Japanse anime - Wat is dat?
De meesten mensen kennen de term wel, anime en manga. Veel mensen hebben wel eens anime gezien zonder dat door te hebben. Bijvoorbeeld de vroege animaties uit Japan zoals: Calimero of Alfred Jodocus Kwak. Dit zijn de vroege animaties uit Japan die nog maar weinig Japanse kenmerken vertonen. Toch zijn er ook meer Japanse animaties op de Nederlandse televisie geweest. Denk maar aan Pokemon, Medabots en Transformers. Zeker de laatste jaren heeft anime wereldwijd heel veel aan populariteit gewonnen. In Amerika, Europa, Azië en Zuid Amerika zijn er steeds meer Japanse animaties te zien.
Wat is anime en manga?
Manga is de Japanse versie van stripverhalen. Anime is Japanse versie van een animatie(serie). Anime en Manga zijn onlosmakelijk verbonden aan elkaar omdat een populaire manga vaak ook als anime zal uitkomen en andersom. Deze manga stripverhalen werden vooral bekend door de Japanner Osamu Tezuka. Hij creeerde een enorm aantal manga stipverhalen en daarop volgde de animatie series (anime's).
Geschiedenis en ontwikkeling van anime en manga
Geschiedenis en ontwikkeling van anime en manga in Japan
De eerste anime's en manga's stammen uit het begin van de 20ste eeuw. Echter waren dit vrij korte filmpjes en strips en deze hadden nog niet de karakteristieke eigenschappen van de anime en manga zoals wij die nu kennen. Pas na de tweede wereld oorlog toen de censuur was afgeschaft (1947) begonnen kunstenaars de manga en anime te maken zoals wij die nu kennen. Een heel belangrijk persoon voor de anime was Osamu Tezuka. In Japan was hij al heel snel populair met de strip New Treasure Island. Daarna creëerde hij nog vele andere manga's zoals de wereldberoemde "astro boy". Door de jaren heen begonnen mangaka's (Japanse striptekenaars) steeds meer een eigen stijl te ontwikkelen en daarmee onderscheiden ze zich van Walt Disney en andere Amerikaanse en Europese animatie industrieën. Anime en manga werden steeds populairder in de jaren 60 en 70. Dit had ook te maken met het feit dat er in de Japanse film industrie met een beperkt budget, decor en personeel werd gewerkt. Men had geen geld om miljoenen te investeren in een film zoals dat in Amerika gebeurde. Door middel van animatie hadden ze toch de artistieke vrijheid om alles te maken wat zij wilden zonder daarvoor de hoofdprijs te hoeven betalen. Hierdoor werd anime en manga in de jaren 80 in Japan heel normaal. Mensen van alle leeftijden keken ernaar en een groot percentage van de televisie bestaat uit anime. Niemand keek op als je in de trein een manga las.
Geschiedenis en ontwikkeling van anime en manga internationaal
Internationaal bleef anime toch op de achtergrond. Het werd zeker wel gebruikt maar de stijl werd aangepast op het land, waardoor het ook al een stuk minder herkenbaar was. In het begin van de jaren 90 was er een kleine opmars aan populariteit maar daarna bleef het stil. Pas sinds de 21ste eeuw begint anime weer populariteit te winnen in de rest van wereld. Dit heeft ook te maken met de veel betere beeld en tekenkwaliteit van de anime's.
Ontwikkeling van anime en manga in Nederland
In Nederland waren er al vrij snel Japanse animaties te zien op de televisie. Echter hadden deze veelal westerse kenmerken en wist bijna niemand dat de herkomst uit Japan was. Voorbeelden zijn: Calimero, Alfred Jodocus Kwak, Familie Robinson, Alleen op de wereld en Boes. De enige anime-serie die echt Japanse kenmerken vertoonden was de serie "de Strijd der Planeten". Echter had anime in Nederland een slecht imago. Men vond dat deze series voornamelijk uit seks en geweld bestonden. Pas in de 21ste eeuw werd dit imago veranderd door de komst van Stichting Promotie Japanse Popcultuur. Zij wisten het imago positief te beïnvloeden en sindsdien is er een steeds meer interesse in de Japanse anime's en manga's. Ondertussen zijn er elk jaar zes grote conventies en een aantal verenigingen die activiteiten en evenementen organiseren rondom anime.
