recensie

Filmrecensie Perfume, the story of a murderer

Filmrecensie Perfume, the story of a murderer In 2006 verfilmde regisseur Tom Tykwer het boek Perfume van Patrick Suskind. Ben Whishaw moest de gestoorde en geniale neus Jean-Baptiste Grenouille neerzetten. Een verhaal over de man die alle geuren tot zich wilde nemen en bleek daar heel ver in te gaan.

Het verhaal / De film

Basis van het verhaal

Jean-Baptiste Grenouille, gespeeld door Ben Whishaw, wordt op de vismarkt geboren achter een kraam. Zijn moeder zet hem als vijfde op de aarde en aangezien de rest ook allemaal dood gaat, laat ze het kind achter de kraam voor dood achter. Maar Jean-Baptiste Grenouille blijft leven, zijn moeder wordt vervolgens opgehangen en hij gaat een weeshuis in. Daar proberen kinderen, die deze kleine baby maar lastig vinden, hem te vermoorden, maar aangezien de baby geld oplevert, wordt dat voorkomen en dus groeit hij op bij Madame Gaillard, gespeeld door Sian Thomas.

Geuren

Als jong kereltje die heel laat leert praten komt hij er achter dat hij alles ruikt en als hij enig moment verkocht wordt aan een leerlooier en met de smerigste luchten in aanraking komt, kan het zomaar afgelopen zijn met hem. De meeste kinderen overleven daar niet. Jean –Baptiste wel en als hij oud genoeg is om mee te mogen naar de klanten komt hij in aanraking met parfumeur Giuseppe Baldine, gespeeld door Dustin Hoffman. Tijdens zijn tochten naar hem leert hij een pruimenverkoopster tegen en ruikt haar lichaamsgeur, als hij haar mond even dichthoudt omdat er iemand langs loopt blijkt ze gestikt te zijn. Als hij haar dan toch wil ruiken komt hij er achter dat de geur tijdens het inzetten van de verschijnselen van de dood vervliegt. Hij is in paniek en wil de geur behouden.

Baldini huurt hem in al hij het vraagt en laat zien dat hij met het grootste gemak de meeste sublieme geuren kan maken. Voor Jean-Baptise is alleen belangrijk hoe hij geuren kan conserveren en Baldini leert hem dit. Maar hij wil meer en voor een andere methode moet hij naar Grasse. Baldini laat hem gaan als hij recepten voor nieuwe geuren achterlaat en dan gaat hij op pad naar Grasse.

Grasse

In Grasse gaat er een wereld voor hem open en hij leert de andere methode. Maar hij wil de ultiem bedwelmende geur ontwikkelen en hij heeft de lichaamsgeur van 12 vrouwen nodig, met als kroon op de taart de fraaie Laura, gespeeld door Rachel Hurd-Wood. Maar haar vader, gespeeld dor Alan Rickman, is slim en heeft door wat deze inmiddels seriemoordenaar aan het doen is. De vraag is of Jean-Baptiste Laura toch in zijn handen krijgt en hoe zijn leven verder verloopt, want enig moment moet hij door de man vallen, toch?

De recensie

Achter de schermen

Al vanaf 2004 is regisseur Tom Tykwer bezig om de juiste hoofdrolspeler te vinden om de film eind 2005 begin 2006 te maken. Bernd Eichinger produceerde de film met een aanzienlijk budget van 63 miljoen dollar, voornamelijk via Duitsland gefinancierd. De film is een financieel succes, want de film bracht als ruim 135 miljoen dollar op. Toch waren de filmcritici verdeeld, sommige vonden het mooie verhaal te plat verfilmd, terwijl andere de essentie van Jean-Baptiste goed werd neergezet.

De acteurs / het script

Behalve de regisseur en de producer schreef ook Andrew Berkin aan het script van Patrick Suskind waarbij de hoofdrollen van Ben Whishaw, Dustin Hoffman en Alan Rickman goed gecast zijn. De acteurs lopen elkaar niet voor de voeten en met name Hoffman speelt de uit de gratie gevallen parfumeur erg goed, erg geloofwaardig. Ben Whishaw zet een kwetsbaar ogende Jean-Baptiste neer en je moet schakelen om hem als moordenaar te zien en is hij wel de traditionele moordenaar die de meeste mensen voor ogen hebben. De vragen die hij oproept maken hem ook mysterieus en daardoor aantrekkelijk als Jean Baptiste.
De teksten zijn niet overbodig en ‘de stem’ is opnieuw de bekende John Hurt. Zijn prachtig rustige stem onderbouwt het verhaal goed. Verder wordt de sfeer in de verschillende steden goed en vooral erg herkenbaar neergezet.

De film is te koop en te huur op DVD en is zeker de moeite waard om te bekijken.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Allergisch voor parfumAllergisch voor parfumAllergisch zijn voor parfum is lastig, parfum zit in zeer veel huidverzorgingsproducten, zodat het vermijden van parfum…
Chanel No. 5, een tijdloze geurChanel No. 5, een tijdloze geurChanel No. 5 is het parfum dat zo bekend werd dat er naar men zegt tegenwoordig elke 30 seconde een flesje over de toonb…
Parfum: Coco Mademoiselle van ChanelParfum: Coco Mademoiselle van ChanelIn 2001 kwam het beroemde cosmetica merk met een nieuw parfum. Met dit parfum richtte Chanel haar pijlen vooral op de je…

De meest bekende filmuitsprakenDe meest bekende filmuitsprakenDe beste films, de beste acteurs of de beste actrices. Wie won er de meeste Oscars? Welke film had het beste verhaal? Of…
Filmrecensie All Stars ‘Old stars’recensieFilmrecensie All Stars ‘Old stars’En ‘Old stars’ zijn de heren nu min of meer. Jean van de Velde maakt in 2011 opnieuw een speelfilm met de jongens. Dit k…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 30-10-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.