan. Miss O'Brien en Thomas blijven complotten smeden tegen Bates, wat leidt tot een verrassende ontdekking over Bates. Sybil is gewond geraakt bij een uit de hand gelopen politieke bijeenkomst, maar wordt gered door Matthew die toevallig langs komt. Matthew vraagt Lady Mary met hem te trouwen. Mary realiseert zich, dat ze van Matthew houdt, maar voelt dat ze zijn voorstel niet kan aanvaarden zonder hem te vertellen van haar geheim.

Juli en augustus 1914 te Downton Abbey

Cora ontdekt dat ze zwanger is, waardoor Mary zich afvraagt hoe zij nu Matthews voorstel zal beantwoorden, omdat zijn situatie volledig zal veranderen als de baby een jongen blijkt te zijn. O'Brien is boos, omdat ze ten onrechte denkt dat Cora haar gaat vervangen. Daarom zorgt O'Brien ervoor, dat haar meesteres een ongeluk krijgt in de badkamer door een stuk zeep bij het bad te leggen, waarover Cora uitglijdt. Hierdoor krijgt Cora een miskraam en blijkt dat de baby een jongen zou zijn geweest. Lord Grantham stuurt mevrouw Patmore naar Londen, waar zij een cataractoperatie moet ondergaan. Anna gaat met haar mee en hoort van de moeder van Bates, dat hij schuld kreeg voor de diefstallen van zijn vrouw. Gwen verzekert zich van een positie als secretaresse. Sir Anthony Strallan belooft Edith ten huwelijk te vragen op een tuinfeest, maar Mary haalt hem over dit niet te doen uit wraak, dat Edith haar affaire met Pamuk heeft bekend gemaakt. Na de miskraam van haar moeder is Mary bereid om met Matthew te trouwen, maar hij zegt haar niet zeker te zijn van haar motieven en dat hij Downton zal verlaten. Lord Grantham kondigt aan dat Groot-Brittannië in oorlog is met Duitsland, het begin van WO-I.

Kostuumdrama Downton Abbey - Seizoen 2 - 6

Van 2011 t/m 2015 zijn de overige series van de kostuumdrama Downton Abbey op tv vertoond. Een compleet overzicht van de afleveringen van Downton Abbey – seizoen 2 t/m 6, in totaal 5 x 9 (45) afleveringen is te vinden op de afleveringengids van tv.com. Hier kunt u o.a. een uitgebreide samenvatting van elke aflevering (episode) in het Engels lezen en recensies bekijken over Downton Abbey. Als u bovenin op 'Find Shows' klikt en Downton Abbey invult, verschijnen de beschrijvingen van alle episodes van alle seizoenen.

DVD Downton Abbey

Van Downton Abbey - Serie 1 t/m 6 zijn DVD's met Nederlandse ondertiteling verschenen. Over deze Britse kostuumdramaserie op DVD kan gesteld worden dat sprake is van boeiende personages, goed acteerwerk, een mooie verfilming en een pakkend verhaal.

Lees verder

© 2011 - 2024 Deinfodeler, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zuidoost-EngelandZuidoost-EngelandZuidoost-Engeland met Brighton als populaire badplaats is een must om te bezoeken. Met zijn pier, kiezelstrand, gezellig…
Theodore Peter James Kinnaird TaptiklisTheodore Peter James Kinnaird Taptiklis'I know I often get a job because of how I look. I hope that I keep the job because of how I act.' Is een quote van de j…
recensieThe Beatles - Abbey RoadHet laatste album van de legendarische band is vernoemd naar de straat waar de studio zich bevond. Het album is uitgebra…
Abbey Road - Is Paul McCartney dood?Abbey Road - Is Paul McCartney dood?In het jaar 1969 ging het gerucht dat Paul McCartney zou zijn overleden. Maar in plaats van dit gerucht de kop in te dru…

Meespelen in een soapserieDroom jij over een carrière als acteur of actrice? Meespelen in een soapserie kan, maar je moet er wel een beetje geluk…
Tijgertje, Tatjana van Oh oh TirolNa de succesvolle serie Oh oh Cherso is nu het vervolg Oh oh Tirol op de Nederlandse televisie te bekijken op donderdag…
Bronnen en referenties
  • Bol.com
  • De vrije encyclopedie
  • http://www.tv.com/shows/downton-abbey/episodes/
Deinfodeler (67 artikelen)
Laatste update: 05-09-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.