recensie

Theaterrecensie: One Man Show van Huub Stapel

Theaterrecensie: One Man Show van Huub Stapel “Mannen komen van mars, vrouwen komen van venus” zoals Huub Stapel zijn one man show heet en inmiddels alle theaters in Nederland al meerdere keren gezien heeft. Zijn show is gebaseerd op het boek van relatietherapeut John Gray. Een boek wat vele jaren geleden binnen geen tijd een bestseller over de hele wereld was.

De one man show

Huub Stapel

Stapel debuteerde naast de overleden theaterkoningin Mary Dresselhuys in Harold en Maud. Toch werd Huub Stapel voor de meeste mensen bekend als de oorspronkelijke Johnnie van de familie Flodder. Stapel draait al vele jaren mee en werd in de bioscoop verder bekend door Dick Maas (die ook verantwoordelijk was voor Flodder) zijn speelfilms, zoals De Lift en Amsterdamned en recentelijk zelfs als Sinterklaas in Sint. Maar Stapel staat ook vaak in het theater en duikt zo nu en dan in een televisieserie op, zoals in de succesvolle serie uit 2012 ‘Moeder, ik wil bij de revue’. Veelzijdig is hij zeker, maar een dergelijke one man show blijkt hem ook op het lijf geschreven.

Het stuk/de voorstelling

John Gray schreef er vele jaren geleden een zeer succesvol boek over, de misverstanden tussen man en vrouw en de verschillende werelden waar ze vandaan komen. Wat maakt de conflicten … de misverstanden … de verkeerde uiting van het goed bedoelde. De man en vrouw denken en handelen anders. Gaat de man uit van vertrouwen en goedkeuring, de vrouw moet het hebben van begrip en aandacht. Wat maakt dat de antwoorden die mannen op kwesties van vrouwen geven veelal verkeerd aankomen en andersom? Stapel legt het allemaal uit.

Stapel staat in een eenvoudig decor en laat gedurende een kleine twee uur de enorme berg voorbeelden de revue passeren. Zoals het moeten/willen communiceren van de vrouw als er iets aan de hand is, staat haakt op het ‘in het hol kruipen’ van menig man als er iets aan de hand is. Het autorijden van de man en waarom het niet commentaar leveren zo belangrijk is, tot aan de seks die bij de vrouw nu eenmaal meer tijd kost om in het spel te komen, dan bij de man. Het zijn stuk voor stuk de bekende voorbeelden die Stapel de revue laat passeren.

De recensie

Stapel als performer

Stapel is als acteur, vanuit zijn vele rollen, ruim bekend in Nederland. Hoewel het theater hem op het lijf geschreven is, is een dergelijke one man show nog niet iets wat we van zijn hand gezien hebben. Nu is het onderwerp natuurlijk iets van alle tijd en zoals het boek een succes werd, is de kans dat een theaterstuk dan succesvol is, groot. Maar toch staat of valt het bij de manier waarop het gebracht wordt. En Stapel, die toch al een goed verteller is, lijkt in deze voorstelling de clichés op een dergelijke manier te vertellen, dat het toch weer komisch is.

Hij brengt het beeldend én in een hoog tempo, een heel enkele keer een beetje grof maar hij zal nooit storend stockeren. Zijn manier van vertellen en het hoge tempo waarin de grappig vertelde (en uitgebeelde) clichés de revue passeren, maken dat het een prima te volgen theatervoorstelling is met geen momenten die je aan het denken zetten wat je in het theater doet.

De entourage

Het simpele decor en licht met daarin een zeer actieve Stapel maakt dat de show de juiste focus krijgt, namelijk de manier waarop de traditionele thema’s onder woorden gebracht worden. Waar emotie en ratio elkaar in hoog tempo af kunnen wisselen, zonder dat het storend is. De show is vloeiend geregisseerd.

Stapel draait al een tijdje met zijn show en zal in 2013 nog een aantal maanden doorgaan. Verder is de show inmiddels ook op DVD te koop. Een aanrader!
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Katten showen: de voorbereidingAls je wil gaan showen moet je zorgen dat je goed voorbereid begint. Lees in dit artikel hoe je goed voorbereid aan een…
Recensie theatershow van Sara Kroos in ‘Voor de leeuwen’recensieRecensie theatershow van Sara Kroos in ‘Voor de leeuwen’Hoewel Sara Kroos nog een jonge dertiger is op het moment van haar show ‘Voor de leeuwen’, is het eigenlijk ook al een b…
Filmrecensie: SintrecensieFilmrecensie: SintDick Maas staat garant voor actie en horror. Meestal met de botte bijl … soms letterlijk en dat is wat hij ook met Sint…

Toptheater in Nederland: Koninklijk Theater Carré 125 jaarToptheater in Nederland: Koninklijk Theater Carré 125 jaarNederland kent een aantal prachtige theaters, waar publiek én artiesten graag samenkomen. Eén van die theaters heeft een…
Amateurtheater en podiumkunst ook vaak boeiend en ontroerendAmateurtheater en podiumkunst ook vaak boeiend en ontroerendEen professionele voorstelling van beroepsartiesten op gebied van toneel, musical, theater en concert is natuurlijk vaak…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PIRO4D, Pixabay
Reactie

Marcel, 04-04-2014
Ik ben helemaal niet zo enthousiast als bovenstaande recensent. Wat een oubollige show, overacted, vol met cliches, te makkelijke typetjes en maniertjes (reeds veel vaker in andere shows al veel beter gedaan). De "zelfvoldaanheid" straalt ervan af. 1 x een glimlach is alles wat deze show me die avond ontlokt heeft. Als je van oubollige André van Duin revues houdt zul je je vast wel vermaken, maar alle anderen zullen zich stierlijk vervelen. Reactie infoteur, 04-04-2014
De zelfvoldaanheid kan ook als leuk ervaren worden. Gelukkig is er veel "vertier" in het theater en dus voor iedereen wat.

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 23-01-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Theater
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.