Person of Interest: actie en spanning in een modern jasje!

Person of Interest: actie en spanning in een modern jasje! Person of Interest is een populaire serie over het duo Finch en Reese die samen proberen gewelddadige misdaden te voorkomen. Ze krijgen telkens een BSN-nummer toegespeeld door een computersysteem dat Finch heeft gebouwd. In elke aflevering moeten de twee ontdekken op welke manier de nieuwe Person of Interest betrokken is bij de potentiële moord, zodat ze de misdaad kunnen verijdelen. Person of Interest is een Amerikaanse actie/drama tv-serie die in 2011 is begonnen. De serie is gemaakt door Jonathan Nolan. Jonathan is de broer van de succesvolle regisseur Christopher Nolan, bekend van films als Batman Begins, The Dark Knight, The Prestige en Memento. Aan verscheidene van de films van Christopher heeft Jonathan als schrijver meegewerkt.

In de serie zien we het duo Finch en Reese die samen proberen de dood op burgers te voorkomen. Daarbij worden ze geholpen door twee politiemensen, Carter en Fusco. De serie speelt zich af in New York in de huidige tijd. We zien echter regelmatig flashbacks, waarin we meer leren over de hoofdpersonages en andere delen van het verhaal. Een aflevering duurt ongeveer 43 minuten en ieder seizoen bestaat uit zo'n 23 afleveringen.

Onder de radar

Het duo werkt in het geheim. Dit in de eerste plaats omdat Finch zijn eigen identiteit geheim is en Reese officieel is gestorven tijdens een geheime missie voor de CIA. Daarnaast gebruiken ze veelal illegale methodes om de moorden te voorkomen. En komen ze vaak op het spoor van complotten en corrupte politiemensen en politici, zodat ze uit die hoek geen hulp kunnen verwachten. Finch is de rijke, slimme en excentrieke computerexpert die begonnen is met het werk dat centraal straat in de serie. Hij had echter iemand nodig voor het veldwerk om daadwerkelijk mensenlevens te kunnen redden. Daarvoor heeft hij in Reese de ideale partner gevonden.

De Machine

Iedere nieuwe zaak begint met slechts een BSN-nummer. Deze persoon is de zogenaamde Person of Interest. Het nummer wordt doorgegeven aan Finch, door een computersysteem dat hij gemaakt heeft voor de overheid. Dit computersysteem wordt in de serie 'The Machine' genoemd. Deze machine heeft toegang tot alle digitale informatie die er is. Denk hierbij aan camera's, microfoons, digitale dossiers, etc. Het originele doel van de machine is om alle bestaande informatie te analyseren en op die manier potentiële terroristische aanvallen te voorkomen.

Irrelevante burgers

De machine blijkt echter ook in staat om levensbedreigende situaties rondom specifieke personen te ontdekken. De overheid vindt die echter niet interessant en noemt ze irrelevant. Daarom heeft Finch in het geheim iets aan het systeem toegevoegd, dat de BSN-nummers van bedreigde personen naar hem toestuurt. Het BSN-nummer is echter ook het enige dat de machine doorstuurt en het is aan het duo om te bepalen op wat voor manier er sprake is van een potentiële moord. Zo kan het doorgegeven BSN-nummer van zowel het slachtoffer als de dader zijn.

Verloop van aflevering

In Iedere aflevering staat er een andere Person of Interest centraal. In eerste instantie moeten de twee een beeld van de persoon krijgen, om te bepalen waar de dreiging vandaan zal komen. Hiervoor worden allerhande surveillance technieken toegepast, waaronder het afluisteren van telefoons, plaatsen van kleine camera's, en achtervolgen van de persoon in kwestie. Ook worden er de nodige inlichtingen gewonnen vanuit digitale dossiers, veelal door het digitaal inbreken in computersystemen van overheden, banken, werkgevers en dergelijke. Na verloop van tijd ontdekken de twee waar de dreiging zit. Vaak blijkt de waarheid echter toch weer anders dan in eerste instantie gedacht.

De personages van Person of Interest

Person of Interest draait primair om het duo Finch en Reese. Ook de twee politierechercheurs Carter en Fusco spelen een belangrijke rol en die zien we iedere aflevering dan ook voorbijkomen. Daarnaast zijn er nog een heel aantal andere personages die vaker dan eens de revue passeren.

John Reese

John Reese, gespeeld door Jim Caviezel, is de helft van het duo dat het veldwerk doet. Hij is militair getraind en doet een beetje denken aan een moderne James Bond. Hij is actief geweest bij de Special Forces van het Amerikaans leger en later bij de CIA. Daardoor is hij goed met wapens, kent de nodige gevechtstechnieken en is op de hoogte van moderne surveillance-methodes. Gaandeweg door de serie leren we steeds meer over de gebeurtenissen in Reese zijn leven, die geleid hebben tot de situatie waarin hij zat, toen hij door Finch werd gerekruteerd.

