House of Cards, Netflix Original serie

House of Cards, Netflix Original serie House of Cards is een Amerikaanse politieke dramaserie van Netflix. De serie is ontwikkeld door Beau Willimon, schrijver en co-producent van onder andere “The Ides of March”. House of Cards is gebaseerd op de uit 1990 gelijknamige miniserie van de BBC. Het eerste seizoen van House of Cards kwam op 1 februari 2013 beschikbaar via de streamingdienst Netflix. Het zesde en laatste seizoen is vanaf 2 november 2018 op Netflix te bekijken. De serie heeft een Emmy en Golden Globe Award gewonnen.

Het verhaal van House of Cards

House of Cards vertelt het verhaal van democratisch congreslid Frank Underwood en zijn vrouw Claire Underwood. Frank werkt in het Witte Huis als House Majority Whip. Het is zijn taak om mensen binnen de democratische partij te laten stemmen zoals de partij dat van hen verwacht. In ruil voor de functie van Minister van Buitenlandse Zaken, zorgt Frank ervoor dat President Garrett Walker verkozen wordt. Helaas blijkt de President de belofte van deze functie niet te willen nakomen en dit maakt de duivel los in Frank. Samen met zijn vrouw Claire, een milieuactivist die een non-profitorganisatie leidt, smeedt hij een plan, vol met manipulatie, verraad en zelfs misdaad om de President van zijn troon te stoten en zelf de absolute macht in handen te krijgen.

Achtergrond Frank en Claire Underwood

Frank Underwood is geboren op 5 november, 1959. Hij is de zoon van Catherine en Calvin T. Underwood en komt uit Gaffney, South Carolina. Frank komt uit een arm gezin, zijn vader had een boerderij waar hij perziken kweekte en is op 43-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. Frank is in de herfst van 1976 naar The Sentinel gegaan, een militaire school in South Carolina. Vervolgens is Frank naar Harvard Law School gegaan waar hij in 1984 geslaagd is. Claire Underwood komt uit Dallas, Texas en komt uit een rijke familie. Claire gaat naar Radcliffe College wanneer zij en Frank elkaar voor het eerst ontmoeten.

De relatie tussen Frank en Claire Underwood is op zijn minst apart te noemen. Hoewel zij zeker van elkaar houden is er weinig sprake van affectie of een seksuele relatie. De twee lijken elkaar vooral te versterken door de gedeelde ambities, het verlangen naar macht en de bereidheid daar alles voor te doen.

Het publiek

Wat House of Cards een extra element geeft, is het spreken tegen de kijker wat Frank Underwood doet. Net zoals in de originele BBC-serie richt Frank zich met enige regelmaat tot de kijker om te vertellen wat zijn ware plannen en gedachtes zijn. Dit zorgt er niet alleen voor dat je een inkijk in de ware Frank Underwood krijgt, maar je wordt ook betrokken bij het verhaal en eigenlijk een beetje medeplichtig gemaakt.

Cast

Leuk om te weten is dat de acteurs die de hoofdpersonen in de serie vertolken, allen de eerste keuze van de producenten waren.
 • Kevin Spacey als Francis J. “Frank” Underwood
 • Robin Wright als Claire Underwood
 • Michael Kelly als Douglas “Doug” Stamper
 • Kate Mara als Zoe Barnes
 • Michel Gill als Garret Walker
 • Reg E. Cathey als Freddy
 • Jayne Atkinson als Catherine “Cathy” Durant
 • Nathan Darrow als Edward Meechum
 • Corey Stoll als Peter Russo
 • Mahershala Ali als Remy Danton
 • Molly Parker als Jacqueline “Jackie” Sharp
 • Gerald McRaney als Raymond Tusk
 • Rachel Brosnahan als Rachel Posner
 • Boris McGiver als Tom Hammerschmidt
 • Derek Cecil als Seth Grayson
 • Paul Sparks als Thomas Yates
 • Neve Campbell als Leann Harvey

Productie van House of Cards

House of Cards is gebaseerd op de gelijknamige miniserie van de BBC uit 1990. De rechten van de serie zijn gekocht door Independent studio Media Rights Capital (MRC) met de intentie er een nieuwe serie van te maken. MRC heeft de serie aan meerdere grote netwerken voorgelegd waaronder AMC, HBO en Showtime. Netflix won het uiteindelijke bod om de serie te mogen maken. Hoewel de andere netwerken graag een pilot van de serie wilden zien heeft Netflix hun besluit gebaseerd puur op de statistieken van de streamingdienst. Aan het kijkgedrag van de abonnees was af te leiden dat een serie als House of Cards het goed zou doen op Netflix.

