The Dukes Of Hazzard

The Dukes Of Hazzard De serie ''The Dukes Of Hazzard'' had veel fans. Van jong tot oud. De serie, die tussen 1979 en 1985 uitgezonden werd en daarna veel werd herhaald, gaat over de familie ''Duke'' die altijd het mikpunt is van de sullige agenten in de plaats 'Hazzard County'. Dit zijn voornamelijk ''Sheriff Rosco P. Coltrane'' en burgemeester ''Boss Jefferson Davis 'J.D.' Hogg. Dat leverde mooie actiemomenten, maar net zo goed hilarische momenten op. "The Dukes Of Hazzard" is een tv-serie gebaseerd op de film "Moonrunners" uit 1975, is bedacht door "Gy Waldron", en werd uitgezonden tussen 1979 en 1985. De serie is nadien nog wel vaak herhaald.
De serie was voor het eerst op de Nederlandse televisie te zien bij de AVRO. Naast de televisieserie zijn er ook nog twee films gemaakt van ''The Dukes Of Hazzard''.

Verhaallijn The Dukes Of Hazzard

De serie speelt zich af in de fictieve county "Hazzard County" in de staat Georgia. De serie draait om Jesse Duke (Uncle Jesse), zijn neven Bo & Luke en zijn nichtje Daisy. In het vijfde seizoen zijn er twee andere neven van Uncle Jesse te zien. Dat zijn Coy & Vance Duke. Dit wegens een betalingsgeschil tussen de producer en de twee oorspronkelijke hoofdrolspelers ''Tom Wopat'' (Luke Duke) & John Schneider (Bo Duke.

Bo & Luke hebben een auto, een 'Dodge Charger 1969 RT', waarmee ze races doen en stunts uithalen. Ze liggen heel vaak overhoop met burgemeester ''J.D. Hogg'' en ''Sheriff Rosco P. Coltrane'', die dan ook elke kans aangrijpen om 'The Dukes' te arresteren. ''Boss.Hogg'' is namelijk zo corrupt als het maar kan, en probeert alles uit om ''The Dukes'' te dwarsbomen en om er zelf zo veel mogelijk uit te slepen. Maar toch zijn ''The Dukes'' hen altijd te slim af.

De titelsong van de serie, ''Good Ol' Boys'', werd geschreven en gezongen door ''Waylon Jennings''. Hij was tevens de verteller in de serie.

De ''General Lee''

De ''General Lee'', een auto die centraal staat in de serie, is een Dodge Charger 1969 RT (Road & Track). De auto is vernoemd naar generaal van de Zuidelijke Staten, Robert Lee, tijdens de burgeroorlog van 1861 tot en met 1865. De auto is oranje gespoten, en op het dak is een Southern Cross-vlag geschilderd. Ook had de auto een bijzondere toeter, genaamd 'Dixie-claxon'.

De auto was uitgerust met een motor die meer vermogen leverde dan een normale V8-motor. De ''Warner Brother Studio's'' verdeelde de General Lee's, die overigens gewoon exact hetzelfde waren, in twee groepen: Type I & Type II auto's. De Type I auto's werden gebruikt om over zandpaden en wegen te racen, en voor shots van Bo & Luke zittend in de auto. De Type II auto's werden gebruikt voor de stunts, zoals jumps, en overleefden meestal niet eens één aflevering.
Er zijn in de serie zo ongeveer 360 Dodge Chargers vernield. Dit omdat één auto vaak afgeschreven was na één jump. In de glorieuze dagen van de serie werden er per aflevering ongeveer zes auto's vernield. Het verschijnen van de auto in de serie zorgde er tevens voor dat de auto bijna nergens meer te krijgen was.
Bron: Ichabod, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Ichabod, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Het einde van de serie

Na vier zeer succesvolle seizoenen ging het bergafwaarts met de serie. Toen de opname van het vijfde seizoen op het punt van beginnen stond verlieten ''John Schneider (Bo Duke)'' & ''Tom Wopat (Luke Duke)'' de set. Dit vanwege onenigheid over salaris en merchandise-opbrengsten. Hierdoor werden Bo en Luke tijdelijk vervangen door twee andere neven met dezelfde karakters: Coy & Vance. De afwezigheid van Bo & Luke werd door ''Warner Brothers Studio's'' afgedaan met het smoesje dat de twee meededen aan NASCAR-races.

