Led Zeppelin, rockband

De rockband uit de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw heeft nog één maal opgetreden. Op 10 december 2007 mochten 20.000 mensen dit spektakel bijwonen. Er waren maar liefst 20.000.000 inschrijvingen voor een kaartje.

Algemeen

De 50ers van heden waren de jongeren in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. In deze periode was Led Zeppelin helemaal hot. De rockband van toen is ongeveer 20 jaar stil geweest, maar laat nu weer van zich horen.

The Yardbirds

De gitarist Jimmy Page trad in 1966 toe tot de Yardbirds. Terwijl een tournee gepland stond verlieten de andere bandleden de band in 1968. Jimmy nam contact op met de onderstaande muzikanten en vormden met hen de New Yardbirds:
 • Bassist John Paul Jones (geboren op 3 januari 1946 als John Baldwin)
 • Zanger Robert Plant (geboren op 20 augustus 1948 als Robert Anthony Plant)
 • Drummer John Bonham, alias Bonzo (geboren op 31 mei 1948 als John Henry Bonham)

Led Zeppelin

The New Yardbirds veranderden de naam van de band in Led Zeppelin. De naam is vernoemd naam Keith Moons uitspraak. Hij had namelijk een aparte manier om een slecht optreden te beschrijven, namelijk “Goin’ down lik a lead zeppelin”.

De groep nam een eerste album in deze formatie en onder deze bandnaam. De plaat “Led Zeppelin” kwam uit op 12 januari 1969, er was maar 30 uur opname tijd. De plaat kwam uit terwijl de groep op tournee was van 26 december 1968 t/m 8 februari 1969 in Amerika. Tijdens deze tournee werden er nummers gezongen van het eerste album, alsmede nummers van Killing Floor, Howlin’Wolf en Pat’s Delight.

De albums van de band

 • 1969; in oktober komt het tweede album “Led Zeppelin II, met als wereldhit “Whole Lotta Love”.
 • 1970; “Led Zeppelin III” komt op de markt. Het bevat Britse folk-invloeden. Deze sound kwam sterker terug op de plaat Led Zeppelin IV.
 • De titel van het vierde album is geschreven in runetekens, waardoor het album ook wel “The Runes Album” werd genoemd. Op deze plaat stond het nummer “Stairway to heaven”. Van deze plaat werden er meer dan 16.000.000 exemplaren verkocht.
 • Het album “Houses of the holy”, was een plaat waarop werd geëxperimenteerd, blues, rock, folk en reggea werd opgenomen.
 • 1975; het dubbelalbum “Physical graffiti” kwam op de markt, onder het eigen Swan label. Het was een hit in zowel Amerika als in Europa.
 • In 1976 kwam “Presence” uit, maar de recensies waren niet erg goed.
 • In 1979 werd “In through the door out” uitgebracht.
 • Postuum verscheen het album Coda, met een aantal niet uitgebrachte nummers uit de periode 1969-1978.

Optredens van de band

 • In 1972 begon de band te spelen op grote gelegenheden.
 • In 1973 maakte de band een lange tournee door de States. Het optreden in Madison Square Garden werd opgenomen op film voor de speelfilm “Song remains de the same", die in 1976 .
 • In 1975 moest vanwege een ernstig auto-ongeluk van Robert Plant de tournee worden afgezegd.
 • De band ging opnieuw toeren in 1976.
 • Ook in 1977 ging de band op tournee. Helaas overleed in deze periode de zoon van Robert Plant, Karac, en werd een groot deel van de tour afgelast.
 • In 1980 begon de laatste Europese tournee van de band. Op 25 september werd John Bonham dood in bed aangetroffen. Enkele maanden later hield Led Zeppelin het voor gezien. De bandleden konden niet doorgaan zonder John.

Het leven na de band

De drie overgebleven bandleden traden op tijdens het Live Aid liefdadigheidsconcert in Amerika. De drum werd verzorgd door de zoon van John Bonham (en ook Phil Collins).Toen Atlantic Records, de platenmaatschappij van Led Zeppelin, 25 jaar bestond in 1988 trad de band nog één maal op.

