Doe Maar, het Nederpop succes

In de jaren ’80 was de groep Doe Maar de bekendste Nederpop groep ooit. De zelf toen al 30 jarige bandleden als Henny Vrienten en Ernst Jansz deden menig tienermeisje het hart op hol slaan. Nummers als “32 jaar”, “De Bom” en “Pa” halen allemaal een top notering. De groep stopte in 1984, maar dat betekende niet dat hun liedjes in de vergetelheid raakte. In 2008 gaat Doe Maar opnieuw het podium op.

Algemeen

Aan het eind van de jaren ‘’70 van de vorige eeuw was Nederlandstalige pop helemaal “hot”. Eén van de bands uit de tijd was “Doe Maar”, met hits als “Doe maar net als of” en “Nachtzuster”, de meest succesvolle Nederlandse band ooit.

Ontstaan van de band

CCC Inc, werd opgericht in 1965 als een folk- en countrybandje. Eén van de leden was Joost Belinfante. In 2 jaar tijd vonden diverse wijzigingen van de bandleden plaats, alleen Belinfante bleef. In 1967 kwam Ernst Jansz bij de band.

De band Belinfante, Jansz & co gingen een ander soort muziek maken, banjo , dulcimer, dobro en wasbord kwamen in het assortiment. In 1974 hield de band op te bestaan.

In 1975 werd door de beide heren de Slumberland band geformeerd, met onder andere Piet Dekker. De band houdt na het maken van een titelloos album op te bestaan.

Ernst, Piet en Joost vormen samen The Rumbones, waar ook Henny Vrienten even komt spelen. Ook deze band is geen lang leven beschoren, al na enkele maanden stoppen ze.

Ernst en Piet richten hierna de gelegenheidsband Foelsbent Doe Maar op, een groep diverse artiesten, clowns en zangeressen ter ere van het Amsterdamse Festival of Fools. Dit was in de zomer van 1978. Na de zomer richten Jan Hendriks, Carel Copier, Ernst en Piet de band “Doe Maar” op.

Doe Maar

Aan het eind van 1979 wordt de eerste single uitgebracht; “Anita”, maar wordt niet op de radio uitgezonden. Het debuut Album is ook geen succes. Toch gaat de band door en brengt een tweede single uit: “Ik zou het wel willen doen”. Ook deze single is geen succes, maar leidt wel tot een optreden in het toentertijd razend populaire tv programma “Op volle toeren”. Dit optreden is op Youtube te bekijken.

Dan stapt Piet Dekker op, wordt tijdelijk opgevolgd door Belinfante. Uiteindelijk is het Henny Vrienten die in 1980 de definitieve plaats in de groep inneemt. Tegen die tijd was de groep bezig met het opnemen van een tweede album, namelijk “Skunk”, en Vrienten schreef nog even gauw de volgende nummers:
 • Sinds 1 dag of 2
 • De laatste X
 • Smoorverliefd

De single Sinds 1 dag of 2 wordt uitgebracht, maar zet weinig zoden aan de dijk. DJ Frits Spits, die in die jaren iedere avond even na zeven uur op de radio te beluisteren was, raadde platenfirma Telstar de naam van het nummer te veranderen in “32 jaar”. Deze titel had meer succes en belande in de zomer van 1981 in de hitlijsten.

In het najaar van ’81 stopt Carel Copier en René van Collem, komt de groep versterken. In deze formatie wordt de LP “Doris Day en andere Stukken” opgenomen. Dit album slaat aan en wordt een hit (het staat maandenlang op nummer 1), de single behaalt een top 10 plaats. De tweede single van het album “Is dit alles”, bereikt ook een top 10 notering. Ernst en Henny zijn opslag de nieuwe tieneridolen, Doe Maar wordt de populairste Nederpop groep aller tijden.

Doe Maar en de jaren ‘80

Aan het einde van 1982 komt de single “De Bom”, geschreven door Ernst. Deze plaat staat 13 weken achtereen op nummer 1 van de hitlijsten. Van dit nummer alleen worden 250.000 singles verkocht. Jan Pijnenburg neemt de drumstokken over van René.

Doe Maar blijft populair, alle singles worden hits. De nieuwe albums verkopen beter dan de voorgaande en optredens werden groter en waren steeds sneller uitverkocht. Televisieoptredens worden talrijker en specials met videoclips komen op gang.

