recensie

Filmrecensie: The Descendants

Filmrecensie: The Descendants Deze film van regisseur Alexander Payne is zeer goed ontvangen door de Amerikaanse pers. The Descendants wordt omschreven als een grappige en ontroerende film en is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar in verband met grof taalgebruik en wat heftige beelden. Het scenario van de film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Kaui Hart Hemmings. De Nederlandse première was op 2 februari 2012.

Algemene filminformatie The Descendants

 • Genre: drama, komedie
 • Regisseur: Alexander Payne
 • Speelduur: 115 minuten
 • Taal: Engels
 • Kijkwijzerleeftijd: 9 (grof taalgebruik, angst)
 • Nederlandse première: 2 februari 2012

De titel: The Descendants

Descendants betekent afstammelingen. George Clooney die Matt King speelt in de film is een van de descendants. Hij is een afstammeling van een van de grootste landeigenaren van Hawaï en moet voor de rest van de familie bepalen of een groot stuk land wordt verkocht of dat het in de natuurlijke staat blijft.

Over de regisseur, Alexander Payne

Kenmerkend voor films van deze regisseur: serieuze onderwerpen maar met een luchtig randje. Een mengeling van humor en tragiek. In de andere films van Payne, About Schmidt en Sideways, verkeren de hoofdpersonen ook in een (levens)crisis.

Cast

 • George Clooney: Matt King
 • Shailene Woodley: Alexandra
 • Amara Miller: Scottie
 • Nick Knauze: Sid

Acteerprestaties van de hoofdpersonen

George Clooney zet de rol van Matt King goed neer. Hij heeft een drukke baan als advocaat en had in het verleden weinig tijd voor zijn twee dochters. Nu zijn vrouw in het ziekenhuis ligt probeert hij de band met hen te herstellen. Hij is wat onbeholpen, schrikt af en toe van de dingen die zijn dochters zeggen maar straalt wel veel warmte naar hen uit.

Shailene Woodley is de zeventienjarige dochter van Matt King. In eerste instantie een dochter die houdt van feesten en van oudere vrienden, maar zij ontpopt zich als een echte steun voor haar vader.

Amara Miller zet Scottie, de jongste dochter (tien jaar) zeer geloofwaardig neer. Ze beseft na uitleg hoe de situatie van haar moeder is, maar ze laat ook de kinderlijke kanten zien van een kind van die leeftijd.

Nick Knauze speelt Sid, de vriend van Alexandra. Hij is erg mondig, laat direct weten wat hij ergens van vindt. Als hij grappige opmerkingen maakt over de uitspraken van de dementerende oma, zit je met kromme tenen. Maar in de loop van het verhaal krijg je als kijker meer sympathie voor hem.

Het verhaal

Hawaï is een prachtig eiland maar natuurlijk is niet alles daar alleen maar leuk. Het verhaal begint met een voice-over van Matt King (George Clooney) die dit op een cynische manier duidelijk maakt aan de kijker. De vrouw van de hardwerkende advocaat heeft een ongeluk gehad en ligt in coma. Matt, die door zijn drukke baan niet zoveel binding heeft met zijn dochters, probeert zijn gezin bij elkaar te houden. Daarnaast moet hij een beslissing nemen over de verkoop van een groot stuk land dat al heel lang bezit is van zijn familie. Het is een prachtig natuurgebied en als het verkocht wordt is de kans groot dat het vol wordt gebouwd met hotels.

Of dat allemaal al niet moeilijk genoeg is, krijgt Matt van zijn oudste dochter te horen dat zijn vrouw een verhouding had. Samen met zijn dochters gaat hij op zoek naar de man voor wie zijn vrouw hem had willen verlaten.

The Descendants

Het is geen snelle film, maar het verhaal is ontroerend. Het is mooi om te zien hoe de vader het gezin bij elkaar probeert te houden. Hij doet er alles aan om zijn dochters te begrijpen, maar dat is niet gemakkelijk. Zijn oudste dochter komt eerst over als een moeilijke puber, maar al heel snel blijkt ze de grote steun van haar vader te zijn. Haar kleine zusje kan kind blijven, al betrekken ze haar wel bij belangrijke zaken. Matt krijgt heel wat te verduren, ook zijn schoonvader spaart hem niet. Toch is er in het ziekenhuis een heel ontroerend moment tussen die twee. Naast zijn zieke vrouw, komt ook de mogelijke verkoop van het land terug in het verhaal, maar de film gaat toch meer over hoe ze hun weg in het leven kunnen vinden als gezin.

Prijzen

The descendants heeft twee Golden Globes gewonnen. Voor beste acteur en voor beste film in de categorie drama. Verder is de film genomineerd voor vijf Oscars.
© 2012 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieGood Night, and Good LuckGood Night, and Good Luck. is een film van George Clooney over het "rode gevaar" dat de wereld halverwege de 20e eeuw zo…
De Oscars 2012 - Nominaties en WinnaarsDe Oscars 2012 - Nominaties en WinnaarsOp 26 februari 2012 vond de 84e uitreiking van de Oscars plaats. De gastheer van die avond was Billy Crystal. Hij presen…
Filmrecensie GravityrecensieFilmrecensie GravityDeze grote, maar toch klein gespeelde, 3D-sciencefictionspeelfilm uit 2013 heeft slechts twee hoofdrolspelers, te weten…
Filmrecensie The AmericanrecensieFilmrecensie The AmericanThe American dateert uit 2010 en werd geregisseerd door de Nederlandse topfotograaf Anton Corbijn. George Clooney speelt…

Animatiefilms: Belangrijke principesAnimatiefilms: Belangrijke principesBij het maken van een animatiefilm komt enorm veel kijken. Belangrijk tijdens het productieproces is om een aantal princ…
Animatiefilms: TechniekenAnimatiefilms: TechniekenHoewel computeranimatie tegenwoordig wellicht de meest bekende animatietechniek is, zijn er nog veel meer vormen van ani…
Bronnen en referenties
 • Informatie over de film op diverse sites
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 24-08-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.