TV-serie: Big Little Lies

TV-serie: Big Little Lies In de Amerikaanse miniserie Big Little Lies lijken drie moeders een perfect leven te leiden. Ze hebben succesvolle echtgenoten, schattige kinderen en mooie huizen. Maar niets is wat het lijkt. Alle drie de dames dragen een groot geheim met zich mee. De serie is ontwikkeld door David E. Kelley en bestaat uit zeven afleveringen. De hoofdrollen worden vertolkt door onder andere Reese Witherspoon, Nicole Kidman en Shailene Woodley.


Het boek

De tv-serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Liane Moriarty (bij ons Grote kleine leugens). Schrijfster Liane Moriarty woont in Sydney met haar gezin. Ze brak in 2015 door met haar vijfde roman, Het geheim van mijn man, die binnen twee weken op nummer stond in Amerika. In 2016 kwam Grote kleine leugens uit, die direct in de bestsellerlijst terecht kwam.

Actrice Reese Witherspoon was degene die op het idee kwam om het boek te verfilmen. Samen met Nicole Kidman kocht ze de rechten van het boek. Er is gekozen voor een tv-serie in plaats van een film zodat de verschillende vrouwenrollen goed kunnen worden uitgelicht.

Het verhaal

Op de basisschool Pirriwee Public in Monterey vindt tijdens een benefietavond een moord plaats. De dader en het slachtoffer worden niet onthuld. Het wordt al snel duidelijk dat het ongeval iets te maken heeft met de komst van alleenstaande moeder Jane. Zij is samen met haar vijfjarige zoontje Ziggy naar Monterey verhuist, een stadje op een landpunt in zee tussen Los Angeles en San Francisco. Ziggy wordt er op de eerste schooldag door carrièrevrouw Renata Klein van beschuldigd haar dochtertje Amabella bijna te hebben gewurgd. De moeders Madeline en Celeste komen voor Ziggy op. Jane raakt dan ook bevriend met beide dames. Via terugblikken op het schooljaar en verklaringen van ouders aan de politie wordt er uiteindelijk gaandeweg onthuld wat er zich op de avond van de moord heeft afgespeeld.

Personages

Madeline Martha Mackenzie (gespeeld door Reese Witherspoon)

Madeline is een zeer aanwezige huisvrouw die graag haar zin doordrijft. Ze is getrouwd met Ed Mackenzie. Ze heeft een zesjarige dochter (Cloe) samen met Ed en een tienerdochter (Abigail) uit haar eerste huwelijk met Nathan Carlson. Madeline doet vrijwilligerswerk bij een toneelclub.

Celeste Wright (gespeeld door Nicole Kidman)

Celeste is de beste vriendin van Madeline. Alle moeders bewonderen Celeste's schoonheid en haar al even knappe man. Ze heeft twee zoontjes, een tweeling. De opvoeding van de kinderen ligt voornamelijk in Celeste's handen. Zij is namelijk, op verzoek van haar man, gestopt met haar werk als advocaat om fulltime voor de kinderen te zorgen.

Jane Chapman (gespeeld door Shailene Woodley)

De verlegen, alleenstaande moeder Jane is net met haar vijfjarige zoontje Ziggy verhuist naar het kustplaatsje Monterey. Ze hoopt door de verhuizing een nare ervaring uit haar verleden te verwerken.

Perry Wright (gespeeld door Alexander Skarsgård)

Perry is de man van Celeste. Hij is erg rijk, succesvol en een toegewijde vader. Aan de andere kant heeft hij een gewelddadig karakter. Zijn vrouw is daar vaak het slachtoffer van. Desondanks probeert hij echt een betere echtgenoot te zijn.

Ed Mackenzie (gespeeld door Adam Scott)
Ed is de (tweede) man van Madeline. Hij kan soms onzeker zijn over de band tussen Nathan en Madeline.

