recensie

Filmrecensie All Stars ‘Old stars’

Filmrecensie All Stars ‘Old stars’ En ‘Old stars’ zijn de heren nu min of meer. Jean van de Velde maakt in 2011 opnieuw een speelfilm met de jongens. Dit keer uiteraard zonder de overleden Antonie Kamerling, die overigens nog wel even aangehaald wordt in de film. Zo krijgt de film met zijn afwezigheid ook een logisch verloop.

De film / het verhaal

Basis van het verhaal

De basis, voor degene die het nog nooit gezien heeft, is jaren geleden gelegd bij Swift Boys. Een lokaal voetbalteam met kleine kereltjes. De kereltjes hebben we zien opgroeien tot jong volwassenen en inmiddels beginnen de mannen op middelbare leeftijd te geraken.

Samen op reis

Zonder de bagage van de afgelopen jaren te kennen, stappen de jongens opnieuw in een avontuur. Bram, gespeeld door Danny de Munck, die inmiddels in Spanje woont en werkt gaat trouwen en hij heeft gevraagd of zijn hele team komt. Hoewel ze het vreemd vinden dat hij spreekt over het ophalen van een trouwjurk, Bram is immers homo, gaan de mannen goed gemutst op weg. Zeker als hij aangeeft ook mooie voetbalkaartjes te kunnen regelen. Hoewel goedgemutst? Willem, gespeeld door Thomas Acda, draait nog steeds met zijn overspelige vrouw de bloemenwinkel en dreigt op zijn 40ste opa te worden. Peter, gespeeld door Kasper van Kooten, is de gefortuneerde perfectionist die alles en iedereen afkeurt. Nemo, gespeeld door Cas Jansen, is de jongere broer van Hero. Hero is Antonie Kamerling en is voor de opnames gestorven, dus zijn rol moest eruit geschreven worden. Zowel Hero als Nemo zijn tot de Islam bekeerd en leven een religieus leven, omdat ze Hero niet kunnen bereiken, mag Nemo mee.
Johhny, gespeeld door Daniel Boissevain, is nog steeds de halve junkie die altijd op zwart zaad zit. En Paul, gespeeld door Raymi Sambo, laat de oude van dagen bewegen en is daarmee een bekendheid geworden.

Reizen?

De reis wordt geregeld door Peter en als hij denkt het weer onder controle te hebben, blijkt Johhny nog wat bonnen open te hebben staan en het vliegtuig is daarmee uitgesloten. Dan maar met de bus van Willem en de luxe Mercedes van Peter naar Spanje. Maar dat reisje loopt iets anders als Willem de weg kwijt is, Johnny bijna ontploft omdat hij eigenlijk niet op een vreemde wc kan poepen en Mark zijn pruik verliest. Want Mark is ziek, alleen dat blijft hij ontkennen.

De vraag is of de mannen die via België, Duitsland en Frankrijk nog in Spanje aankomen en Bram zijn huwelijk mee kunnen vieren. Zo ja ... hoe gaat dat eruit zien?

De recensie

Achter de schermen

Regisseur Jean van de Velde levert in 2011 het vervolg van deze oude voetballende vrienden af. Een film die ooit bij de Vara, een van de medeproducenten, als serie en speelfilm begonnen is. Rolf Koot en Jean van de Velde tekenen samen ook voor de productie en Jean van de Velde is tevens verantwoordelijk voor het script. Het script wat nog gewijzigd is, want de oorspronkelijke plannen voor de film dateren van voor Kamerling zijn dood.

De acteurs / het verhaal

De mannen zijn inmiddels allemaal mannen die een behoorlijke dosis ervaring hebben en spelen een normaal niet samen te brengen groepje vrienden, vrienden door het voetbal. De achtergronden van de mannen zijn uiteenlopend, maar spelen deze rollen meer dan prima. Niet dat er iemand uitspringt, alleen komen bepaalde types beter tot hun recht. Peter Paul Muller speelt bijvoorbeeld de jongen die ziek is, maar dit voor zijn vrienden verborgen probeert te houden en dat doet hij goed. Er is echter een kleinigheid voor nodig om hem zijn geheim prijs te laten geven. Hoe reageren de mannen hierop?

De perfectionist wordt gespeeld door Kasper van Kooten en zijn perfectionistische inslag pakt hij goed op met zijn nerveuze controlerende gedrag. Maar ook Boissevain die de lozer van het stel speelt en Cas Jansen die de moslim speelt die het spul bij elkaar moet houden met zijn verzoenende woorden. Acda is het allemaal zat en dat is hem aan te zien in de film en natuurlijk Bram die ooit uit de kast gekomen en er nu weer in lijkt te duiken. Kortom, de mannen lopen elkaar niet voor de voeten en dat is goed te zien in de film.
De ondertoon van een hechte vriendschap en het eerbetoon aan Kamerling op het einde, maakt de film leuk om te bekijken. Geen hoogvlieger, maar dat pretendeert de film ook niet te zijn. Drama en lekker lachen om domme situaties maakt de film niet zwaar, ondanks de thema’s en zeker leuk voor een avondje uit.

De film is op DVD en via 'on demand' te bekijken en af en toe op TV. Een aanrader voor lekker vermaak met prima thema’s.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
All Stars 2; Old StarsAll Stars 2; Old StarsNa de succesvolle film All Stars van 1997, volgden drie jaargangen van de tv-serie. Daarna bleef een vervolg vele jaren…
Converse All-Stars: de opmars van de basketbalschoenConverse All-Stars, ook bekend als Chuck Taylor All-Stars zijn sneakers die in eerste instantie gemaakt zijn van canvas…
#1 Hits van 1983Voor een artiest is het een hele eer als al zijn of haar fans hun nummers mooi vinden. Maar het is voor een artiest hele…
#1 Hits van 1981Voor een artiest is het een hele eer als al zijn of haar fans hun nummers mooi vinden. Maar het is voor een artiest hele…

Filmrecensie Perfume, the story of a murdererrecensieFilmrecensie Perfume, the story of a murdererIn 2006 verfilmde regisseur Tom Tykwer het boek Perfume van Patrick Suskind. Ben Whishaw moest de gestoorde en geniale n…
Filmrecensie Family BusinessrecensieFilmrecensie Family BusinessFamily Business is een uit 1989 daterende speelfilm gemaakt door Sidney Lumet met grote namen als Sean Connery, Dustin H…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 01-09-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.