Eric Clapton: Wonderful tonight in reclame tegen MS

Eric Clapton: Wonderful tonight in reclame tegen MS In 1976 schrijft Eric Clapton het nummer ‘Wonderful tonight’ in de tijd dat hij moet wachten totdat zijn vriendin en latere vrouw Pattie Boyd klaar is om samen met hem uit te gaan. Het lied wordt in Nederland pas in 1988 een grote hit na Clapton’s optreden op The Nelson Mandela 70th Birthday Tribute. In 1993 speelt het lied een ondersteunende rol in een televisiecommercial voor onderzoek naar de chronische ziekte MS. In 2016 geeft de zanger opnieuw toestemming voor het gebruik van zijn ‘Wonderful tonight’ in een nieuwe commercial voor onderzoek naar multiple sclerose.

Slowhand

Van Eric Clapton verschijnt in 1977 het album Slowhand waarop drie klassiekers zijn te vinden: Cocaine, Lay down Sally en Wonderful tonight. Het laatstgenoemde nummer doet in Nederland aanvankelijk weinig. Dat verandert als Clapton in de zomer van 1988 wordt gevraagd de groep Dire Straits te vergezellen bij hun optreden op het concert ter ere van de zeventigste verjaardag van de toen nog in gevangenschap levende Nelson Mandela. Dire Straits moet het doen zonder één van hun gitaristen waarop Clapton wordt gevraagd zijn plaats tijdens het concert in te nemen. Wonderful tonight wordt tijdens het concert als één van de laatste nummers gespeeld en groeit in het najaar van 1988 uit tot een grote hit in ons land. Maar Nederland heeft meer met dit lied. In zowel 1993 als in 2016 wordt het, met toestemming van de maker, gebruikt in een commercial voor onderzoek naar de ziekte MS.

Eric Clapton en Pattie Boyd

Eric Clapton schrijft Wonderful tonight in 1976 terwijl hij wacht op zijn vriendin om samen uit te gaan. Deze vriendin is Pattie Boyd die enkele jaren later Clapton’s vrouw zou worden nadat zij in 1978 van George Harrison was gescheiden. Clapton en Harrison waren al goede vrienden en zijn dat ook gebleven nadat Boyd met Clapton trouwde. George Harrison heeft zelfs opgetreden op hun huwelijk in maart 1979.

Behalve voor Wonderful tonight, dat in veel landen regelmatig op bruiloften wordt gezongen, is Pattie Boyd voor meerdere nummers de inspiratiebron geweest. Vijf jaar eerder, in 1971, uit Clapton zijn liefde voor haar in de nummers Why does love have to be sad en Layla die worden uitgebracht onder de groepsnaam Derek & The Dominos. Pattie Boyd Harrison is niet zo blij met deze liedjes omdat ze sinds enkele jaren is getrouwd met George Harrison die, op zijn beurt, haar in Something en For you blue bezingt.

Tijdens het huwelijk tussen Clapton en Boyd dat tien jaar zou duren schrijft Clapton de nummers Forever man en She’s waiting (beiden uit 1985) die ook over zijn vrouw gaan. Laatstgenoemd nummer is echter vanwege de inmiddels ontstane huwelijksproblemen inhoudelijk minder vleiend (‘She’s waiting for another love’).

Het ontstaan van Wonderful tonight

Pattie Boyd over Wonderful tonight: ‘Eric moest wachten op mij en speelde ondertussen wat op zijn gitaar. Ik moest kiezen uit verschillende jurken, het duurde allemaal zo lang en ik raakte enigszins in paniek over mijn haar, mijn kleren, kortom over alles. Toen ik beneden kwam verwachtte ik dat Eric hierover zou gaan schelden maar in plaats daarvan zei hij "Listen to this!".’ In de tijd die Boyd nodig had gehad zich gereed te maken om uit te gaan had Clapton Wonderful tonight voor haar geschreven.

Reclame voor Stichting MS Research

In 1993 geeft Eric Clapton aan de Stichting MS Research toestemming om zijn nummer Wonderful tonight te gebruiken in een commercial waarin de noodzaak van onderzoek naar de oorzaak van MS wordt benadrukt. In de commercial is een vader met zijn dochter te zien, samen dansend op de muziek van Wonderful tonight. Ze houden elkaar goed vast en als het beeld naar beneden draait is te zien dat de voeten van de dochter losjes de grond raken.

Multiple sclerose

MS (multiple sclerose) is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg). MS wordt gekenmerkt door uitvalverschijnselen waardoor krachtverlies, extreme moeheid, blindheid en geheugenverlies op kunnen treden. Het verloop van de ziekte is moeilijk te voorspellen en de symptomen variëren per persoon. In Nederland lijden 17.000 (met name jonge) mensen aan MS. De ziekte wordt doorgaans vastgesteld tussen het twintigste en het veertigste levensjaar en komt tweemaal zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen. Ondanks de ingewikkelde en zeer diverse problematiek die bij MS meespeelt hoopt de Stichting MS Research genezing mogelijk te kunnen maken. Financiering vindt echter alleen plaats uit particuliere giften.

