Death In Paradise: Britse politieserie

Death In Paradise: Britse politieserie Death in Paradise is een komische politieserie die zich afspeelt op Saint Marie, een fictief eiland in de Caraïben. Het is een Engels-Franse productie die is geschreven door Robert Thorogood. Het eerste seizoen verscheen in oktober 2011, met in de hoofdrollen Ben Miller en Sara Martins. Sinds januari 2017 is het zesde seizoen te zien. Kris Marshall, die enkele seizoenen een hoofdrol had, verliet de serie in seizoen 6. In de laatste twee afleveringen van dat seizoen wordt hij vervangen door Ardal O'Hanlon.

Samenvatting

De typisch Britse detective Richard Poole is aangewezen om een moord te onderzoeken op het Caribische eiland Saint Marie. Nadat hij de moord succesvol heeft opgelost, krijgt hij van zijn meerderen te horen dat hij voor onbepaalde tijd op het eiland moet blijven. Hij blijft twee seizoenen aan, waarin hij en zijn team succesvol werk leveren in de moordzaken die ze tegenkomen. Aan het begin van seizoen drie wordt Richard echter zelf vermoord, en wordt hij vervangen door Humphrey Goodman. Beide Britse detectives werken samen met het lokale politieteam van Saint Marie, bestaande uit Camille Bordey, Dwayne Myers en Fidel Best.

Personages

Richard Poole

Richard Poole is een Britse inspecteur die naar Saint Marie wordt gestuurd om de moord op de vorige inspecteur te onderzoeken. Nadat hij dit met succes heeft gedaan, krijgt hij de opdracht om als de nieuwe rechercheur op het eiland te blijven. Ondanks zijn afkeer van het eiland en onervarenheid met het tropische weer (hij blijft in een pak rondlopen), is hij erg goed in zijn werk en weet hij met minimale informatie een moord op te lossen. In seizoen twee wordt hij iets meer ontspannen en beveelt hij Fidel aan voor het sergeantsexamen. Poole keert voor korte tijd terug naar Londen, maar komt, ondanks zijn afkeer van het weer, toch terug naar Saint Marie. In de eerste aflevering van seizoen drie wordt hij echter vermoord tijdens een reünie van de universiteit van Cambridge, die plaatsvindt op Saint Marie.

Camille Bordey

Camille Bordey is een voormalig undercover onderzoeker. Ze werd toegewezen aan het politiebureau van Saint Marie toen ze haar dekking kwijtraakte na een arrestatie ten tijde van Richards eerste onderzoek. Na Poole is ze de beste onderzoeker van het team. In eerste instantie kunnen de twee niet met elkaar overweg, als gevolg van hun botsende culturen. Na verloop van tijd worden ze echter vrienden, met hier en daar hints van romantiek. Als Richard Saint Marie korte tijd verlaat, geeft Camille toe dat ze hem diep bewondert. Ze is dan ook blij als hij weer terug is. Aan het begin van seizoen drie is ze duidelijk diep geraakt door zijn dood en ze weet niet goed wat ze van zijn opvolger, Humphrey Goodman, moet denken. Na verloop van tijd ontwikkelt de relatie zich echter ten goede.

Halverwege het vierde seizoen krijgt ze een baan aangeboden in Parijs, waar ze undercover aan de slag kan, en ze besluit ervoor te gaan. Ze kust Humphrey terwijl haar boot wegvaart; hoewel hij zijn gevoelens voor haar geuit had, had zij haar gevoelens voor hem nog niet uitgesproken.

Camille Bordey is spontaan en enthousiast, en heeft een sterk gevoel van rechtvaardigheid. In de eerste twee seizoenen staat ze in scherp contrast met Richard Poole.

