recensie

Filmrecensie Robin Hood

Filmrecensie Robin Hood Er zijn vele film gemaakt over de legendarische figuur Robin Hood, maar een recentere – uit 2010 – is die met Russell Crowe en Cate Blanchett. Niemand minder dat topregisseur Ridley Scott tekende voor de regie van deze groots opgezette, maar klein gespeelde film over het ontstaan van de legende Robin Hood waarvan eigenlijk nog steeds niemand weet of hij echt bestaan heeft.

Het verhaal

Inleiding

Iedereen kent wel de verhalen rond Robin Hood. De Engelsman die van de rijke streelt om aan de armen te geven. Maar het ontstaan van de legende is door de verschillende Hollywood regisseurs iedere keer anders weergegeven. Vele acteur klommen in de huid van de held, zoals Errol Flynn en Kevin Costner.

Frankrijk

De versie van Ridley Scott gaat uit van Robin Longstride die als huurling koning Richard volgt en naast kruistochten ook de Fransen probeert te overwinnen (Philip II). Op een van die tochten in Frankrijk sterft de koning en Robin, gespeeld door Russell Crowe, gaat er met enkele mannen vandoor. Hij voorziet dat het een run richting de boten zal worden om zo snel mogelijk naar Engeland te varen.

Vlak voordat hij probeert de overtocht te maken ziet hij dat Robert Loxley, ridder en vertrouweling van de vermoorde koning, wordt gedood. Vlak voordat hij sterft vraagt hij Robin om de kroon naar Engeland te brengen. Dit is de kans voor Robin om zo naar Engeland te kunnen en hij doet zich voor als Loxley en brengt de kroon terug.

De koning is dood leve de koning

John wordt nieuwe koning, maar weet niet waar hij mee bezig is en onderhuids broed er van alles. Als uitkomt dat Robert Loxley niet Robert Loxley is, hij komt ‘zijn vader’ Walter Loxley tegen. Gespeeld door Max von Sydow.
Zijn zogenaamde vrouw Lady Marian, gespeeld door Cate Blanchett, is wel gecharmeerd van hem en bestierd het gebied door zoveel mogelijk te regelen en mensen te eten te geven. Ze werkt mee op het land en laat zich niet intimideren.

Het begin van Robin Hood

Als Philip II een poging doet om in Engeland voet aan wal te zetten, weet men onder officiële aanvoering van koning John maar officieuze aanvoering van Robin de Fransen terug te slaan. John weet dat men Robin volgt en is eigenlijk alleen met macht bezig. Zijn toezeggingen om de mensen een normaal bestaan te geven, komt hij niet na en Robin wordt vervolgens vogelvrij verklaard. Dat ziet Robin als het moment om zich terug te trekken in de bossen, samen met de mensen die hem wel vertrouwen en zo de strijd aan te gaan.

De recensie

Achter de schermen

De film werd in 2010 grootst opgezet door Ridley Scott. Maar de kwaliteit van de film zit hem in de details van de film. Het is een lange dure film geworden die de producers, naast Ridley Scott ook Brian Grazer en hoofdrolspeler Russell Crowe, geen windeieren gelegd heeft. Het speelbudget was maar liefst 155 miljoen dollar en de film bracht tot op heden ruim 310 miljoen dollar op.

Het script werd door Brian Helgeland geschreven en zit goed in elkaar. Hoewel de film erg lang is, 140 minuten voor de theaterversie en 156 minuten voor de regisseursversie, verveelt de film niet. Je moet wel even in het verhaal komen, want er worden in korte tijd veel gezichten geïntroduceerd. Universal bracht de film in het voorjaar van 2010 uit.

De acteurs

Het ruwe van Russell Crowe en het delicate van Cate Blanchett is een prettige combinatie die van het scherm spat. Beide staan voor goed acteerwerk, maar spelen heel naturel hun rol. In de tweede helft van de film is Cate sterker opgemaakt als in het eerste deel en dat valt op. Het ontsiert een klein beetje, omdat het niet helemaal bij het tijdsbeeld past.

Walter Loxley wordt gespeeld door de onovertroffen Max von Sydow die er ogenschijnlijk weinig voor hoeft te doen om een geloofwaardig kasteelheer neer te zetten. Het boze oog wordt gespeeld door Mark Strong die met zijn kale hoofd al snel een negatief ogende figuur neer kan zetten. Hij doet dit absoluut geloofwaardig.

Het totaalplaatje maakt dat het een interessante film is om naar te kijken en boeit ruim voldoende om de lange zit uit te zitten. De film is dus voor de liefhebber meer dan het kijken waard. De film is de koop en te huur op DVD/on demand en af en toe op televisie.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Untamed: hybride achtbaan in Walibi HollandUntamed: hybride achtbaan in Walibi HollandOp 1 juli 2019 ging in Walibi Holland de achtbaan Untamed open. Een houten achtbaan met stalen rails die voor een groot…
De vele gedaantes van Robin HoodrecensieDe vele gedaantes van Robin HoodHet verhaal van Robin Hood is een bekend verhaal. Dit typisch Engelse verhaal gaat over de bandiet die van de rijke stee…
Het Surinaamse voetballegioen - Adolf "Dolf' PoerwoDe Surinamer Adolf Poerwo was een begenadigd voetballer die eind vijftiger jaren in Suriname grote prestaties op het voe…

Filmrecensie: SintrecensieFilmrecensie: SintDick Maas staat garant voor actie en horror. Meestal met de botte bijl … soms letterlijk en dat is wat hij ook met Sint…
Filmrecensie: Saint Jacques... La MecquerecensieFilmrecensie: Saint Jacques... La MecqueDe lange weg naar Compostela door twee broers en een zus om de erfenis van hun overleden moeder te kunnen trekken. Klein…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 24-04-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.