recensie

De vele gedaantes van Robin Hood

De vele gedaantes van Robin Hood Het verhaal van Robin Hood is een bekend verhaal. Dit typisch Engelse verhaal gaat over de bandiet die van de rijke steelt en aan de arme geeft. Het verhaal is al eind 14e eeuw naar voren gebracht en sinds het filmtijdperk ook vele malen verfilmd. Enkele van de bekendste zijn de versies met Errol Flynn uit 1938 en met Kevin Kostner uit 1991. Deze laatste is een in een nieuw jasje gestoken versie van Robin Hood met veel bekende acteurs.

De film

‘Robin Hood, Prince of Thieves’ zoals de titel officieel luidt. Het verhaal start bij Robin of Locksley die met een van zijn kruistochten gevangen genomen is in Jeruzalem. Hij zit daar op zijn dood te wachten maar ontsnapt en neemt op zijn tocht Azeem, gespeeld door Morgan Freeman, mee. Deze is hem nu een wederdienst verschuldigd en reist met hem terug naar Engeland. Daar denkt Robin zijn vader aan te treffen, maar deze is inmiddels vermoord dood de tijdelijke vervanging van Koning Richard, Sheriff of Nottingham, gespeeld door Alan Rickman. Deze wordt geholpen door zijn opvoedster, een oude valse heks.

Robin treft alleen de kamerheer van zijn vader nog aan. Deze is inmiddels blind en wordt door Robin en Azeem meegenomen. Robin zweert wraak, maar gaat eerst bij de zus van zijn vermoorde jeugdvriend langs. Maid Marian, gespeeld door Mary Elizabeth Mastrantonio, is van een klein meisje met vlechten tot een mooie vrouw uitgegroeid.

De sheriff of Nottingham heeft kennis genomen van de komst van Robin en is op zoek naar hem. Bij Maid Marian denkt hij hem gevonden te hebben, maar hij ontkomt en samen met de oude kamerheer en Azeem vlucht hij het bos in. Het bos waar een groep gevluchte bewoners uit het gebied zich schuilhoudt en ze worden uiteindelijk opgenomen in de groep. Het zijn boeren en geen ridders, maar Robin wil terug vechten en samen met Azeem gaat hij ze opleiden.

Al snel staat Robin bekend als Robin Hood die van de rijke steelt en aan de arme geeft. Ze beroven de Sheriff of Nottingham zijn kostbare belastinggeld. Het wordt op de spits gedreven en de Sheriff laat zich in met een groep rauwe vechters die tot diep in het bos doordringen en alles in brand zetten. Er vallen doden en mensen zijn hun huis kwijt, maar de dorpsbewoners geven geen krimp en dat maakt de Sheriff of Nottingham nog meer boos. Temeer hij erg gecharmeerd is van Maid Marian, die zelf haar zinnen op Robin Hood heeft gezet.

Robin heeft in de tussentijd ook zijn halfbroer leren kennen. Deze is na een gevangen name weer vrij en men vertrouwd het niet. Uiteindelijk moet er wel actie genomen worden, want een aantal van de manschappen is gevangen genomen en zal opgehangen worden. Bovendien zit Maid Marian nog gevangen bij de Sheriff of Nottingham.

Maid Marian stemt enig moment in met een huwelijk als ze door de Sheriff overtuigd wordt dat Robin dood is, maar tijdens het bevrijden van de mannen ziet ze Robin. De mannen worden bevrijd en Robin gaat achter Maid Marian aan. De corrupte priester is van plan ze te trouwen, maar wordt door de priester uit het bos het raam uit gejaagd.

Robin dood de Sheriff of Nottingham en Azeem kan eindelijk zijn schuld inlossen op het moment dat de oude heks Robin lijkt te gaan doden. Het verhaal eindigt bij de trouwerij van Robin en Marian, waar onverwacht Koning Richard, gespeeld door Sean Connery, opduikt.

De recensie

De film dateert uit 1991 en werd opgenomen op het moment dat Kevin Costner mateloos populair was in Hollywood. Naast de hoofdrol is Costner ook de producer van de film. Een film die zo’n 48 miljoen dollar heeft gekost. De opbrengst was vele malen groter, wereldwijd heeft de film zo’n 225 miljoen dollar opgebracht.

De film werd geregisseerd door de man die vaker met Costner samenwerkte, Kevin Reynolds. In de extra dvd wordt naar voren gebracht dat de echte Sheriff of Nottingham gedood is door de oude heks Mortianna en dat degene die door gaat voor de Sheriff de zoon van Mortianna is. Dit is echter nooit in de film opgenomen.

De film is lang maar er zit voldoende actie en snelheid in om het een actiefilm te laten zijn die blijft boeien. De beelden zijn mooi en de camera volgt de acties lang. Wat een beeld geeft alsof je zelf in de film zit. De rij met acteurs van naam is groot. Naast Kevin Costner en Morgen Freeman worden hoofdrollen vertolkt door Christian Slater en Mary Elizabeth Mastrantonio en aan het eind het gastoptreden van Sean Connery.

De muziek is geschreven door Michael Kamen en Bryan Adams had een hit met het themanummer.
© 2009 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie “Revenge”recensieFilmrecensie “Revenge”In de jaren 90 was Kevin Costner op het witte doek big business. De een na de andere speelfilm deed het goed en zo ook R…
Speelfilm The RockrecensieSpeelfilm The RockDeze uit 1996 afkomstige ongecompliceerde speelfilm - met grote namen als Sean Connery, Nicolas Cage en Ed Harris - wist…
Filmrecensie “Waterworld”recensieFilmrecensie “Waterworld”Waterworld van Kevin Costner dateert uit 1995 en hoewel er op voorhand hoog over opgegeven wordt, brengt het Costner nie…
Filmrecensie Robin HoodrecensieFilmrecensie Robin HoodEr zijn vele film gemaakt over de legendarische figuur Robin Hood, maar een recentere – uit 2010 – is die met Russell Cr…

Filmrecensie: Escape from SobiborrecensieFilmrecensie: Escape from SobiborDit oorlogsdrama uit 1987 is gebaseerd op waargebeurde feiten en gaat over de grootste gevangenenopstand en ontsnapping…
Disney Treasures: Behind the Scenes Walt Disney StudioDisney Treasures: Behind the Scenes Walt Disney StudioIn de Disney Treasures collectie zijn zeer veel films opgenomen. Ook is er een treasure gemaakt waar je een indruk kan k…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 21-02-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.