Het Wah-pedaal, een vet geluid

Het wah-pedaal is een voetpedaal waar geen gitarist meer zonder kan. Ook andere muziekinstrumenten kunnen erop aangesloten worden. Een wah-pedaal geeft een extra dimensie aan het geluid. het is oorspronkelijk ontwikkeld voor gitaar maar niets weerhoudt een creatieve muzikant om een wah-pedaal te gebruiken in combinatie met een synthesizer of trompet. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud


Trompet met Wah-pedaal

Het wah-pedaal is een effectapparaat voor muziekinstrumenten. Van origine is het ontwikkeld voor elektrische gitaren. Het wordt in de praktijk het meest op gitaren aangesloten. Het kan in principe voor elk instrument gebruikt worden. Miles Davis gebruikte het voor trompet. Hij instrueerde zijn bandleden een wah-pedaal te hanteren. Zo speelt een bassist met wah-pedaal op de l.p. "On the Corner". In the Mahavishnu Orchestra speelde Jerry Goodman met een viool en wah-pedaal. Herbie Hancock, de virtuoze jazz pianist en acid-funktoetsenist gebruikt ook graag een wah-pedaal. Dat kun je onder andere horen op zijn L.P. Headhunters.

Jimi Hendrix

In de jaren 70 van de vorige eeuw gebruikte bijna iedere gitarist wel een wah-pedaal. In de jaren 60 was het nieuw en werd er mee geëxperimenteerd. Jimi Hendrix is een gitarist die het wah pedaal populair heeft gemaakt. Hij gebruikte natuurlijk ook andere bijzondere effecten en verbluffende technieken maar het wah-pedaal was een belangrijk onderdeel van zijn arsenaal.

Wah-geluid

Het pedaal wordt met de voet bediend. Al naar gelang het pedaal verder wordt ingeduwd, wordt de toon scherper en meer snerpend. Als de muzikant het pedaal redelijk snel induwt hoort men het wah-geluid. Het geluid andersom (het pedaal omhoog duwen met de achterkant van je voet) is ook erg mooi.

Groovy en vet

Het wah-pedaal wordt zowel toegepast in solo’s als ritme-partijen. De muzikant geeft met het wah-pedaal de toon een extra dimensie. De gitaarlick gaat meer groovy en vet klinken. In de solo krijgt de muzikant meer mogelijkheden tot expressie. Er zijn verschillende manieren om het wah-pedaal tijdens een solo te gebruiken die een gitarist het best kan leren door vaak naar de muziek te luisteren. Soms gebruikt een gitarist het wah-pedaal door het in een stand te laten staan en het pedaal niet met zijn voet te bewegen.

Variabele condensator

In feite is het best ingewikkeld om het volledige proces te beschrijven hoe het geluid door de elektrische circuits heen wordt gestuurd. Zo werkt het in het kort :Het wah-effect geeft het originele geluid een extra naklank. De frequentie is het aantal keren dat een geluid per seconde te horen is. Als een geluid vaker te horen is, heeft het een hogere frequentie en is de toon ook hoger. Het belangrijkste onderdeel van het wah-pedaal is een variabele condensator. Simpel gezegd wordt deze bediend door het pedaal. De frequentie van de naklank wordt hoger naarmate het pedaal wordt ingedrukt. Tegenwoordig zijn er allerlei merken wah-pedalen te koop waarbij je de intensiteit van de frequentie en het frequentiebereik kunt instellen.

Talking Wah

Als je een wah op je gitaar kunt aansluiten, kun je er ook twee aansluiten. Het wah pedaal geeft op zich al een mooi geluid wanneer je het in een stand laat staan. Door de output van de ene wah te verbinden aan de input van het andere wah-pedaal kun je een extra wah-effect genereren. Dit wordt ook wel ‘talking wah’ genoemd omdat het een beetje lijkt op een mens die praat. Overigens kun je naast bovengenoemde manier van aansluiten het geluid van het eerste pedaal naar een aparte speaker uitsturen zodat het geluid weer een andere dimensie krijgt.

Automatisch

Later is het automatische wah-pedaal ontstaan wat eigenlijk alleen handig is om tijdens ritme-partijen te gebruiken. Het is alsof het wah-pedaal vanzelf wordt ingedrukt. Dit is echter nooit alom in gebruik geraakt. Het gewone wah-pedaal geeft de muzikant de mogelijkheid om extra uitdrukking te kunnen geven aan een toon. Het is daarom veel succesvoller als het automatische wah-pedaal. Volgens veel gitaristen is het automatische wah-pedaal een overbodige uitvinding.
© 2007 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een Akoestische Piano?Wat is een Akoestische Piano?Er zijn heel veel instrumenten. Eén daarvan is de akoestische piano. Een akoestische piano is een snaar instrument. Als…
Drumstel, de basicsEen drum kit is een veelzijdig instrument en is inzetbaar in bijna elke muziekstijl. Opvallend is dat een drumstel uit e…
Herbie Hancock en zijn L.P. HeadhuntersHerbie Hancock en zijn L.P. HeadhuntersEr spelen alleen van oorsprong jazzmuzikanten op maar het album is een belangrijk icoon geworden in zowel de funk welke…
De piano; hoe werkt dit instrument?De piano; hoe werkt dit instrument?In dit artikel kun je lezen over het bij de mensen zeer geliefde instrument; de piano. Er wordt eenvoudig weergegeven wa…

Taiko drummen, van religie tot BløfEr is een groeiende belangstelling voor de dynamische theatervoorstellingen met opzwepende drumritme's van Taikogroepen.
Bronnen en referenties
  • Ik heb een wah pedaal
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 15-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.