De Japanse Anime

Zonder het door te hebben komen mensen vaak in aanraking met Anime. De meesten hebben wel eens van deze term gehoord, maar kunnen het niet echt definiëren. Anime series waar de meeste mensen wel bekend mee zijn, zijn Dragonball Z en Pokemon. De laatste jaren begint anime steeds populairder te worden.

Wat is Anime?

Het woord anime is eigenlijk een afkorting voor animeshon, het Japanse woord voor animatie. Anime wordt gebruikt om Japanse teken- en animatiefilms aan te duiden. De Japanse tekenfilms hebben een hele eigen stijl. Hierin zijn vooral de kleurige vormgeving en de fantasie thema's heel karakteriserend.

De term anime wordt binnen Japan gebruikt voor alle vormen van animatie, zowel voor binnen- als buitenlandse animaties. Buiten Japan wordt het gebruikt om juist de Japanse animatie aan te duiden. De eerste vorm van Japanse animatie is terug te leiden naar 1917. Dit was alleen in theater te zien op het doek. Het ging hierbij om reclame . De allereerste anime op televisie, die te zien was in Japan, werd op 14 juli 1958 gelanceerd. Het ging om Mole's Adventure.

Studio Ghibli

Als er een Japanse animatiestudio er voor heeft gezorgd dat anime bekend werd in het westen, dan is dat wel Studio Ghibli geweest. Deze studio heeft de beste en succesvolste animatiefilms ooit gemaakt op hun naam staan. De studio werd opgericht in 1985 na het grote succes van Nausicaa of the Valley of the Wind in 1984. Het allergrootste succes kwam met de film Spirited Away die zelfs werd bekroond met een Oscar. Bij de echte anime fans hebben de films van Studio Ghibli een speciaal plekje in hun hart.

Anime genres

Anime wordt vaak onderverdeeld in verschillende doelgroepen, waaronder komodo (kinderen), shojo (meisjes), shounen (jongens) en een aantal voor een volwassener doelgroep. Dit wordt gedaan om het verhaal en het tempo van de anime goed af te kunnen stemmen op de doelgroep. Ook wordt er bij de volwassen anime ook gebruik gemaakt van meer seksueel getinte thema's. In het buitenland is staat dit ook wel bekend onder de naam hentai (het japanse woord voor pervers). De verder thema's binnen de anime is heel gevarieerd. Het gaat over uiteenlopende onderwerpen, van magie tot science fictie.

De populairste genres zijn:
 • Actie
 • Avontuur
 • Komedie
 • Drama
 • Erotiek
 • Fantasie
 • Magie
 • Bovennatuurlijk
 • Horror
 • Mysterie
 • Psychologisch
 • Romantiek
 • Science fiction
 • Thriller

De bekendste anime's

Zonder dat mensen het weten komen ze veel in aanraking met Anime. Je kan hierbij denken aan het spelen van games en het zien van tekenfilms op televisie. Er zijn tal van anime series ontwikkeld door de tijd. Hier is een lijstje met de bekendsten.

Dragonball

In Dragonball volg je het verhaal van Goku. Hij bezit superkrachten en moet hiermee de wereld beschermen tegen het kwaad.

Pokemon

Hierin volg je het verhaal van een jongen genaamd Ash Ketchum, die in een wereld met pokemon allerlei avonturen beleefd met zijn goede pokemonvriend Pikachu.

Naruto

Een jongen genaamd Naruto wordt geboren in een ninjadorp als een wees. Hij komt erachter dat het hele dorp niks van hem moet hebben. Hij gaat op zoek naar antwoorden.

Bleach

Je volgt het verhaal van Ichigo Kurosaki, die krachten krijgt van een Soul Reaper. Hiermee moet hij de wereld beschermen tegen kwaadaardige geesten.

One Piece

Vele piraten zijn opzoek naar de schat genaamd One Piece. Monkey D. Luffy besluit ook hierna op zoek te gaan samen met de Straw Hat Pirates om de grootste piraat ooit te worden.
© 2015 - 2024 Kevin701, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Japanse anime - Wat is dat?De meesten mensen kennen de term wel, anime en manga. Veel mensen hebben wel eens anime gezien zonder dat door te hebben…
Manga & Anime: Een nieuwe cult die de wereld veroverdOver de hele wereld kennen mensen het fenomeen, van Noorwegen tot Zuid-Afrika: Manga en anime, Japanse strips en de gean…
Death Note (Desu Nota)Death Note (Desu Nota)Death Note is een manga/anime serie. (Japanse strips). Het is een spannende serie over leven en dood. De hoofdpersoon Li…
Alles over Bleach Orexia, tandenbleek verslavingAlles over Bleach Orexia, tandenbleek verslavingVeel mensen hebben nog nooit van deze ziekte gehoord, Bleach Orexia. Deze ziekte is namelijk erg nieuw en het houdt in d…
50 jaar Top 40 in Nederland (1965-2015)50 jaar Top 40 in Nederland (1965-2015)Op 2 januari 2015 bestaat de Nederlandse Top 40 exact vijftig jaar. Op initiatief van Radio Veronica-medewerker Joost de…
Bronnen en referenties
 • http://anime.about.com/od/animeprimer/a/What-Is-Anime.htm
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Bleach_%28anime%29
 • http://en.wikipedia.org/wiki/One_Piece
 • http://studioghiblinl.wordpress.com/
Kevin701 (52 artikelen)
Gepubliceerd: 05-01-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Entertainment
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.