Anime genres
Anime bestaat voor een groot gedeelte uit Fantasy en Sciencefiction. Hiermee is anime populair geworden. Echter zijn er ondertussen zoveel verschillende anime's dat er eigenlijk wel een serie over elk onderwerp gemaakt is. Van oorlog tot drama, van werk tot social media en zelfs pornografie is gebruikt als thema voor een anime. Die laatste wordt meestal hentai genoemd (Het Japanse woord voor pervers).
In Japan deelt men vaak anime's in, door te kijken naar de doelgroep en niet naar het soort verhaal. Zo heb je meisjes-anime (shojo), jongens-anime (shounen) en kinder-anime (kodomo). Hiernaast heb je ook de R18 anime's. Hiermee wordt de eerder besproken hentai bedoeld. Sommige anime's proberen alle drie de doelgroepen aan te spreken om een breder publiek te genereren. Andere anime's proberen juist een bepaalde doelgroep aan te spreken.
De populairste genres in anime en manga zijn:
- Actie - Een serie met veel actie. In dit genre wordt ook vaak gevochten en is er meestal een "bad-guy" in het spel.
- Avontuur - Een personage dat op avontuur gaat. Dit kan gaan over het ontdekken van nieuwe planeten maar ook over een kind dat via zijn klerenkast in een sprookjeswereld stapt.
- Komedie - Een lachwekkende anime met soms een satirische nasmaak. In anime wordt komedie gebruikt om taboes te doorbreken.
- Drama - Dit kan gaan over oorlogdrama's maar ook over relatieproblemen of transseksuelen.
- Slice of life - vertaald: Stukje leven. Hiermee wordt bedoeld een anime die gebaseerd is op problemen van het hedendaagse leven. Vaak wel heftige problemen. Dit genre lijkt een beetje op drama.
- Erotiek/hentai - Erotische anime's.
- Fantasie - Fantasie is één van de populairste thema's in anime. Over het algemeen gaan fantasie anime's over andere werelden waarin magie bestaat. Toch is dit een heel breed genre en vallen veel anime's hieronder.
- Magie - Anime's die over tovenaars, alchemisten en magiërs gaat.
- Bovennatuurlijk - Anime's die over bijvoorbeeld religie gaan maar ook over geesten en andere bovennatuurlijke fenomenen.
- Horror - Anime's die mensen bang proberen te maken met angstaanjagende dingen.
- Mysterie - Dit kan een detective zijn maar ook andere soorten mysteries worden in dit genre opgelost.
- Psychologische - Anime's die gaan over veteranen die met hun oorlogstrauma proberen om te gaan of een kind wat gepest wordt. Andere psychologische problemen komen ook aan bod.
- Romantiek - Anime's die over romances gaan die meestal goed aflopen. Liefde, drama en emotie is belangrijk in dit genre.
- Science fiction - Dit is een ander populair thema in anime. In dit genre staan technologie, futurisme, ruimtevaart en buitenaards leven meestal centraal.
- thriller - Anime's die als doel hebben te choqueren en veel spanning bevatten.
Populaire anime's
- Fullmetal Alchemist - Een anime die gaat over twee broers die leven in een wereld waar alchemie bestaat. Nadat hun moeder komt te overlijden proberen ze een manier te vinden hun moeder via alchemie terug te krijgen.
- Death Note - Een jongen die ontdekt de macht te hebben over de dood van mensen via een kladblok. Hij weet echter nog niet goed hoe hij hiermee om moet gaan.
- Bleach - Een anime over de wereld van het hiernamaals, de dood, vriendschap en doorzettingsvermogen.
- Cowboy Bebop - Een premiejager die van planeet naar planeet reist om z'n premie's binnen te halen.
- Naruto - Een jongen die wordt geboren als wees in een ninjadorp. Echter het hele dorp walgt van hem. Waarom? Wie is hij?