De tijdelijke vervanging van Bo & Luke deed de serie geen goed, en de kijkcijfers daalden meteen zeer sterk. Uiteindelijk werden ''Coy & Vance'' hetzelfde seizoen nog uit de serie geschreven en keerden Bo & Luke, toen de onenigheid was opgelost, direct weer terug in de serie. Maar dit kon de kijkcijfers niet meer sterk omhoog brengen, en zo was de serie lang niet meer zo succesvol.
De producers probeerden nog het tij te keren door andere elementen in de serie in te brengen, maar dit werkte juist averechts.
Na nog eens twee seizoenen viel uiteindelijk het doek voor de serie.

Films over de serie

Er werden twee films gemaakt over de serie:
 • The Dukes Of Hazzard: Reunion (1997)
 • The Dukes Of Hazzard: Hazzard In Hollywood (2000)

In ''The Dukes Of Hazzard: Reunion'' vertolkten dezelfde acteurs de rollen als uit de serie. Deze film werd opgedragen aan een aantal acteurs uit de serie die inmiddels overleden waren, Phil Mandelker; Paul Picard; Sorrel Brooke & Jim Mohlmann, en hun rollen werden in de film vertolkt door andere acteurs.
In ''The Dukes Of Hazzard: Hazzard In Hollywood'' werd de tweede ''reünie''-film.

In 2005 kwam de bioscoopfilm ''The Dukes Of Hazzard'' uit. Ook verscheen er nog een vervolg van die film, ''The Dukes Of Hazzard: The Beginning'', maar beide films waren geen succes. Ook speelden er in beide films compleet andere acteurs.

Rolverdeling

 • Tom Wopat - Luke Duke
 • John Schneider - Bo Duke
 • Catherine Bach - Daisy Duke
 • Denver Pyle - ''Uncle'' Jessy Duke
 • James Best - Sheriff Rosco P. Coltrane
 • Sorrel Brooke - J.D. ''Boss'' Hogg
 • Ben Jones - Cooter Davenport
 • Sonny Shroyer - Deputy Enos Strate
 • Rick Hurst - Deputy Cletus Hogg
 • Byron Cherry - Coy Duke
 • Christopher Mayer - Vance Duke
 • Waylon Jennings - De verteller & componist/zanger titelsong ''Good Ol' Boys''
© 2014 - 2024 Mwaaij, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van de Dodge ChargerDe geschiedenis van de Dodge ChargerEen van de bekendste muscle cars uit de jaren 60 en 70 is de Dodge Charger. Deze auto, die in meerdere TV-serie’s en fil…
Beroemde auto's uit films en seriesBeroemde auto's uit films en seriesFilms en auto's gaan heel goed samen. In sommige gevallen is de auto uit de film nog bekender dan de acteur of actrice d…
Britse humor: Vicar of Dibley, Blackadder, Fools and HorsesBritse humor: Vicar of Dibley, Blackadder, Fools and HorsesBritse comedies vormen nog altijd voor velen het hoogtepunt van komische series, hilarische humor en memorabele verhaall…
De Dodge ChallengerDe Dodge ChallengerDe Challenger was het antwoord van Dodge op de ponycar rage die al sinds lancering van de Ford Mustang in de jaren zesti…

Japanse anime - Wat is dat?De meesten mensen kennen de term wel, anime en manga. Veel mensen hebben wel eens anime gezien zonder dat door te hebben…
Person of Interest: actie en spanning in een modern jasje!Person of Interest: actie en spanning in een modern jasje!Person of Interest is een populaire serie over het duo Finch en Reese die samen proberen gewelddadige misdaden te voorko…
Bronnen en referenties
Mwaaij (10 artikelen)
Laatste update: 18-10-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.