recensie

Dragonball Evolution: film uit 2009

Dragonball Evolution: film uit 2009 Op 9 april 2009 ging de film Dragonball Evolution in Nederland in première. Voor de vele fans van de franchise van Dragonball Z was dit een dag om naar uit te kijken, de productie van de film werd namelijk al sinds 2002 voorbereid. Wat is het verhaal van de film en wie spelen de belangrijkste rollen van onder meer Goku, Master Roshi en Bulma?

Synopsis

Dragonball Evolution is een Amerikaanse live-action film die een nieuw hoofdstuk toevoegt aan de Dragon Ball rage en werd geproduceerd door gigant 20th Century Fox. Het verhaal draait om de hoofdrolspeler Goku, die zich van een kind ontwikkelt in een volwassene. De film werd al voorbereid sinds in 2002, en is geregisseerd door James Wong, terwijl de productie in handen lag van Stephen Chow. De film is in Amerika op 8 april 2009 in première gegaan en in Nederland een dag later. Justin Chatwin speelt daarin de rol van Goku, en James Masters speelt Lord Piccolo, de antagonist van de film.

Goku (Justin Chatwin) gaat op reis met als doel het vinden van Master Roshi (Chow Yun-Fat). Hierbij probeert hij de zeven kostbare Dragon Balls te vinden voor de kwaadaardige Lord Piccolo (James Marsters) hiertoe de kans krijgt. Op zijn weg ontmoet hij Bulma (Emmy Rossum) die hem vergezelt op zijn missie. Als hij bij Roshi's paleis aankomt wordt hij niet hartelijk welkom geheten maar zal hij moeten vechten tegen Roshi. Roshi komt er snel achter dat Goku de kleinzoon is van Gohan (Randall Duk Kim) en gaat hem daarom opleiden voor het ultieme gevecht tegen Lord Piccolo, zodat voorkomen kan worden dat de mysterieuze Dragon Balls aan hem toevallen.

Bron: Poakpong, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Poakpong, Flickr (CC BY-2.0)

Cast

De belangrijkste rollen worden door de volgende acteurs vertolkt:
  • Justin Chatwin - Goku
  • Yun-Fat Chow - Master Roshi
  • Emmy Rossum - Bulma
  • James Marsters - Lord Piccolo
  • Joon Park - Yamcha
  • Eriko Tamura - Mai
  • Randall Duk Kim - Gohan
  • Jamie Chung - Chi Chi
  • Ernie Hudson - Master Mutaito

Productie

In maart 2002 kocht 20th Century Fox de rechten voor de verfilmingen van de Dragon Ball franchise. In juni 2004 begon Ben Ramsey met het voorbereiden van een film gebaseerd op Dragonball Z. Drie jaar alter werd bekend dat James Wong en Stephen Chow de productie en regie zouden gaan leiden, en dat de titel van het project Dragonball zou zijn. Wong heeft het script toen volledig herschreven. Chow heeft altijd aangegeven een grote Dragon Ball fan te zijn. 87Eleven, het bedrijf dat verantwoordelijk was voor de stunts in The Matrix en 300, heeft ook meegewerkt aan deze film. Ariel Shaw, die met Wong werkte aan Final Destination en 300, is de visual effects supervisor. Aanvankelijk zou de film gewoon Dragonball heten, maar toen in december 2008 de eerste trailer uitkwam, werd hiervoor de naam Dragonball Evolution gebruikt en werd bovendien duidelijk dat er al een website onder deze naam gereserveerd was.

Het filmen begon in december 2007 in Mexico City. Veel van de opnames zijn ook gemaakt in Durango en Nevado de Toluca. Delen van de film zijn ook opgenomen in Los Angeles, Californië. Om dicht bij Dragon Ball manga te blijven worden de futuristische steden en rondvliegende voertuigen behouden, maar zaken als bijvoorbeeld pratende dieren (zoals Turtle, Oolong en Puar) zullen niet terug te zien zijn in Dragonball Evolution. Veel van de locaties die werden gebruikt hebben een Oriëntaals karakter en uiteraard ontbreken de Azteekse invloeden niet.

De Dragonball Evolution special effects zijn verzorgd door Amalgamated Dynamics, en de visual effects door Ollin Studios, Zoic Studios en Imagine Engine. Zij hebben ervoor gezorgd dat de vechtstijl van Dragon Ball Z behouden blijft, zoals de chi energy blasts en de auras.

Release

Dragonball Evolution zou aanvankelijk al in première gaan op 15 augustus 2008, maar werd verplaatst naar 9 april 2009 omdat toch meer tijd nodig was voor onder meer de special effects. Dragonball Evolution is in Japan en Hong Kong al op 13 maart 2009 uitgekomen, ondanks dat het een Amerikaanse film is.
© 2009 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Japanse AnimeZonder het door te hebben komen mensen vaak in aanraking met Anime. De meesten hebben wel eens van deze term gehoord, ma…
De Verdronken paarden Ameland in stripalbumDe Verdronken paarden Ameland in stripalbumHet verhaal van de verdronken reddingbootpaarden vormt een belangrijk deel van het verhaal van Penny’s Shadow, de film d…
Penny's Shadow première in AmsterdamPenny's Shadow première in AmsterdamPenny´s Shadow vertelt het verhaal over het getraumatiseerde paard Shadow en zijn baasje Kai (gespeeld door Levi van Kem…
De Oscars 2012 - Nominaties en WinnaarsDe Oscars 2012 - Nominaties en WinnaarsOp 26 februari 2012 vond de 84e uitreiking van de Oscars plaats. De gastheer van die avond was Billy Crystal. Hij presen…

Speelfilm The RockrecensieSpeelfilm The RockDeze uit 1996 afkomstige ongecompliceerde speelfilm - met grote namen als Sean Connery, Nicolas Cage en Ed Harris - wist…
Bronnen en referenties
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 27-03-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.