Dwayne Myers

Dwayne Myers is het teamlid met de langste diensttijd bij de politie van Saint Marie, maar mist de ambitie om hogerop te komen. Hij heeft het volste vertrouwen in zijn senioren en heeft veel inzicht in de criminele wereld op het eiland. Dwayne wil nog wel eens gebruikmaken van onwettige middelen om zijn werk gedaan te krijgen. Hij heeft de nodige aandacht voor de dames op het eiland en wil daardoor nog wel eens afgeleid worden, ook als het daarbij gaat om zijn latere collega en senior, Florence Cassell. Bij onderzoeken naar de duistere aspecten van Saint Marie is Dwayne de man die je nodig hebt. Dwayne heeft een oudere zus, die hem voor een paar uur heeft opgesloten in een kist toen hij vijf jaar oud was. Hierdoor is hij heimelijk bang in het donker. Vanaf seizoen vier, aflevering vijf is hij het laatste overgebleven lid van het oorspronkelijke team, afgezien van commissaris Selwyn Patterson.

Fidel Best

Fidel is een jonge en hardwerkende agent. Aan het begin van seizoen drie is hij getrouwd met Juliette, met wie hij in het eerste seizoen al een dochter kreeg. Als erkenning voor zijn harde werk is hij in seizoen twee opgegeven voor het sergeantsexamen door Richard Poole. Ondanks zijn zenuwen slaagt hij voor het examen en wordt hij officieel sergeant. Fidel is vaak gestrest en houdt zich aan het protocol, in tegenstelling tot Dwayne. Ondanks deze verschillen raakt het tweetal goed bevriend. Aan het begin van seizoen vier is er een telefoongesprek tussen het tweetal waaruit blijkt dat Fidel is bevorderd en nu werkt op het naburige eiland Saint Lucia.

Selwyn Patterson

Selwyn is de politiecommissaris van het eiland. Door de jaren heen heeft hij verschillende rangen gehad voordat hij de topman binnen de politie werd. In deze functie is hij onder andere belast met de personeelsbezetting. Hij adviseert het team over bepaalde moeilijkheden in een onderzoek, maar ook over zaken die van politiek of sociaal belang zijn voor het eiland. In aflevering drie van seizoen drie wordt bekend dat rechter Ann Stone hem een dag in de gevangenis zet voor onbetaalde parkeerboetes.

Catherine Bordey

Catherine is de moeder van Camille. Ze is de eigenaresse van de bar waar de politie vaak praat over een zaak, onder het genot van een drankje. Hoewel haar relatie met Richard over het algemeen vaak gespannen is, maakt ze volgens hem wel een erg goede kop thee. Catherine heeft Camille als alleenstaande moeder opgevoed en het tweetal is daardoor erg hecht. Ondanks dat reageert ze erg goed op Camille’s plannen om naar Parijs te gaan en moedigt haar juist aan om te doen wat haar gelukkig maakt. Na Camille’s vertrek heeft ze een lege kamer in huis, waar ze JP laat slapen nadat Goodman erachter komt dat hij dakloos is.

Humphrey Goodman

Humphrey Goodman wordt aan het begin van het derde seizoen aangewezen als detective op Saint Marie na de moord op Richard Poole. In eerste instantie zou hij maar tijdelijk blijven, maar zijn komst wordt definitief als zijn vrouw hem verlaat. Hij wordt de nieuwe hoofdinspecteur van het eiland, en neemt een deel van Richards werkwijze over: het bekendmaken van de moordenaar in bijzijn van zijn team en alle verdachten. Hij is erg stuntelig en onhandig, wat zich onder andere uit in het altijd vergeten van een notitieblok, het vergeten waar hij zijn aantekeningenvellen gelaten heeft en een grotere kans op ongelukken. Net zoals zijn voorganger is hij erg getalenteerd in het snel oplossen van moorden, met veel aandacht voor de details. Het leven in de Caraïben bevalt hem echter veel beter dan Richard.

Humphrey wordt na verloop van tijd verliefd op zijn vrouwelijk collega, Camille Bordey, en staat vaak op het punt om zijn gevoelens te onthullen. Hij probeert haar te stoppen als ze solliciteert naar een baan in Parijs, maar na een gesprek met haar moeder laat hij haar toch gaan. Haar opvolger, Florence Cassel, slaagt er ook goed in om met Humphrey en zijn werkwijze om te gaan.