Tijdens het muziekfestival Pinkpop op 31 mei 1982 staat Doe Maar in de ochtend gepland als openingsact. Tijdens hetzelfde festival een jaar later staat Doe Maar als afsluitact gepland. Dit is nog geen enkele Nederlandse band gelukt. Er zijn dan 40.000 bezoekers geweest.

In 1983 wordt het vierde album uitgegeven, namelijk “4us”. Op dit album staan onder andere de volgende nummers:
 1. Doe Maar Net Alsof
 2. Je Loopt Je Lul Achterna
 3. Nachtzuster
 4. 1 Nacht Alleen
 5. Bang
 6. Pa
 7. Alles Gaat Voorbij

Het nummer “Pa” wordt een succes en behaalt een nummer 1 notering. Het nummer “1 nacht alleen” haalt slechts een nummer 11 notering. Dit wordt wel de grootste meezinger van de band.

Het begin van het einde

De leden van de groep kondigen een informatie stop af, optredens worden afgelast en de pers totaal genegeerd. Dit alles omdat de leden de aandacht van de media helemaal zat waren. Volgens Ernst wilde de groep het heft terug in eigen handen. De opzet was goed, maar werkte echter averechts. Doordat de leden niet langen geleefd wilden worden werd de beslissing genomen om de band op te heffen.

Dit was een schok voor eigenlijk heel muziekliefhebbend Nederland, en een regelrechte ramp voor alle tienermeisjes.

Begin ’84 komt dan nog de laatste single uit; “Macho”, die een nummer 12 notering behaalde. Op 14 april van dat jaar wordt in de Maaspoort in Den Bosch het laatste optreden gegeven.

Doe Maar als product

In 1991 komt nog een verzamel CD uit; “Het Beste”. In april 2000 komt er toch een nieuw album van de groep: “Klaar” en een maand later verzorgen ze twee optredens in het Ahoy (deze concerten zijn binnen een kwartier uitverkocht). Uiteindelijk wordt besloten tot een serie van 16 (uitverkochte) concerten. Dit alles is in het diepste geheim voorbereid. Enkele maanden later verschijnt een dubbel live album “Hees van Ahoy”.

Doe Maar anno 2007

Rond om de nummers van Doe Maar wordt een musical geschreven, de producenten zijn Albert Verlinde en Roel Vente. De naam van de musical is die van de band. De cast van de musical bestaat uit:
 • Daniël Boissevain in de rol van Rits
 • Kim-Lian van der Meij als Janis
 • Lenette van Dongen als Flora
 • Jan Rot als Arent
 • Annick Boer als Ria
 • Jan Elbertse als Rob
 • Dorien Haan als Alice
 • Bart Reijnink als Tommie

Doe Maar op tournee

In november 2007 wordt bekend gemaakt dat de band Doe Maar, met Ernst, Henny, Jan Hendricks en Jan Peijnenburg een éénmalig concert zullen geven op 12 juli 2008 in De Kuip te Rotterdam. Ondanks hun populariteit hebben zij nooit eerder in een stadion opgetreden.

De kaartverkoop van dit concert startte op zaterdag 1 december 2007. Binnen één uur was het concert uitverkocht, waarop besloten werd een extra concert te geven op donderdag 10 juli 2008, aldus One & Only Productions.
© 2007 - 2023 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Musicalrecensie Daddy CoolrecensieMusicalrecensie Daddy CoolMusical Daddy Cool met Kim Lian vd Meij in een van de hoofdrollen is een swingende musical die zeker voor de dansliefheb…
Ernst Jansz zingt Bob Dylan, vertaald — Dromen van JohannaErnst Jansz zingt Bob Dylan, vertaald — Dromen van JohannaErnst Jansz (vooral bekend als oprichter van Doe Maar) vertaalde in twaalf maanden tijd twaalf teksten van singer-songwr…
Zwaartekracht slechts entropisch verschijnselHoewel we er iedere seconde mee te maken hebben en de grootste wetenschappers zich er over hebben gebogen, weten we nog…
'Koningin van alle mensen' – bedanklied voor Beatrix'Koningin van alle mensen' – bedanklied voor BeatrixIn aanloop naar de abdicatie en troonswisselingdatum van 30 april 2013, gaf de ene na de andere artiest een Koningslied…

Het klein OrkestIn de jaren tachtig maakte de band Het klein Orkest korte tijd furore met een aantal hits, waaronder 'Koos Werkeloos', '…
Michael Jackson, The King of PopMichael Jackson een unieke artiest, met een indrukwekkende carrière. Al bijna 45 jaar zit hij in het vak, terwijl hij zi…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 02-12-2007
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.