Led Zeppelin, legendarische rockband uit de jaren '70

Led Zeppelin, legendarische rockband uit de jaren '70 Led Zeppelin is een rockband uit de jaren '70 van de vorige eeuw. Hun eerste L.P. is uit 1969. De band bestond uit Robert Plant als zanger, Jimmy Page als gitarist, John Paul Jones als bassist en soms keyboardspeler en de legendarische drummer John Bonham. Samen schreven ze elk liedje, wat vrij uniek is voor een band. Hierdoor hadden ze nooit ruzie over de royalty's als iemand hun liedjes nadeed. Maar eigenlijk kon niemand hun muziek echt nadoen. Het viertal is ongeëvenaard goed in hun genre en zal ongetwijfeld de beste psychedelische bluesrockband aller tijden blijven. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Maar 9 L.P.'s

Led Zeppelin heeft niet zoveel officiële L.P.'s gemaakt, maar 9 studio albums. Toch zijn er van hun albums ruim 200 miljoen verkocht. Led Zep was een zeer inlvoedrijke band voor andere musici. Sommige critici zeggen dat ze veel nummers 'steelden' van andere bluesmuzikanten. Je kunt het in plaats van ''stelen'' ook ''geïnspireerd zijn door'' noemen. Muziek evolueert doordat muzikanten hun eigen interpretatie en eigen draai eraan geven. Dat is zeer gebruikelijk in de muziek. Musici krijgen inspiratie, ingevingen en muzikale ideeën door het luisteren naar andere muziek. Led Zep was een zeer vernieuwende band omdat ze keiharde rock combineerde met zacht akoestisch gitaarspel en psychedelische geluiden.

Jimmy Page speelt op een gitaar met een dubbele hals / Bron: Dina Regine, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Jimmy Page speelt op een gitaar met een dubbele hals / Bron: Dina Regine, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Opbouw van een song

De muzikanten van Led Zeppelin bouwden een nummer op zoals dat daarvoor alleen van klassieke muziek bekend was. Qua opbouw van de song hebben ze soms iets weg van Deep Purple, niet qua geluid en uitvoering. Het is niet verwonderlijk dat twee nummers met een enorme dramatische opbouw tientallen jaren in de top 1000 aller tijden hebben gestaan: Stairway to Heaven van Led Zep en Child in Time van Deep Purple. Ook gebruikten ze allerlei innovatieve geluiden. Het stemgebruik van Robert Plant was voor zijn tijd uniek. Jimmy Page was de eerste virtuoze gitarist die ook zich toelegde op allerlei effecten, welke in die tijd nog maar net bestonden. Page gebruikte onder andere een gitaar met dubbele hals en speelde sommige solo´s met een strijkstok van een viool op zijn gitaar. De Led Zeppelinleden creëerden hun eigen sound welke door vele bands als voorbeeld is gebruikt.

New Yardbirds

Led Zeppelin begon als de New Yardbirds. Gitarist Jimmy Page speelde in de jaren ´60 in de band Yardbirds, maar op een gegeven moment was hij de enige overgebleven musicus en had deze band nog wel een contract om een tournee af te maken. Hij ging op zoek naar nieuwe medemusici. Page wou een supergroep vormen met gitarist Jeff Beck, Who-drummer Keith Moon en John Entwistle, de basgitarist van The Who. Jeff Beck had al een tijdje bij de Yardbirds gespeeld als vervanger van Eric Clapton. de supergroep werd uiteindelijk niet gevormd, maar Jimmy Page vond Plant, Bonham en Jones bereid in zijn groep te spelen. Het eerst werk was het afmaken van de Scandinavische tournee. Tijdens hun fase als de New Yardbirds speelden ze al enkele belangrijke liedjes die op hun eerste Led Zep-l.p. kwamen zoals Dazed and Confused and Killing Floor.

John Bonham, drummer en autoverzamelaar / Bron: Dina Regine, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)John Bonham, drummer en autoverzamelaar / Bron: Dina Regine, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Naamgeving Led Zeppelin

Keith Moon meldde aan Jimmy Page dat zijn supergroep ''zou neerstorten als een loden ballon.'' Dat beeld heeft Page vervolgens gebruikt als naam voor de band. Een Zeppelin was immers ook een grote ballon. Lood betekent Led. Zo is de bandnaam Led Zeppelin ontstaan, door fans afgekort tot Led Zep. Op de eerste hoes stond een grote foto van de ramp met de zeppelin Hindenburg waarna er een einde kwam aan het Zeppelin-tijdperk.

