recensie

Filmrecensie: Sint

Filmrecensie: Sint Dick Maas staat garant voor actie en horror. Meestal met de botte bijl … soms letterlijk en dat is wat hij ook met Sint gedaan heeft. Maar Dick Maas heeft betere botte bijlen gemaakt.

De speelfilm

Historie

Het verhaal is eigenlijk simpel. St. Niklaas, is een in het ongenade gevallen bisschop en trekt met zijn roversbende plunderend door steden. In 1492 slaan de mensen echter terug en hij wordt, tezamen met zijn plunderaars, vermoord. Bij volle maan op 5 december slaat hij - als geest - toe met zijn mannen.

Overspannen politieman

Het is een legende en als iemand er over begint wordt er stevig gelachen. Maar een bijna overspannen politieman weet dat het geen grapje is. Zijn familie is, toen hij zelf een klein kind was, op deze wijze uitgemoord. Het is alleen nooit zo benoemd. De man heeft er zijn levenswerk van gemaakt om bij de volgende volle maan op 5 december de geest St Niklaas en zijn mannen weg te jagen. Dat alleen als alles in brand gestoken wordt. Zijn leidinggevende denkt echter dat hij overspannen is en stuurt hem naar huis.

Geld bijverdienen

Intussen zijn jongeren in de weer op in de avonduren wat “bij te klussen” als sint en piet en als enkele van deze jongens zeer luguber vermoord worden, kan de overgebleven jongen, gespeeld door Egbert Jan Weeber, niet anders dan een vage sint en pieten herkennen. De politie slaat de jongen in de boeien, omdat zijn ex-vriendinnetje inmiddels ook een bezoek van St Niklaas en zijn mannen heeft gehad. Ze kan het niet navertellen en deze jongen – een oudsider - wordt nu verdacht.

Intussen gaat men wel op zoek naar de doorgedraaide politieman, want misschien heeft hij er toch iets mee te maken. Deze man komt bij toeval bij de jongen terecht die onderweg zelf door St Niklaas aangevallen wordt en samen trekken ze ten strijde om St Niklaas te doden.

De recensie

Achter de schermen

Dick Maas regisseerde eerder, ook met Huub Stapel (die St Niklaas speelt) De Lift en Amsterdammed en deze films stonden garant voor actie, veel bloed en echte horror. Dick Maas deinst er niet voor terug om afgerukte ledematen te laten zien.
Hij stond in deze film ook garant voor het scenario en de muziek. De film heeft zo’n 4 miljoen gekocht en dit geld zal er ongetwijfeld uitgehaald worden. Maar Maas heeft beter werk laten zien.

De film is meer dan zijn andere werk voorspelbaar en je weet al voor de scene gespeeld uitgespeeld is, wat de uitkomst zal zijn. De trucage waar de sint over de daken gaat, is niet super en meer in het genre van iets wat in de verste verte niet kan. Ook al weet je dat een paard eigenlijk nooit over puntdaken zal lopen. Maar ook de gruwelijk uitziende sint komt te goed inbeeld. Als je het wat meer in de mystieke sfeer gehouden zou hebben, zou er nog wat zijn om zelf te fantaseren. Combineer dit met matig acteerwerk en zie daar een weinig originele film en een slecht verhaal.

De acteurs

Huub Stapel kan nauwelijks laten zien dat hij kan acteren en is mijns inziens meer een vriendindienst. Maar ook Egbert Jan Weeber en Caro Lenssen hebben beter acteerwerk laten zien. Ze hebben niet echt een klik in de film en het lijkt alsof Maas hier ook geen moeite voor gedaan heeft. De politiemannen spelen in Nederlandse films eigenlijk altijd matig, waarom dit is weet ik niet. Maar het lijkt in televisiefilms beter over te komen dan in bioscoopfilms, misschien dat de personages dan iets meer uitgediept worden. Dat het nu een nepbezetting is, druipt er af.

Het is al met al maar goed dat de film op voorhand zoveel in het nieuws is geweest (de gruwelijke sint zou voor kleine kinderen niet kunnen), anders zou de film in de bioscoop geen lang leven beschoren zijn. Nee, geen goede film en zelfs voor de horror liefhebbers is het geen aanrader.
© 2010 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Theaterrecensie: One Man Show van Huub StapelrecensieTheaterrecensie: One Man Show van Huub Stapel“Mannen komen van mars, vrouwen komen van venus” zoals Huub Stapel zijn one man show heet en inmiddels alle theaters in…
Waarnemingen in Het VoorlandrecensieWaarnemingen in Het VoorlandWaarnemingen in Het Voorland, geschreven door El Lenssen, biedt de sleutels tot transformatie. Het Voorland van je ouder…
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…

recensieLes Hommes et des DieuxContemplatief en meditatief, indrukwekkend en ingetogen. Dat is de film Les Hommes et des Dieux van de Franse regisseur…
Filmrecensie Robin HoodrecensieFilmrecensie Robin HoodEr zijn vele film gemaakt over de legendarische figuur Robin Hood, maar een recentere – uit 2010 – is die met Russell Cr…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 30-11-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.