Leona Philippo, singer-songwriter uit The Voice of Holland

Leona Philippo is een zangeres, songwriter en actrice van Jamaicaanse afkomst, die in korte tijd grote furore heeft gemaakt op de Nederlandse podia en televisie. Vanaf 2001 was zij al te zien in diverse theaterproducties, shows, films en televisieseries. Zij trad daarnaast op met artiesten als Trijntje Oosterhuis, Lional Richie en Candy Dulfer. Als winnares van The Voice of Holland in december 2012 geniet zij inmiddels grote nationale en in toenemende mate ook internationale bekendheid.

Jeugd en opleiding in Toronto

Leona Philippo werd op 6 mei 1979 in Toronto (Canada) geboren als dochter van Jamaicaanse ouders. Als snel werd zij geadopteerd door een Nederlands echtpaar dat naast twee eigen kinderen nog twee kinderen hadden geadopteerd, waaronder Leona. . De familie Philippo verhuisde in 1995 naar Nederland waar zij in Oegstgeest gingen wonen. In 2004 heeft zij haar biologische moeder ontmoet en heeft zij in Jamaica kennis gemaakt met haar biologische familie

Aanleg voor muziek

Al vroeg had zij aanleg voor muziek; zij speelde al jong piano, ze zong graag en het lag dan ook voor de hand dat zij na de middelbare school ging studeren aan het Rotterdams Conservatorium. Inmiddels werd zij al her en der gevraagd voor optredens en opnames. Toen haar artiesteloopbaan snel vorm begon te krijgen stopte zij in 1999 met haar opleiding en stapte zij full time in het artiestenleven. In die tijd was zij al te vinden in het voorprogramma van Dru Hill in Ahoy, als onderdeel van de R & B groep Sat-R-Day.

Professionele zangcarrière

Eén van haar eerste optredens vonden plaats als achtergrondzangeres bij een tournee van de Nits, met wie zij in 2000 in verschillende Europese steden optrad en zij vervolgde dit met een tournee met o.a. Junkie XL en Arling & Camaron in Japan. Op de cd's We are A & C (met Arling & Camaron) en Wool (met Nits) is zij te horen. In 2001 had zij de hoofdrol in de musical Aida van Joop van den Ende en trad zij op in diverse theaterproducties zoals in het Symphonica in Rosso-concert van Lionel Richie en in 2011 in A Tribute To Michael Jackson . Daarnaast heeft Leona meegezongen in diverse cd-opnames van o.a. de volgende groepen en artiesten:

  • Junkie XL, o.a. met Solomon Burke
  • Berget Lewis
  • Danny Vera
  • Beef
  • Kane
  • Candy Dulfer

Al vroeg in haar carrière zong zijn mee in theaterproducties als "Sinbad the Sailor" en "Little Miss Muffet" en van latere datum zijn haar optredens in o.a. "Kings & Queens", "Tribute To Michael Jackson" en "Stars For Planet Earth". Leona heeft inmiddels een groot aantal singles en albums op haar naam staan, zoals "Fantasy", "Untouchable", "Platinum Lips" en "Aphrodisiac" en van latere datum "This Will Be", "De Kuip Live" ( met Kane) , "Step Up" (met Candy Dulfer) en "Sings Motown" (met Loïs Lane).

Films & televisieseries

Naast haar succesvolle carrière als zangeres en theaterpersoonlijkheid komt haar acteertalent van pas bij diverse kleine en grotere rollen in speelfilms en televisiefilms en -series. Al vanaf 2003 ( "Phileine zegt sorry") is zij op het filmdoek te vinden in films zoals "Johan" (2005), "Alles is Liefde" (2007), "De Gelukkige Huisvrouw" (2010) en "De groeten van Mike! "(2012). Op de televisie speelde zij mee in afleveringen van "Grijpstra & De Gier", "Man & Paard" en "Verborgen Gebreken" en alleen al in 2012 in televisie-uitzendingen als Trijntje Oosterhuis & Friends, Glennis Grace in Concert en natuurlijk in The Voice of Holland waar zij, na een spannende tweestrijd met Johannes Rypma, uiteindelijke won.

The Voice of Holland

De vier finalisten van de 2012 editie van The Voice of Holland waren Leona, Johannes Rypma, Floortje Smit en Ivar Oosterloo. De laatste ronde bestond uit een duet, dat Leona zond met Floortje, een duet met hun coaches, een zgn. 'blind audition'-nummer en tenslotte zong ieder finalist een eigen single. Er werd gestemd door het publiek en ook het aantal downloads van de singles telde mee in de puntentelling.

Het programma waarin Leona uiteindelijk won, was met 3,4 miljoen kijker één van de best bekeken programma's van het seizoen. Als hoofdprijs kreeg Leona een platencontract en een trofee.

Privé

Leona Philippo is in november 2012 in alle stilte getrouwd met Katalijne, met wie zij al zeven jaar samenleeft. Samen hebben zij een kind geadopteerd. Naar haar eigen zeggen heeft Katalijne het huishouden en de verzorging van hun zoon voor haar rekening genomen, in de tijd dat Leona in de race was voor de titel Voice of Holland. Zij zijn woonachtig in Haarlem.
© 2012 - 2023 Cenerentola, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sandra van Nieuwland: de sensatie van The Voice of Holland 3Sandra van Nieuwland: de sensatie van The Voice of Holland 3In de zomer van 2012 deed Sandra van Nieuwland auditie bij The Voice of Holland. De 35-jarige Sandra liet een fantastisc…
Hoeveel verdienen de internationale artiesten?Hoeveel verdienen de internationale artiesten?Sommige artiesten die internationaal zijn doorgebroken, verdienen tientallen miljoenen per jaar. Ze weten niet hoe lang…
Alle lengtes van beroemdheden onder de vrouwenAlle lengtes van beroemdheden onder de vrouwenAltijd al eens willen weten hoe groot de beroemdste vrouwen nou zijn? Tijd om een aantal beroemdheden onder de loep te n…

Jimi Hendrix ontmoet Jules DeelderJimi Hendrix ontmoet Jules DeelderJimi Hendrix is tot op vandaag de dag de beste gitarist die ooit over de aardbodem heeft gezweefd. Hij verbaasde in de j…
The Script - Albums en tracklistsThe Script - Albums en tracklistsThe Script is een Ierse band, bestaande uit drie mannen: Danny O’Donoghue, Mark Sheehan en Glen Power. In eerste instant…
Bronnen en referenties
  • www.contigocontact.nl
  • Nl.wikipedia.org
  • www.parool.nl
  • www.dichtbij.nl
Cenerentola (86 artikelen)
Laatste update: 08-09-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.