Stairway to Heaven

Jimmy Page and Robert Plant hebben jaren nagedacht over een liedje waar vele aspecten van de muziek in voorkwam en dat steeds heftiger zou worden. Het moest een song zijn dat alle andere songs overbodig maakte. De tekst moest tijdloos en universeel zijn. Dat liedje is uiteindelijk Stairway to Heaven geworden. Het is een nummer over iemand die zich geestelijk wilt ontwikkelen. De muziek begint lieflijk en eindigt in een keiharde rocksound. Samen met Deep Purple´s Child in Time en Bohemian Rhapsody van Queen heeft dit nummer jarenlang de top 3 aller tijden gedomineerd. Niet toevallig zijn het alledrie rocknummers met een subtiele opbouw die bovendien twee keer zo lang duren als een gemiddelde pophit. Stairway to Heaven is echter nooit op single uitgebracht, wat het des te specialer maakt dat het als één van de beste liedjes ooit wordt beschouwd.

Een psychedelische hoes van het derde album, genaamd: 3Een psychedelische hoes van het derde album, genaamd: 3

Het einde van Led Zeppelin

Na de dood van John Bonham door een auto-ongeluk hebben ze nooit een andere drummer gezocht en zijn ze gewoon uiteen gegaan. Het overgebleven drietal achtte het niet mogelijk dat een andere drummer John Bonham kon vervangen. John Bonham kon onnavolgbaar roffelen op uitgekiende momenten. Hij speelde ook zeer snel met zijn bas drum, zonder dat hij dubbele pedalen of een dubbele aanslagmechaniek voor de basdrum gebruikte, zoals Billy Cobham. Kortom, Bonham was uniek en de band stopte na zijn dood. Er zijn nog wel L.P.´s uitgebracht maar dat waren verzamelalbums of geremasterde tracks. Er zijn slechts een paar nieuwe liedjes uitgebracht die op de plank waren blijven liggen.

Indruk van hun muziek

Led Zeppelin was een band die oude bluesnummers omtoverden in psychedelische rock. De opbouw van de nummers zijn bijna pre-symfonisch. Er werden allerlei langzame en snellere breaks met elkaar afgewisseld waardoor er een mooie combinatie ontstond van rauw en puur rockgeluid met subtiele arrangementen, uitgevoerd door virtuoze musici. De teksten waren doorspekt van mystiek en mythologische thema´s. John Paul Jones speelde vooral de basgitaar maar soms ook de mellotron, wat hele spacy maar wel strakke geluiden voortbracht.

Led Zeppelin en drugs

De spacyness komt ook tot uiting in het drugsgebruik, soms openlijk op het podium. Robert Plant steekt af en toe een joint aan op het podium. Je zou kunnen zeggen dat dit veel jongelingen ertoe heeft gezet om ook dezelfde drugs te gebruiken als hun grote helden. Dat is eigenlijk een negatieve kant van hun muziek en geen verdienste omdat drugsgebruik uiteindelijk nooit gezond is, hoewel bijvoorbeeld wiet de muzikale beleving doet intensiveren. Echter, ook zonder wiet kun je gewoon van muziek genieten. Als muzikale helden zeggen dat ze af en toe een trip nemen, wordt het voor veel jongeren gemakkelijker om dat ook te doen. Drugs gebruiken wordt stoer geacht en hoort bij gedachten over een wild, leuk leven. In feite is het een teken van doelloosheid omdat mensen helemaal niet beseffen aan welk experiment ze zich onderwerpen als ze zich van drugs voorzien. Hetzelfde geldt overigens voor alcohol, wat ook een drugs is. Ook over alcoholgebruik wordt door artiesten in het algemeen opgeschept wat invloed heeft op jongere luisteraars.

Robert Plant in zijn jonge jaren / Bron: Dina Regine, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Robert Plant in zijn jonge jaren / Bron: Dina Regine, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Post Zeppelin

Na het uit elkaar gaan is Robert Plant solo gaan spelen, maar dat leverde nauwelijks goede albums op. Jimmy Page hield het bij wat eenmalige optredens. Samen zaten Plant en Page nog wel bij MTV unplugged maar dat was vrij saai. Page heeft nog wat meegeriedeld op een onbekend gebleven Stones single' 'one hit (to the body)''. In 2008 is een goede gitaarfilm opgenomen met David Evans, gitarist van U2, Jack White, gitarist van de White Stripes en Jimmy Page. De film is van David Guggenheim en heet ''It might get loud.''
© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Led Zeppelin, rockbandDe rockband uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw heeft nog één maal opgetreden. Op 10 december 2007 mochten 20.000…
De Top 2000 van het jaar 2014Elk jaar opnieuw kijken mensen uit naar het moment dat het eerste nummer van de jaarlijkse editie van de top 2000 in dec…
Wat verdienen de leden van rockbands?Wat verdienen de leden van rockbands?In de muziekindustrie valt veel geld te verdienen. De leden van de rockband AC/DC verdienen gezamenlijk maar liefst bijn…

Biografie HeadhunterzBiografie HeadhunterzDj Headhunterz is ongetwijfeld de meest populaire DJ in het hardstyle Genre. Deze DJ is hoog genoteerd in de DJ mag top…
Bronnen en referenties
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 09-10-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.