Maria Mena en het album Viktoria

In 2011 bracht de Noorse zangeres Maria Mena haar zesde album uit: Viktoria. Met dit album rekent Maria voorgoed af met haar turbulente jeugd. Het album gaat vooral over het vergeven van andere mensen.

Biografie

Maria Mena werd op 19 februari 1986 geboren in Oslo, Noorwegen. Maria’s moeder was schrijfster van toneelstukken en haar Nicaraguaanse vader Charles was drummer in verschillende bands in Oslo. Toen Maria negen jaar oud was, gingen haar ouders uit elkaar. In eerste instantie bleef Maria bij haar moeder wonen. Als gevolg van de scheiding had Maria veel last van depressies. Op haar dertiende verhuisde ze dan ook naar haar vader.

Maria begon al jong met het schrijven van liedjes. Hierin kon ze het verdriet dat ze als kind had gevoeld bij de scheiding van haar ouders kwijt. Maria’s vader kreeg lucht van de liedjes die zijn dochter schreef. Hij vond haar goed en stelde haar voor aan enkele van zijn contacten. Maria nam een aantal demo’s op en dat leverde haar in no time een platencontract op.

Albums

In 2002 bracht Maria haar eerste album uit (Another phase). In 2004 volgde het tweede album (Mellow). Bij haar tournee door Amerika werd ze in de media bekritiseerd. Het leidde tot eetstoornissen en anorexia. Bij terugkomst in Noorwegen besloot Maria een verzamelalbum (White turns blue) uit te brengen, bestaande uit liedjes van haar eerste twee albums.

In 2005 bracht Maria haar vierde album uit (Apparently unaffected). Na een intermezzo van drie jaar waarin Maria een writersblock overwon en druk bezig was met de promotie van haar albums, kwam in 2008 het vijfde album uit (Cause and Effect). Weer drie jaar daarna, in 2011, volgde haar tot nu toe laatste album: Viktoria.

Viktoria

In dit album vertelt Maria over de problemen thuis en hoe deze effect hebben gehad op haar leven. Het album is bedoeld om voor altijd af te rekenen met het verleden. Na alle problemen in haar jeugd en het succes als artiest leek het alsof Maria zich anders voelde dan daarvoor. Zelf zei ze hierover dat de ‘kalmere innerlijke persoon zich had ontplooid’. Op het album staan nummers waarin Maria schrijft over het vergeven van andere mensen.

Het album dankt zijn naam aan de tweede naam van Maria: Viktoria. Dit was de naam van haar overleden oma. Maria kreeg van de één op de andere dag de naam Viktoria op haar tiende van haar moeder.

Tracklist

Op het album staan de volgende tracks:
 • Viktoria
 • Homeless
 • The art of Forgiveness
 • Habits
 • My heart still beats
 • Takes one to know one
 • Where were you
 • Money
 • It took me by surprise
 • Secrets
 • Am I supposed to apologize
© 2012 - 2024 Annie2013, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieRadio 538: Hitzone 50 + Hitzone Gold (nummers + downloaden)De derde editie van 2009 van Hitzone is uitgekomen. Het gaat hierbij om de 50ste editie van Hitzone, Radio 538 Hitzone 5…
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): MariaMaria was een vrouw van christelijke komaf. De bronnen zijn niet helemaal duidelijk of ze zijn vrouw was of een concubin…
Het leven van Maria MagdalenaMaria Magdalena nam een bijzondere plaats in in het leven van Jezus Christus. Als zijn meest geliefde leerling, staat Ma…
Muzieknummers voor de openingsdans op een bruiloftJe trouwdag is zonder twijfel de mooiste dag van je leven. Uiteraard wil je dat alles vlekkeloos verloopt. Bij de voorbe…

Jona Lewie, Stop The Cavalry: vreemde kerstklassiekerJona Lewie, Stop The Cavalry: vreemde kerstklassiekerStop The Cavalry van de Britse zanger Jona Lewie is van oorsprong eigenlijk helemaal geen kerstlied. Door toevoeging van…
Eric Clapton, een der beste gitaristen ter wereldEric Clapton, een der beste gitaristen ter wereldEric Clapton werd tijdenlang als beste gitarist ter wereld beschouwd. Hij werd slowhand genoemd omdat hij de meest waanz…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Viktoria
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Maria_Mena
 • http://www.mariamena-fanclub.nl/biografie/
Annie2013 (5 artikelen)
Gepubliceerd: 26-10-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.