recensie

Filmrecensie Family Business

Filmrecensie Family Business Family Business is een uit 1989 daterende speelfilm gemaakt door Sidney Lumet met grote namen als Sean Connery, Dustin Hoffman en Matthew Broderick in de hoofdrol. Drie generaties die een luxe inbraak beramen en uitvoeren. Als dat maar goed gaat.

De film / het verhaal

Basis van het verhaal

De basis van het verhaal ligt in drie generaties mannen waarvan grootvader Jessie McMullen, gespeeld door Sean Connery, net uit de gevangenis komt. Vader Vito, gespeeld door Dustin Hoffman en zoon Adam, gespeeld door Matthew Broderick leiden een fatsoenlijk leven, althans Vito doet met zijn groothandel in slachtvlees zijn uiterste best zijn zoon een fatsoenlijk leven te geven en te laten studeren. Iets wat hij zelf, nadat zijn moeder was overleden, nooit meer gekend heeft. Zijn schoonfamilie is een nette joodse familie dus ook van moederskant wordt er alles aan gedaan een fatsoenlijk leven te leiden.

Plannetje

Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan en zo ook bij zoon Adam, want die heeft via een collegevriend te horen gekregen dat als er wat reageerbuisjes uit een lab gestolen worden, spullen die dat vriendje toebehoren, hij er goed aan kan verdienen. Een miljoen is niet verkeerd voor het stelen van wat reageerbuisjes, spullen die eigenlijk toch al bij die jongen thuishoren, hij is immers onterecht uit het project gezet en wil zijn uitvinding terug.

Maar Adam kan het niet alleen en wil weten hoeveel kans van slagen hij heeft. Als hij zijn grootvader Jessie, de charmante boef, uit de gevangenis haalt spreekt hij dit met hem door en die heeft er wel oren naar. Maar ze moeten Vito er bij betrekken en deze wil helemaal niet meedoen, maar doet mee om zijn zoon een beetje in de gaten te houden.

De diefstal en verder…

Goed voorbereidt vergeet zoon Adam tijdens de roof iets en dat wordt hem fataal. Grootvader Jessie en vader Vito ontkomen, maar zoon Adam wordt opgepakt en wil zijn familie er niet bij betrekken. Er hangt hem nu een flinke gevangenisstraf boven het hoofd. Als de gestolen flesjes door vader Vito bij de politie worden afgeleverd, in de hoop zijn zoon vrij te krijgen, blijkt er water in te zitten.
Grootvader Jessie ruikt onraad en zoekt de opdrachtgever op. Dan wordt duidelijk hoe het precies zit en handelt hij om zijn kleinzoon vrij te krijgen. De oude Jessie is bijna op, maar zijn hersenen laten hem niet in de steek. Maar krijgt hij zijn kleinzoon ook vrij?

De recensie

Achter de schermen

In 1989 maakt Sidley Lumet deze leuke speelfilm, de man in kwestie heeft een behoorlijke staat van dienst. Films als A view from the brigde, Child’s play, Serpico, Murder on the orient express, Dog day afternom, Network, The Wiz, Deathtrap, The Verdict en A stranger among us heeft hij op zijn naam gezet. Lawrence Gordon produceerde deze film met de drie sterren en de film werd uitgebracht door Tristar. Deze bijna twee uur directe speelfilm werd goed door het publiek ontvangen.

De acteurs het script

Drie kopstukken die elkaar perfect aanvullen is op zich al een kunst, maar dat doen de drie zeer bekwame acteurs maar al te best. Connery is altijd de flamboyante man op leeftijd, met Hoffman als het sulletje, en dat kan met zijn geringe lengte ook niet anders. Broderick kwam in deze film nog maar net kijken, maar hij staat zijn mannetje absoluut tegen de twee kopstukken en zet een betrokken zoon neer. De vrouw van Vito wordt gespeeld door Rosanna DeSoto en ook zij zet haar bescheiden rol prima neer. We kennen haar wellicht ook nog wel uit een star Trek film en anders televisieseries als Melrose Place, The Bold and the Beautiful of Law & order.

Vincent Partrick tekende voor het script wat op zich niet eens zo’n ingewikkeld verhaal in zich heeft, maar de dialogen zijn goed en de drie hoofdrolspelers worden met hun teksten goed neergezet. Iets wat uiteraard samen gaat met de kwaliteit van de spelers. De sfeer wordt goed weergegeven in de achterbuurten versus de locaties waar het geld zit.

De film is de koop en te huur op DVD. Een komische thriller die zeker de moeite waard is te bekijken.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goede Business Case opstellen, de onderdelenGoede Business Case opstellen, de onderdelenWelke onderdelen zitten er minimaal in een business case? Als je een business case gaat opstellen is het handig om een c…
Filmrecensie: OutbreakrecensieFilmrecensie: OutbreakDe in 1995 gemaakt rampenfilm Outbreak laat het grote gemak zien hoe een virus de wereld ingeslingerd wordt. En met name…
Speelfilm The RockrecensieSpeelfilm The RockDeze uit 1996 afkomstige ongecompliceerde speelfilm - met grote namen als Sean Connery, Nicolas Cage en Ed Harris - wist…

Filmrecensie All Stars ‘Old stars’recensieFilmrecensie All Stars ‘Old stars’En ‘Old stars’ zijn de heren nu min of meer. Jean van de Velde maakt in 2011 opnieuw een speelfilm met de jongens. Dit k…
De Vlaamse film Dossier KDe Vlaamse film Dossier KBen je fan van de Vlaamse film? Dan moet je zeker Dossier K. gezien hebben. Deze film is gebaseerd op het boek van Jef G…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 24-10-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.