Harold Finch

Harold Finch, gespeeld door Michael Emerson, is een teruggetrokken miljardair die zijn geld verdiend heeft met het schrijven van software. Hij is extreem privé en heeft zelfs zijn eigen identiteit volledig gewist. Hij heeft de machine gemaakt die de BSN-nummers doorspeelt van mensen die in gevaar zijn. Onder verschillende aliassen bezit hij allerlei bedrijven. Zelf werkt hij vanuit een verlaten bibliotheek. Hij zorgt meestal voor de inlichtingen die nodig zijn voor het werk dat Reese en Finch te doen hebben. Finch is in staat in de meeste netwerken en database in te breken, zodat ze toegang hebben tot allerlei informatie.

Joss Carter

Joss Carter, gespeeld door Taraji Henson, is een rechercheur van de afdeling moordzaken van NYPD (politie van New York). In die rol krijgt ze vaak te maken met dezelfde zaken waar Finch en Reese aan werken. Voordat ze als rechercheur aan de slag ging is ze actief geweest bij het leger als ondervrager.

Lionel Fusco

Lionel Fusco, gespeeld door Kevin Chapman, is een corrupte politieman. In het begin van de serie komt Reese in aanraking met Fusco. Reese realiseert zich dat Fusco een handige bron binnen het politiebureau voor hen kan zijn en chanteert Fusco daarom met de kennis die Reese heeft van Fusco zijn corrupte activiteiten.

Andere terugkerende personages

In Person of Interest komen nog verschillende andere terugkerende personages voorbij. Sommige werken samen met het duo, maar andere zijn juist vijandig. En in sommige gevallen wordt er zelfs samengewerkt met een eerdere tegenstander om een gezamenlijk doel te bereiken. Onder andere door deze personages, loopt er een doorgaande verhaallijn door de serie heen.

Wat is er goed aan Person of Interest

Person of Interest wordt over het algemeen als een goede serie beschouwd. Wat de serie erg goed doet is het combineren van telkens weer een nieuwe zaak met een andere Person of Interest en de doorlopende verhaallijn door de gehele serie heen. hierdoor staan de meeste afleveringen redelijk op zichzelf, maar is er toch ook de rode draad door de afleveringen heen. De serie is goed geschreven en er wordt goed geacteerd.

Door de manier waarop de serie is opgezet is het mogelijk om veel te variëren met de zaken waaraan de twee werken. Hierdoor blijft de serie interessant en is er minder sprake van een repeterend patroon zoals bij sommige andere series, zoals CSI en Criminal Minds. In de ene aflevering gaat het over een corrupt casino, in de volgende een moordaanslag op een politicus die iemand in de schoenen geschoven krijgt en een derde aflevering wordt een buitenechtelijk kind bedreigd.

Samen met de doorlopende verhaallijn worden ook de hoofdpersonages steeds verder uitgediept. We leren steeds meer over Reese en diens verleden. Zo komen er ook de nodige personen uit zijn verleden in de serie voorbij en zien we wat er allemaal is gebeurd. Ook Finch leren we steeds beter kennen, maar er blijven rondom hem toch veel vragen bestaan. Zo probeert Reese ook het een en ander over Finch te ontdekken, wat maar matig slaagt. Deze wisselwerking en de daarmee gepaard gaande frictie wordt overtuigend gebracht en dat houdt de serie interessant.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Interest Calculator geeft inzicht in lenen en sparenInterest Calculator geeft inzicht in lenen en sparenBereken nu zelf de rente en kosten van geld lenen met een eenvoudig computerprogramma. Gebruik hiervoor eens Interest Ca…
TV-serie: Big Little LiesTV-serie: Big Little LiesIn de Amerikaanse miniserie Big Little Lies lijken drie moeders een perfect leven te leiden. Ze hebben succesvolle echtg…
Televisieserie Go Diego GoGo Diego Go is een tekenfilmserie die gaat over Diego een jongen van 8 jaar. Met zijn beste vriend Baby Jaguar beleeft h…
Death Note (Desu Nota)Death Note (Desu Nota)Death Note is een manga/anime serie. (Japanse strips). Het is een spannende serie over leven en dood. De hoofdpersoon Li…

The Dukes Of HazzardThe Dukes Of HazzardDe serie ''The Dukes Of Hazzard'' had veel fans. Van jong tot oud. De serie, die tussen 1979 en 1985 uitgezonden werd en…
Dramaserie Nieuwe BurenNieuwe Buren, een Nederlandse dramaserie geschreven aan de hand van het boek "Nieuwe Buren" van Saskia Noort, welke in 2…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Person_of_Interest_%28TV_series%29
  • http://www.imdb.com/title/tt1839578/
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 15-09-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.