Het klein Orkest

In de jaren tachtig maakte de band Het klein Orkest korte tijd furore met een aantal hits, waaronder 'Koos Werkeloos', 'Laat mij maar alleen' en het onvergetelijke 'Over de muur'. De Utrechts/Haagse band bestaat echter maar een paar jaren.

Het groot orkest

Het klein Orkest ontstond in 1977. Een groep van tien mensen werkten aan een cabaretierprogramma onder de werktitel 'Het groot orkest', dat kwam niet van de grond en vier mensen gingen samen verder in een band met de naam het Klein Orkest. De band is op dat moment vooral bekend in krakerskringen, waar ze met het nummer 'Het Tivoli lied' furore maken, het nummer werd geschreven na een brand in Tivoli in 1979.

Bezetting

De bezetting van de band is als volgt: Harrie Jekkers zang en gitaar, Chris Prins op basgitaar, Leon Smit is toetsenist en Niek Nieuwenhuysen op drum.

Oh oh Den Haag

In 1982 krijgt de band de eerste echte hit 'Laat mij maar alleen'. Ook verschijnt het nummer 'Oh oh Den Haag' onder naam van Harry Klorkestein, de achternaam is een anagram van Klein Orkest. Het liedje werd geschreven nadat de VARA de presentator Cees Grimbergen afwees omdat die 'te Haags' zou praten. Bij optredens vertolkt de geluidsman Henny de Jong de rol van Klorkestein.

Over de muur

Een jaar later volgt een nieuwe hit 'Koos Werkeloos', een gewaagd thema in de jaren tachtig toen de werkeloosheid groot was. Bij zulke nummer is de cabaret-achtergrond van Harrie Jekkers duidelijk voelbaar, hij is degene die samen met zijn vriend Koos Meinderts de teksten voor de liedjes schrijft. In 1984 heeft de band haar grootste hit 'Over de muur', een liedje over het, toen nog, verdeelde Berlijn. Wanneer in 1989 de Berlijnse Muur valt wordt het nummer nogmaals met succes uitgebracht.

In 1985 valt de groep uit elkaar. Harrie Jekkers richt zich opnieuw op het theater en brengt ook solo-albums uit. Nieuwenhuysen begint een nieuwe band Smart.

Discografie

  • 1982 Het leed versiert
  • 1984 Later is allang begonnen
  • 1985 Roltrap naar de maan
  • 1987 Het beste van het Klein Orkest
  • 1996 Alles
© 2007 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekrecensie: Harrie en de heks van Paul van LoonrecensieBoekrecensie: Harrie en de heks van Paul van LoonPaul van Loon is onder andere bekend als schrijver van de boeken over Dolfje Weerwolfje. Speciaal voor kleuters heeft hi…
Het Metropole Orkest: het orkest voor filmmuziek, jazz & popHet Metropole Orkest: het orkest voor filmmuziek, jazz & popHet Metropole Orkest is één van de meest bekende jazz- on poporkesten ter wereld. Met zijn bijzondere bezetting van zowe…
Balinese gamelan: het grootste instrument ter wereld?Balinese gamelan: het grootste instrument ter wereld?Veel mensen zijn op Bali geweest en hebben daar de gamelanmuziek gehoord. Maar het eiland kent diverse typen gamelan, me…

Led Zeppelin, rockbandDe rockband uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw heeft nog één maal opgetreden. Op 10 december 2007 mochten 20.000…
Doe Maar, het Nederpop succesIn de jaren 80 was de groep Doe Maar de bekendste Nederpop groep ooit. De zelf toen al 30 jarige bandleden als Henny Vr…
Sasati (390 artikelen)
Gepubliceerd: 10-12-2007
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.