recensie

Speelfilm The Rock

Speelfilm The Rock Deze uit 1996 afkomstige ongecompliceerde speelfilm - met grote namen als Sean Connery, Nicolas Cage en Ed Harris - wist menigeen te boeien en werd een groot succes in de bioscopen. Spanning, actie, sensatie ... alles om een lekkere vette film in zijn soort neer te zetten.

De film

Het verhaal draait om locatie Alcatraz, de bekende voormalige gevangenis in de VS, waar generaal Hummel, gespeeld door Ed Harris, met zijn mannen een groep toeristen in gijzeling neemt. Hij heeft gevaarlijke munitie bij zich en wil voor de de nabestaanden van zijn gesneuvelde soldaten één miljoen dollar per persoon uitgekeerd krijgen en erkenning voor hun heldendaden. Aangezien het een geheim onderdeel was, is dit door de overheid nooit uitgesproken.

De enige manier om onder de eis uit te komen, is de tunnels van Alcatraz te bewandelen en de mannen zo bereiken. De oud Britse spion John Patrick Mason, gespeeld door Sean Connery, had uiterst gevoelige informatie op microfilm en is daar eerder voor vastgezet … en ontsnapt. Hij is daar ontsnapt en men vraagt hem nu om deze klus te klaren. In ruil voor vrijheid. Hij krijgt de chemische wapenexpert Stanley Goodspeed, gespeeld door Nicolas Cage, van de FBI mee. Een expert op zijn gebied maar zeker geen agent om een gevaarlijke actie in het veld mee op te knappen. Dit komt tijdens de acties tot uiting en geeft enige grappige momenten.

De bedoeling is dat Mason de mannen van Hummel ‘bezighoudt’ en Goodspeed de raketten van Hummel onklaar maakt. Ze gaan door de deadline heen en men vraagt nog een uur aan Hummel. Er wordt geschoten en Hummel komt in stelling.
In de tussentijd slaagt Goodspeed deels in zijn missie, maar een raket gaat af en komt elders op het eiland terecht. Goodspeed verdwijnt in het water (heeft zichzelf per ongeluk ingespoten met atropine en kan geen signaal meer geven), maar Mason weet hem te redden.

Als de FBI het eiland bereikt geeft Goodspeed aan dat Mason als sneeuw voor de zon verdwenen is. Mason wil het ook al lang goed maken met zijn dochter, die van hem vervreemd is en Goodspeed wil de locatie van de microfilm. De vraag is nu alleen in hoeverre iedereen er in slaagt zijn (persoonlijke) missie te volbrengen.

De recensie

De regisseur Michael Bay, wellicht ook bekend van Armageddon, maakt in 1996 een spectaculaire film met een aantal acteurs van naam zoals Sean Connery, Ed Harris en Nicolas Cage. O.a. Sean Connery zelf en Jerry Bruckheimer, die ook vele succesvolle tv series als CSI en Cold Case op zijn naam heeft staan, produceerde de film.

De film mocht een slordige 75 miljoen kosten en leverde maar liefst zo’n 335 miljoen dollar op. Ook werden er nog enkele prijzen binnengehaald, o.a. de Oscar voor het beste geluid door Michael Bay.

De film zit vol actie en spanning, er zit een goed tempo in de scènes sluiten naadloos op elkaar aan. Van dit type films kunnen er geen hoogstandjes verwacht worden van de hoofdrolspelers, maar ze zetten hun rol allen gedegen neer. Een leuke film in zijn genre en zeker een aanrader.

Te koop en te huur op DVD/on demand en soms is de speelfilm te zien op televisie.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie Family BusinessrecensieFilmrecensie Family BusinessFamily Business is een uit 1989 daterende speelfilm gemaakt door Sidney Lumet met grote namen als Sean Connery, Dustin H…
Wie is James Bond?Wie is James Bond?Generaties zijn opgegroeid met de films van geheim agent James Bond. Wie kent hem niet, de geheim agent met een groot zw…
De vele gedaantes van Robin HoodrecensieDe vele gedaantes van Robin HoodHet verhaal van Robin Hood is een bekend verhaal. Dit typisch Engelse verhaal gaat over de bandiet die van de rijke stee…

Disney Treasures: The adventures of Oswald the lucky RabbitDeze Disney Treasure vertelt over Oswald the lucky rabbit. Oswald was een creatie van the walt disney studios en is de v…
Dragonball Evolution: film uit 2009recensieDragonball Evolution: film uit 2009Op 9 april 2009 ging de film Dragonball Evolution in Nederland in première. Voor de vele fans van de franchise van Drago…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 07-11-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.