recensie

Nicole Kidman in The Others

Nicole Kidman in The Others Dat Nicole Kidman een goed actrice is bewijst ze o.a. in Australia, maar ze heeft meer mooie films op haar naam staan. The Others uit 2001 is er een van.

De film

Het verhaal speelt zich af aan het einde van de tweede wereldoorlog, waar Kidman met haar 2 kinderen leeft op het eiland Jersey. Een streng katholieke vrouw die haar kinderen uiterst gestructureerd opvoed en ze verre van zonlicht houdt. Dan arriveren er 3 mensen bij het huis, een oude kinderverzorgster, haar hulp en een tuinman en gebeuren er plots vreemde zaken. Zoals een piano dat speelt vanuit een afgesloten ruimte, de tuinman die 3 grafzerken onder bladeren wegmoffelt en haar dochter die steevast tekeningen van 4 mensen maakt, mensen die ze ook kan benoemen. Om haar kinderen te beschermen gaat ze op zoek naar deze mensen. Het idee dat het om geesten gaat wuift ze weg, tot het moment dat ze ze zelf hoort.

Dan loopt ze plots zelf in de mist en komt haar overleden man tegen en neemt hem mee naar huis alsof hij net van front teruggekeerd is. Hij gedraagt zich vreemd en geeft aan weer terug te moeten keren naar het front.

Aansluitend hoort ze haar kinderen gillen, want alle gordijnen – die de kinderen tegen het zonlicht beschermen – zijn verdwenen. Als haar hulp haar weigert te helpen worden ze de deur gewezen. Ze verbergt haar kinderen opnieuw, maar als het avond is gaan ze er vandoor en vinden ze de grafzerken. Tegelijkertijd vind Kidman een fotoboek met overleden personeelsleden (vroeger maakte ze foto’s van overledenen). Maar dan ziet ze op een van deze foto’s haar eigen hulp staan.

De hulp zorgt dat de kinderen weer naar huis gaan, maar mag zelf niet meer naar binnen. Kidman houdt ze met een geweer tegen. Binnen komen de kinderen een oude vrouw tegen en ze blijkt een medium te zijn. Pas dan komt Kidman er achter wat er werkelijk aan de hand is. Kidman en haar kinderen zijn zelf dood. Ze heeft in een vlaag van verstandverbijstering de kinderen gedood en daarna zichzelf. De hulp is er om het bewustzijn bij te brengen.

De film eindigt met het gezin dat daadwerkelijk leefde in het huis en door de geesten die er rondwaden vertrekt. Kidman heeft het huis weer voor zichzelf en haar gezin.

De recensie

Regisseur Alejandro Amenabar tekende voor deze film (en de muziek van de film) met een budget van 17 miljoen dollar. De opbrengsten van deze film lagen vele malen hoger, 210 miljoen dollar.

Naast het feit dat de film financieel een succes is, is het verhaal ook prachtig verfilmd en speelt Nicole Kidman een mooie rol. Ook de hulp, gespeeld door de Ierse Fionnula Flanagan, zet haar rol perfect neer. Naast Kidman en Flanagan spelen Alakina Mann, Christopher Eccleston, Elaine Cassidy en James Bentley mee.

Kidman won voor deze rol verschillende prijzen waaronder een Golden Globe.

Een film die zeker de moeite van het kijken waard is. De koop en te huur op DVD.
© 2009 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hollywood, CaliforniaHollywood. Iedereen kent het. Dé plaats in de Verenigde Staten, waar een heleboel televisiesterren wonen, en waar massa'…
Filmrecensie ForgottenrecensieFilmrecensie ForgottenSpeelfilm Forgotten uit 2004 is een bovennatuurlijke thriller met bekende namen in de hoofdrollen. Het bovennatuurlijke…
TV-serie: Big Little LiesTV-serie: Big Little LiesIn de Amerikaanse miniserie Big Little Lies lijken drie moeders een perfect leven te leiden. Ze hebben succesvolle echtg…

recensieThe Curious Case of Benjamin ButtonDe film van 2009 met maar liefst 13 Oscar Nominaties: The Curious Case of Benjain Button. Benjamin Button (Brad Pitt) le…
Shakespeare zijn "Much ado about nothing" in filmversierecensieShakespeare zijn "Much ado about nothing" in filmversieDe meeste mensen die William Shakespeare zien staan denken aan zware stukken met veel dramatiek. Met “ Much ado about no…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 07-02-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.