In seizoen 6 gaat het team naar Londen voor een onderzoek. Humphrey gaat echter niet mee terug naar Saint Marie, en hij wordt daar vervangen door DI Jack Mooney.

Florence Cassel

Bij de start van seizoen vier is sergeant Florence Cassel de vervanger van Fidel. Bij het vertrek van Camille, halverwege het seizoen, wordt ze bevorderd tot brigadier. Ze werkt efficiënt en kan goed overweg met het team. Na haar promotie ontwikkelt ze een sterke band met Goodman, mede dankzij een brief die ze va Camille gekregen heeft. Deze brief staat namelijk vol met aanwijzingen over hoe ze het beste met haar baas om kan gaan. Florence is erg intelligent en observeert verdachten zorgvuldig op eventuele aanwijzingen.

JP Hooper

Hooper vervangt Florence als politieagent als zij bevorderd wordt. Met zijn 21 jaar is hij het jongste lid van het team. Hij wordt door Dwayne onder de vleugels genomen, een agent waarover Hooper zegt alles gehoord te hebben tijdens zijn training. Omdat er weinig werk is, heeft hij op zijn eerste dag niets beters te doen dan de planten water geven. Hij slaapt tijdelijk in de politiecel, omdat hij nog geen huis heeft kunnen vinden. Hij wordt hier op een nacht gevonden door Goodman, die hem in contact brengt met Catherine. Na het vertrek van Camille heeft zij een logeerkamer, waar Hooper graag gebruik van maakt.

J.P. heeft een broer, die hem in een zwembad gooide toen hij drie jaar oud was. Dit leidde tot een angst voor water bij J.P. In seizoen vijf ontmoet hij Rosey Fabrice, een meisje dat op school een jaar boven hem zat en op wie hij verliefd was. Hij ontmoet haar opnieuw als ze een verdachte is in een moordonderzoek bij een modeshow voor een goed doel, maar wordt vrijgesproken. Ze krijgen een relatie en na een paar maanden doet hij Rosey een aanzoek. Ze trouwen in de laatste aflevering.

DI Jack Mooney

Jack Mooney vervangt Humphrey aan het eind van seizoen 6. Hij staat voor de keuze of hij hier wel of niet definitief aan het werk wil.

Rolverdeling

PersonageActeurSeizoenen
Richard PooleBen Miller1-2. Gastrol in seizoen 3
Camille BordeySara Martins1-4
Dwayne MyersDanny John-Jules1-5
Fidel BestGary Carr1-3
Selwyn PattersonDon Warrington1-5
Catherine BordeyÉlizabeth Bourgine1-5
Humphrey GoodmanKris Marshall3-5
Florence CasselJoséphine Jobert4-5
JP HooperTobi Bakare4-5
DI Jack MooneyArdal O'Hanlon6

Locatie

Death in Paradise speelt zich af in het fictieve Honoré op Saint-Marie. Het filmen vindt plaats op het Franse Guadeloupe, voornamelijk in de plaats Deshaies. Gedurende de serie wordt duidelijk dat Saint-Marie een vulkaan en regenwoud heeft, evenals suikerplantages en zo’n honderd publieke stranden. Daarnaast zijn er ook een universiteit, klooster, vliegveld, rechtbank en vissershaven. De lokale krant staat bekend als The Saint Marie Times. Het fictieve Honoré wordt gefilmd in Deshaies en is de belangrijkste stad van Saint-Marie. Het beschikt over een jachthaven, markt, politiebureau en een verscheidenheid aan bars en restaurants. Het gebied is een Brits overzees gebied, maar ongeveer dertig procent van de bevolking hebben hun wortels in de Franse cultuur, waarmee het Frans de tweede taal op het eiland is. De belangrijkste economische banden zijn met Guadeloupe, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. De belangrijkste religies zijn het katholicisme en voodoo.