In de jaren ’90 ging Plant op de solo toer, hij maakte een serie cd’s en schreef een nummer voor de soundtrack van de film Wayne’s World 2, in 1993.

Led Zeppeling anno 2007

In September 2007 kondigde de band aan nog één maal te zullen optreden, en op 26 november van hetzelfde jaar. De reden hiertoe was een eerbetoon aan Ahmed Ertegün (overleden in 2006), die de band in de jaren ’70 onderbracht bij Atlantic Records. De opbrengst van het optreden gaat naar het Ahmet Ertegün Education Fund.

Het concert zou plaatsvinden in Londen en er waren slechts 20.000 kaarten beschikbaar. Het was niet wie het eerst kwam, wie het eerst maalt. De kaarten zouden door loting worden toegewezen aan de liefhebbers. Op de website waren maar liefst meer dan 20.000.000 inschrijvingen voor deze kaarten.

Op 10 december 2007 heeft het concert dan daadwerkelijk plaatsgevonden. In The O2 theater werd het reünieconcert gegeven. De kaartjes werden verkocht voor een prijs van € 170,-- per stuk. Volgens aantal bezokers was het gitaarspel van Jimmy nog beter dan vroeger. Speciaal voor dit concert zijn 2 albums uitgegeven.

De samenstelling van de band was als volgt:
 • Robert Plant
 • Jimmy Page
 • John Paul Jones
 • Jason Bonham (geboren 15 juli 1966), de zoon van het overleden bandlid John Bonham

Bandleden anno 2007

 • Jimmy Page: de gitarist ooit met zwak voor naziuniformen en verslaafd aan heroïne is inmiddels 63 jaar oud en vader van drie kinderen. Hij heeft voor zijn werk met kansarme Braziliaanse kinderen in 2005 een onderscheiding mogen ontvangen.
 • Robert Plant: een man met een enorm stemgeluid, wilde haren, strakke broeken en naakt bovenlijf, geeft zelf aan een “beetje sneue man van 59 jaar oud” te zijn. Hij kijkt het liefst naar History Channel of National Geographic.
 • John Paul Jones: deze 61 jarige rocker heeft overleefd door lange wandelingen en bezigheidstherapie met vrouwelijke fans.

Leuk om te weten

 • Led Zeppelin; had een versterker van 70.000 watt, waardoor zij harder speelden dan Deep Purple; deed meer verboden substanties dan Keith Richard; sloeg meer hotelkamers in elkaar dan the Who ooit heeft gedaan.
 • In 1973 had de band meer lp’s (de voorloper van de cd) verkocht dan elke andere band, ook meer dan de Beatles en de Rolling Stones. Geschat wordt dat er meer dan 300.000.000 exemplaren de toonbank zijn overgegaan. Hun satanische optredens, melodische discipline en geniale arrangementen worden geroemd. Het nummer Stariway to Heaven is het meest gespeelde nummer op de radio.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Led Zeppelin, legendarische rockband uit de jaren '70Led Zeppelin, legendarische rockband uit de jaren '70Led Zeppelin is een rockband uit de jaren '70 van de vorige eeuw. Hun eerste L.P. is uit 1969. De band bestond uit Rober…
Deep Purple in RockDeep Purple in RockHet in 1970 uitgebrachte album Deep Purple in Rock is een van de monumenten in hardrock- en heavy metal-land. Een muzika…
recensieAC/DC - T.N.T. albumT.N.T. is het tweede studioalbum van de band AC/DC. Het album kwam uit op 1 december 1975. Het is geproduceerd door Harr…

Het leven van Marilyn MonroeEen artikel over de mooie Norma Jean, ook gekend als Marilyn Monroe. Een artikel over haar modellenwerk, haar zangcarier…
Het klein OrkestIn de jaren tachtig maakte de band Het klein Orkest korte tijd furore met een aantal hits, waaronder 'Koos Werkeloos', '…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 12-12-2007
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.