‘MS sloopt de zenuwen. Onderzoek helpt MS de wereld uit.’
Thema van de MS-commercial

Wonderful tonight tegen MS in The ARMS Charity Concert

In 2016 geeft Eric Clapton ‘vanwege zijn sympathie’ voor MS opnieuw toestemming om zijn lied te gebruiken voor een televisie-commercial. De betrokkenheid van Clapton bij MS blijkt al in het najaar van 1983 als hij meedoet aan The ARMS Charity Concert in de Londense Royal Albert Hall. De grote man achter dit benefietconcert is Ronnie Lane (1946-1997), de voormalig bassist van Small Faces bij wie in de jaren zeventig MS is vastgesteld. Eric Clapton heeft een aanzienlijk aandeel gehad in dit concert waarin Wonderful tonight één van de uitgevoerde nummers is.

In een interview in de zomer van 2016 met Classic Rock Magazine vertelt Clapton dat het voor hem als gevolg van een zenuwbeschadiging steeds moeilijker wordt gitaar te spelen. De perifere neuropathie vermindert de kracht, het gevoel en de tast waarbij ‘het voelt alsof er elektrische schokken door je benen gaan’.

‘Gezondheid is niet alles. Je kunt ziek zijn en gelukkig.
Of gezond, maar ongelukkig. Dan kies ik voor het eerste.’

Reni de Boer in een persbericht, 1 februari 2016

Bron: Cor Mooij, Renideboer.nlBron: Cor Mooij, Renideboer.nl

Reni de Boer en de hernieuwde aandacht voor MS in 2016

Reni de Boer, geboren in 1980 en voormalig Miss Onbeperkt Nederland, en haar man Daan zijn in het voorjaar van 2016 te zien in een identieke commercial als in 1993, ditmaal met de titel ‘Dancing girl’. Van Reni de Boer, tevens ambassadeur van Onbeperkt Nederland, voorvechter van gelijke rechten en veelgevraagd spreker, is in 2012 bij Kosmos Uitgevers het boek ‘Stuk!’ verschenen. In het boek schrijft ze dat er veel dingen zijn waarop ze hoopt, maar ook van dingen waar ze niet op durft te hopen, maar dat stiekem toch doet. Daar is genezing er één van, een niet onbelangrijke.

Reni wordt op haar zeventiende ziek. Wat aanvankelijk een griep lijkt die niet over wil gaan resulteert zes jaar later in de diagnose MS. Inmiddels getrouwd wordt zij gedwongen haar plannen bij te stellen en haar energie anders te verdelen.

In de gelijktijdig met de televisiecommercial lopende radiocommercial vertelt Reni de Boer dat ze sinds haar zeventiende weinig energie heeft, niet goed kan lopen en in korte tijd steeds slechter is gaan zien. De ziekte MS heeft een immense impact op haar leven en sloopt haar zenuwen.
© 2016 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eric Clapton, een der beste gitaristen ter wereldEric Clapton, een der beste gitaristen ter wereldEric Clapton werd tijdenlang als beste gitarist ter wereld beschouwd. Hij werd slowhand genoemd omdat hij de meest waanz…
Eric Clapton: zijn vader, vrouwen, vriendinnen en kinderenEric Clapton: zijn vader, vrouwen, vriendinnen en kinderenEric Clapton is nog maar achttien jaar als hij zich in oktober 1963 bij de Engelse blues- en rockband The Yardbirds voeg…
Hits jaren 80: 1988Wie kent nou niet het bekende 'I've had the time of my life' van Bill Medley & Jennifer Warnes? Het bekende nummer uit d…
Cream - Engelse rockbandDe crème de la crème van de rockmuziek, zo zagen zij zichzelf en daarom noemden zij zichzelf Cream. Drie virtuozen: Jack…

Death In Paradise: Britse politieserieDeath In Paradise: Britse politieserieDeath in Paradise is een komische politieserie die zich afspeelt op Saint Marie, een fictief eiland in de Caraïben. Het…
De Rijdende RechterDe Rijdende RechterDe Rijdende Rechter is een televisieprogramma dat wordt uitgezonden door de KRO-NCRV op NPO 1. In het televisieprogramma…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ckuhl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.songfacts.com/detail.php?id=1373
  • http://www.issuekalender.nl/wereld-multiple-sclerose-ms-dag/
  • http://msresearch.nl/sites/msresearch.nl/files/files/Persbericht%20Eric%20Clapton%20geeft%20wederom%20zijn%20Wonderful%20Tonight%20aan%20MS(1).pdf
  • Afbeelding bron 1: Cor Mooij, Renideboer.nl
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 17-08-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.