Bonnie Carlson (gespeeld door Zoë Kravitz)

Bonnie is vrouw van Nathan. Ze is veel jonger dan Madeline. Waar Madeline erg materialistisch is, is Bonnie een New-Age type en een wereldverbeteraar. Ze heeft een goede band met Madeline's oudste dochter. Daarnaast is ze yoga-docent.

Nathan Carlson (gespeeld door James Tupper)

Nathan is de man van Bonnie en ex-man van Madeline.

Renata Klein (gespeeld door Laura Dern)

Renata is een carrière-gedreven moeder. Ze heeft een dochtertje, Amabella, en is getrouwd met Gordon. Ze heeft vaak onenigheid met Madeline.

Afleveringen

Seizoen 1

 1. Somebody's Dead
 2. Serious Mothering
 3. Living the Dream
 4. Push Comes to Shove
 5. Once Bitten
 6. Burning Love
 7. You Get What You Need

Seizoen 2

 1. What Have They Done?
 2. Tell Tale Hearts
 3. The End of the World
 4. She Knows
 5. Kill Me Now
 6. The Bad Mother
 7. I Want to Know

Emmy Awards 2017

Big Little Lies was in 2017 genomineerd voor veertien Emmy Awards en won er hier acht van. Onder andere voor: beste miniserie, beste regie, beste vrouwelijke hoofdrol (Nicole Kidman), beste vrouwelijke bijrol (Laura Dern) en beste mannelijke bijrol (Alexander Skarsgård).

Leuke weetjes

 • Nicole Kidman was ooit verloofd met Lenny Kravitz, de vader van medespeler Zoë Kravitz.
 • HBO kreeg uiteindelijk de rechten van de serie, Netflix was ook in de strijd.
 • Liane Moriarty, de schrijfster van het boek wilde eigenlijk Rose Byrne voor de rol van Jane
 • Reese Witherspoon en Nicole Kidman werden erg goede vrienden tijdens het filmen van de serie. Zo close dat Reese een huis heeft gekocht in Nashville, naast het huis van Nicole
 • Big Little Lies is Nicole's eerste tv-serie sinds Bangkok Hilton (1989)
 • Shailene Woodley en Laura Dern speelde ook al samen in The Fault in Our Stars (2014)
 • Adam Scott kwam zelf op het idee om zijn personage Ed een baard te geven.
© 2017 - 2024 Melanie1990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nicole Kidman in The OthersrecensieNicole Kidman in The OthersDat Nicole Kidman een goed actrice is bewijst ze o.a. in Australia, maar ze heeft meer mooie films op haar naam staan. T…
Actrice: Shailene WoodleyActrice: Shailene WoodleyShailene Woodley is een Amerikaanse actrice, geboren op 15 november 1991 in Simi Valley, Californië. Ze is sinds begin 2…
Hollywood beautygeheimenOntdek de beautygeheimen van Hollywood actrices als Demi Moore, Reese Witherspoon, Catherine Zeta-Jones, Jessica Alba, e…
Filmrecensie: The DescendantsrecensieFilmrecensie: The DescendantsDeze film van regisseur Alexander Payne is zeer goed ontvangen door de Amerikaanse pers. The Descendants wordt omschreve…

House of Cards, Netflix Original serieHouse of Cards, Netflix Original serieHouse of Cards is een Amerikaanse politieke dramaserie van Netflix. De serie is ontwikkeld door Beau Willimon, schrijver…
Personages in de tv serie 'Kinderen geen bezwaar'Personages in de tv serie 'Kinderen geen bezwaar'Kinderen geen bezwaar is een Nederlandse komedieserie, geschreven door Haye van der Heyden. Tussen 2004 en 2013 werden d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: StockSnap, Pixabay (bewerkt)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Big_Little_Lies
 • https://www.volkskrant.nl/televisie/traditionele-verhoudingen-op-de-schop-in-de-loeispannende-serie-big-little-lies~a4511679/
 • https://www.awbruna.nl/auteur/liane-moriarty/
Melanie1990 (8 artikelen)
Laatste update: 25-07-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.