Het Metropole Orkest: het orkest voor filmmuziek, jazz & pop
Het Metropole Orkest is één van de meest bekende jazz- on poporkesten ter wereld. Met zijn bijzondere bezetting van zowel een complete bigband als een symfonieorkest met strijkers, houtblazers, harp en slagwerk, bestrijkt het Metropole Orkest een groot gebied. Het orkest werkt met grote internationale solisten en zangers, treedt regelmatig op bij televisieprogramma's, festivals en plaatopnames en is in diverse muziekgenres inzetbaar. Met recht een uniek orkest.
Dolf van der Linden als eerste dirigent van het Metropole Orkest
Het Metropole Orkest werd in 1945 door
Dolf van der Linden (1915-1999) opgericht, in opdracht van Radio Herrijzend Nederland. Het had als amusementsorkest meteen een bezetting met strijkers en blazers en ontwikkelde zich over de jaren tot een orkest met een symfonische strijkerssectie en een complete bigband. Het was niet eenvoudig om zo vlak na de oorlog voldoende musici van het juiste kaliber te vinden, maar het lukte hem om op 25 november 1945 de eerste radio-uitvoering te geven.
Eurovisie Songfestival en jazz
In de periode van 1957 tot 1971 begeleidde het orkest diverse zangers en zangeressen voor de Nederlandse bijdragen aan het
Eurovisie Songfestival. In 1957 was het al meteen raak met Corry Brokken die met "Net als toen" de eerste prijs won. Dat werd in 1959 gevolgd door het bekende liedje "Een beetje" met Teddy Scholten. Ook speelde het Metropole Orkest vaak bij het Grand Gala du Disque. Met grote internationale solisten uit de opera en de
jazz maakte het orkest in Europa grote naam en onder Dolf van der Linden vond het orkest haar unieke eigen geluid, onafhankelijk van het repertoire.
Dolf van der Linden bleef tot 1980 chef-dirigent van het orkest en in die jaren werd het
Metropole Orkest door radio- en televisieoptredens internationaal bekend. Ook nadat Rogier van Otterloo in 1980 het stokje van hem overnam stond hij nog regelmatig voor het orkest tot op het moment dat hij, ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum in 1995, nog éénmaal op de bok stond.
Rogier van Otterloo voor het orkest
Na de pensionering van Dolf van de Linden nam
Rogier van Otterloo het stokje over als dirigent en artistiek leider. Met hem kwam een grote vernieuwing in repertoire, van lichte muziek, vaak met een klassiek tintje, naar jazz en pop- en rock 'n roll. De slagwerksectie werd verdubbeld, en er was een aparte bezetting voor popmuziek. Van Otterloo ontwikkelde in een belangrijke speler in de internationale muziekwereld als componist en arrangeur en trok met zijn status en charisma het orkest mee naar nieuwe hoogtes.
Het Metropole Orkest verzorgde onder zijn leiding de muziek bij talrijke films en televisieprogramma's en begeleidde veel solisten van wereldfaam, zoals Charles Aznavour, Ella Fitzgerald, Stan Getz, Astrud Gilberto, Oscar Peterson, Dizzy Gillespie, 'Toots' Thielemans, Mel Tormé en Dionne Warwick. Rogier van Otterloo, zoon van de beroemde dirigent Willem van Otterloo (1907-1978), overleed plotseling in 1988 op de jonge leeftijd van 48 jaar.
1991 en verder met Dick Bakker
Na enige jaren met diverse gastdirigenten te hebben gewerkt, kwam in 1991 de muzikale leiding in handen van
Dick Bakker die het orkest verder heeft ontwikkeld en waarmee de weg naar een meer pop-gericht repertoire werd toegevoegd, zoals concerten in de Amsterdamse "rock temple" Paradiso. Het orkest verhuisde naar een nieuwe locatie en er werd uitgebreid in radio- en televisieproducties en cd-opnames. Vanaf 2005 had de Amerikaan
Vince Mendoza de leiding die het internationale karakter en repertoire verder uitbreidde. Vanaf 2008 was Jules Buckley regelmatig gastdirigent bij het orkest en dat had tot gevolg dat hij na het vertrek van Vince Mendoza in 2013 het stokje van hem overnam.
Bedreigd in haar voortbestaan
In 2012 dreigde het orkest door de bezuinigingen te verdwijnen, wat op het laatste moment is voorkomen, na de nodige druk van diverse personen en organisaties en een petitie. Tot 2017 was het Metropole Orkest verzekerd van subsidie, maar er moesten wel meer inkomsten worden gegenereerd door sponsoring en verbreding van activiteiten om ook na die datum voort te kunnen blijven bestaan.
Voor een groter publiek
Eind 2018 werd bekendgemaakt dat de Gemeente Hilversum en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap er samen de schouders onder zetten om het Metropole Orkest een vastere basis te geven, naast de ondersteuning van hoofdsponsor BNP Paribas. Er wordt door beide partijen in 2019 een extra financiële impuls gegeven waardoor het orkest haar activiteiten in en rondom Hilversum weer zal kunnen laten horen. In 2019 en 2020 worden er door het orkest gratis lunchconcerten gegeven in het MCO, maar ook masterclasses en workshops aan musici van amateurorkesten en muziekverenigingen. Zo is het Metropole Orkest voor een groter publiek toegankelijk, ter vergroting van het repertoire en de financiële basis.
Internationale waardering en onderscheidingen
Het Metropole Orkest heeft ook in het buitenland een grote naam wat o.a. tot uiting komt in het feit dat zij anno 2020 al twintig keer werd genomineerd voor een Grammy Award en deze al vier keer heeft gewonnen. In 2019 was het raak met het nummer All Night Long van het album Djesse Vol.1 met multi-instrumentalist Jacob Collier. Het orkest won de Grammy overtuigend in de categorie beste arrangementen. Jacob Collier heeft de onderscheiding in ontvangst genomen in het bijzijn van de chef-dirigent Jules Buckley.