In seizoen 6 spelen delen van aflevering 5 en 6 zich af in Londen.

Netwerk en kijkcijfers

Death in Paradise is in 2016 in het Verenigd Koninkrijk te zien op BBC One en op France 2 in Frankrijk. In Nederland is de serie te volgen op BBC First.

Het eerste seizoen had tussen de vijf en zes miljoen kijkers per aflevering. Seizoen twee was goed voor ruim zeven miljoen kijkers per aflevering en seizoen drie voor bijna 8,5 miljoen. Bij seizoen 4 waren de kijkcijfers gestegen tot ruim 9 miljoen, maar seizoen 5 liet een lichte daling in de kijkcijfers zien: bijna 8,7 miljoen kijkers. Seizoen 6 maakt echter weer een hoop goed: de kijkcijfers zijn vergelijkbaar met seizoen 4. Al met al hoort Death in Paradise bij de top 5 van best bekeken programma's van de BBC.

Trivia

  • Richard en Humphrey wonen beiden in hetzelfde strandhuis (dat dienst doet als dienstwoning voor buitenlandse agenten) en hebben daar gezelschap van de hagedis Harry. Voor beiden komt hij het dichtst in de buurt van een persoonlijke relatie. Harry is overigens geen echte hagedis, maar een digitale animatie.
  • Robert Thorogood, de bedenker van de serie, heeft een contract getekend voor het schrijven van drie boeken van Death in Paradise. In deze boeken staan de oorspronkelijke personages (Richard Poole, Camille Bordey, Dwayne Myers, Fidel Best en Selwyn Patterson) centraal. Het eerste boek, A Meditation on Murder (A Death in Paradise novel), verscheen in januari 2015.
  • De titelmuziek is een instrumentale versie van een Jamaicaans nummer uit de jaren zestig, You’re wondering now. Oorspronkelijk is het opgenomen door Andy en Joey, maar het is later bekend geworden door covers van onder ander The Skatalites (1994) en Amy Winehouse (2006). In de eerste aflevering van seizoen drie wordt de cover versie van The Skatalites gespeeld in de bar. Het verscheen op de officiële Death in Paradise soundtrack in januari 2015, waar muziek van de eerste vier seizoenen op staat.
© 2016 - 2024 Tamina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overzicht van alle landen in Noord-AmerikaNoord-Amerika bestaat uit Canada, de Verenigde Staten, Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Midden-Amerika is een cul…
Filmrecensie: Saint Jacques... La MecquerecensieFilmrecensie: Saint Jacques... La MecqueDe lange weg naar Compostela door twee broers en een zus om de erfenis van hun overleden moeder te kunnen trekken. Klein…
Paddock ParadiseHet Paddock Paradise is een uniek concept voor paarden in groepsverband. Dit principe is bedacht door Jaime Jackson, een…
Omo, rijke schatkamer van fossielenDe leden van de expeditie onder leiding van de Franse paleontoloog dr. Camille Arambourg vestigden zich in 1967 in het v…

Pino: de blauwe vogel uit SesamstraatPino: de blauwe vogel uit SesamstraatVeel kinderen kennen de sympathieke blauwe vogel, maar ook voor veel volwassenen is het geen onbekende. Pino is namelijk…
Eric Clapton: Wonderful tonight in reclame tegen MSEric Clapton: Wonderful tonight in reclame tegen MSIn 1976 schrijft Eric Clapton het nummer ‘Wonderful tonight’ in de tijd dat hij moet wachten totdat zijn vriendin en lat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Red Planet (DIP) Ltd / Wikimedia Commons,
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Death_in_Paradise_(TV_series), 25 maart 2017
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Death_in_Paradise, 4 maart 2016
  • https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Death_in_Paradise_characters, 4 maart 2016
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Back_to_Black#Track_listing, 4 maart 2016
  • https://en.wikipedia.org/wiki/File:Death_in_paradise_titlecard.JPG, 4 maart 2016
Tamina (24 artikelen)
Laatste update: 20-06-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.