recensie

Filmrecensie: Saint Jacques... La Mecque

Filmrecensie: Saint Jacques... La Mecque De lange weg naar Compostela door twee broers en een zus om de erfenis van hun overleden moeder te kunnen trekken. Klein probleempje: zij kunnen elkaars bloed wel drinken! Een heterocliete groep waaronder een islamitische jongen die met zijn vriend meegaat omdat hij denkt dat ze naar Mekka gaan. Zal de groep in Compostela geraken? Wat brengt deze reis elk van de personages bij? Een leuke Franse film met toch nog een droevige noot op het einde.

Saint Jacques... La Mecque: de film

 • Titel: Saint Jacques... La Mecque.
 • Jaar: 2004, uitgekomen in de bioscoop op 12 oktober 2005
 • Duur: 104 minuten
 • Taal: Frans
 • Box office in Frankrijk: 751.883
 • Budget: 11.000.000 euro
 • DVD en Blu Ray: nu te koop op tweedehands sites voor een prikje
 • Regisseur: Coline Serreau. Zij maakte onder andere de films "Qu'est-ce qu'on attend pour être heureux?" en "Trois hommes et un couffin".
 • Producer: Charles Gassot
 • Distributeur: UGC
 • Het boek "Saint Jacques ... La Mecque": een gelijknamig boek kwam uit bij Flammarion

Acteurs

 • Muriel Robin: Clara (de zus)
 • Artus de Penguern: Pierre (de rijke broer, het kaderlid). We kennen hem ook als de mislukte schrijver in "Le fabuleux destin d'Amélie Poulain"
 • Jean-Pierre Darroussin: Claude (de arme broer)
 • Pascal Légitimus: Guy (de gids)
 • Marie Bunel: Mathilde (de vrouw die juist een chemiokuur heeft ondergaan)
 • Marie Kremer: Camille (één van de twee studentes, de studente waar Said verliefd op is)
 • Flore Vannier-Moreau: Elsa (het andere studentinnetje)
 • Aymen Saïdi: Ramzi (de naïve neef die niet kan lezen)
 • Nicolas Cazalé: Said (de jongen die verliefd is op Camille)

Het verhaal

Twee broers en een zus ontvangen de doodsbrief van hun overleden moeder en moeten zich naar de notaris begeven. Deze legt hen uit dat ze hun erfenis slechts zullen trekken wanneer ze samen zullen gestapt hebben van Le Puy-en-Velay naar Santiago de Compostela. Groot is hun ontstentenis, want ze haten elkaar als de pest en hebben zo mogelijk een nog grotere hekel aan stappen! Toch beginnen ze er alle drie aan, gedreven door hebzucht. De ene broer, Claude, is werkloos en alcoholieker, heeft nooit een cent op zak. De andere broer, Pierre, is kaderlid, steeds druk bezig met zijn werk en met een hoop gezondheidsproblemen waarvoor hij de hele dag door medicatie moet nemen. Zijn vrouw heeft ook een zwaar alcoholprobleem. De zus, Clara, is professor in de Franse letteren, heeft een man en kinderen. Groot is hun verbazing wanneer ze op het afgesproken punt aankomen en er buiten hun gids, Guy, nog een aantal andere mensen staan, die ook op bedevaart gaan. Zo is er een vrouw die kanker heeft overwonnen, Mathilde. Verder nog twee jonge meisjes (Camille en Elsa) en ... twee islamitische jongens (Ramzi en Said). Said is smoorverliefd op Camille, één van de twee meisjes en heeft zijn naïve neef Ramzi weten overtuigen om ook mee te lopen door hem wijs te maken dat ze naar Mekka gaan! De naïve neef heeft een probleem: hij kan niet lezen. Zal iemand hem het lezen kunnen bijbrengen onderweg? Zal de rijke broer zijn werk kunnen vergeten en van zijn pillen kunnen afraken? Wie steelt er het hart van Mathilde? Zullen de broers en de zus uiteindelijk vrede sluiten? En last but not least: zal iedereen Santiago de Compostela bereiken?

Oordeel

Krantenartikels

 • De film werd in Frankrijk goed onthaald door het publiek die de mooie beelden wel kon smaken evenals het pretentieloos verhaal.
 • Le Journal du Dimanche schreef : "de dromen van de personages werden in scene gezet met de fantasie van een Bunuel en de impact van een Kubrick. Brilliant!"
 • Gemiddeld kreeg de film in Frankrijk een score van 2,5 op 5, wat er maar een middelmatige film van maakt.
 • Vele kranten zoeken er iets religieus achter: een pleidooi voor verdraagzaamheid tussen catholicisme en islam.
 • Aymen Saïd werd vernoemd tijdens de Césaruitreiking van 2006 als beloftevolle mannelijke rol.

Persoonlijk oordeel

De personages zijn elk op zich ontroerend, elk met hun kleine kantjes en toch groot hart. Je moet goed volgen, want soms wordt een gezinssituatie thuis uitgelegd in één klein zinnetje tussen pot en pint. De zichten zijn ronduit schitterend, je krijgt een goed beeld van wat je te zien krijgt onderweg tussen Le Puy-en-Velay en Saint-Jean-Pied-de-Port. Het Spaanse stuk wordt wat snel afgehandeld. Interessant voor mensen die naar Santiago willen langs die kant of die er geweest zijn en nog eens willen nagenieten. Of voor mensen die zin hebben om te reizen en te dromen zonder uit hun luie zetel te komen. Het verhaal is soms grappig, soms moraliserend. De droombeelden zijn surrealistisch, etherisch, vreemd, maar passen wel mooi in het verhaal. Het einde is ontroerend en een beetje onverwacht. Kortom, een film zonder pretentie, geen spectaculaire hoogvlieger, maar een leuke ontspanning. Enig minpuntje: de DVD is eentalig Frans.
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wel en wee van de pelgrim in de MiddeleeuwenWel en wee van de pelgrim in de MiddeleeuwenVoor wie meer wil weten over het wel en wee van de pelgrims onderweg naar Compostela in de Middeleeuwen, is er een zeer…
Baskenland: Saint-Jean-Pied-de-Port, bekend bij pelgrimsBaskenland: Saint-Jean-Pied-de-Port, bekend bij pelgrimsSaint-Jean-Pied-de-Port in het Franse Baskenland is niet echt een enorm grote stad. Maar ze is wel erg bekend. Het is na…
Pelgrimsroutes in België: acht routes naar CompostelaPelgrimsroutes in België: acht routes naar CompostelaWie pelgrimstocht zegt, denkt onmiddellijk aan Santiago de Compostela, aan Spanje en misschien aan Frankrijk. Maar de to…
Verdeling erfenis zonder testamentVerdeling erfenis zonder testamentDe verdeling van een erfenis zonder testament. Als er geen testament is opgesteld, wordt voor de verdeling van de erfeni…

Filmrecensie Robin HoodrecensieFilmrecensie Robin HoodEr zijn vele film gemaakt over de legendarische figuur Robin Hood, maar een recentere uit 2010 is die met Russell Cr…
Kinderfilms: films over Sinterklaas tussen 1990 en 2010Kinderfilms: films over Sinterklaas tussen 1990 en 2010Er bestaan heel wat Sinterklaasfilms met de Goedheilig man en zijn Zwarte Pieten in de hoofdrol. Meestal is de Sint in g…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: MarieLC, Pixabay
 • De film
 • Recensies Le Monde, Le Journal du Dimanche, ...
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 04-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.