Filmlocaties

Het filmen van de scènes die buiten plaatsvinden zijn grotendeels gedaan in en rond de stad Baltimore, Maryland. Hier staat onder andere het woonhuis van Frank en Claire Underwood, Freddy’s BBQ Rib Joint en de kantoren van The Washington Herald.
De scènes binnenhuis worden bijna allemaal gefilmd in een industrieel pakhuis dat gevestigd is in Joppa, Maryland. Hier vind je bijvoorbeeld de Oval Office en de West wing van het Witte Huis maar ook het interieur van Frank en Claire’s woonhuis. Voor seizoen vijf zijn er ook veel opnames gemaakt bij het Maryland Historical Society in Mount Vernon, Baltimore.

Prijzen en nominaties

Sinds het begin van de serie (1 februari 2013) tot het einde van seizoen vijf, is House of Cards wel 210 keren genomineerd voor een prijs en heeft daar 27 keer mee gewonnen. De grootste prijzen die House of Cards gewonnen heeft zijn toch wel de Golden Globes en de Primetime Emmy Awards. In 2013 won de serie een Primetime Emmy Award voor de allereerste aflevering van de serie. David Fincher nam de prijs in ontvangt voor het uitmuntend regisseren in de categorie dramaserie. In 2014 heeft Robin Wright een Golden Globe gewonnen voor beste actrice in een dramaserie en in 2015 volgde Kevin Spacey en ontving hij de prijs voor beste acteur in een dramaserie.

Kevin Spacey in opspraak

De Amerikaanse acteur Anthony Rapp kwam op 29 oktober 2017 naar buiten met het verhaal dat Kevin Spacey hem in 1986 heeft aangerand, hij was destijds 14 jaar oud. Kevin Spacey was destijds 26. Spacey zou ten tijde van de aanranding dronken zijn geweest. Via Twitter verklaarde Spacey zich niets van het voorval te kunnen herinneren maar bood wel zijn excuses aan voor het geval hij ongepast gedrag had vertoont. In dezelfde tweet gaf Spacey aan homoseksueel te zijn. De volgende dag kondigde Netflix aan dat seizoen zes het laatste seizoen van House of Cards zou worden. Netflix gaf aan dat de beslissing al gemaakt was voordat de beschuldiging naar buiten kwam.

Binnen de periode van een maand na de eerste beschuldiging (29 oktober 2017) zijn er nog eens dertig mensen naar buiten gekomen die Spacey beschuldigen van misbruik, waaronder acht (ex-) medewerkers van de serie House of Cards. De (ex-) medewerkers van de serie hebben aangifte gedaan tegen Kevin Spacey. Hij zou zich meerdere keren ongepast hebben gedragen en ook zou hij een productieassistent hebben misbruikt. Producent MRC heeft vervolgens een meldpunt geopend waar slachtoffers van Kevin Spacey zich anoniem kunnen melden. Netflix maakte op 31 oktober 2017 bekend dat de opnames van het laatste seizoen voor onbepaalde tijd waren stilgelegd. Een dag later maakte Netflix bekend de samenwerking met Kevin Spacey per direct te beëindigen. Begin december is aangekondigd dat de opnames voor het laatste seizoen, begin 2018 worden hervat. Seizoen zes van House of Cards krijgt niet de eerder aangekondigde dertien afleveringen, maar bestaat uit acht afleveringen waarin Claire Underwood centraal staat.
© 2017 - 2023 Malouvdb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
House of Cards – begrippen uit de Netflix-serieHouse of Cards – begrippen uit de Netflix-serieHouse of Cards is een politieke thriller en wordt beschouwd als een van de 'Netflix originals'. De serie over de Amerika…
Wat is Netflix en hoe werkt Netflix?Wat is Netflix en hoe werkt Netflix?In Nederland is het sinds september 2014 mogelijk om onbeperkt films en series te kijken met streamdienst Netflix. Steed…
Netflix, wat is het, hoe werkt het en wat kost het?Netflix, wat is het, hoe werkt het en wat kost het?De van oorsprong Amerikaanse streamingdienst voor films, series, en documentaires wordt steeds populairder in Nederland.…
De Golden Globe Awards 2014De Golden Globe Awards 2014Sinds 1944 worden de Globes al uitgedeeld binnen de categorie film. Vanaf 1956 werden de Globes ook uitgedeeld aan o.a.…

Wie is de Mol? najaar 2020: jubileumseizoenWie is de Mol? najaar 2020: jubileumseizoenIn 2020 komt er een extra seizoen van Wie is de Mol?: een jubileumseizoen. De 21ste editie van het populaire programma w…
TV-serie: Big Little LiesTV-serie: Big Little LiesIn de Amerikaanse miniserie Big Little Lies lijken drie moeders een perfect leven te leiden. Ze hebben succesvolle echtg…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Spartan7W, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • www.imdb.com/title/tt1856010/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/House_of_Cards_(U.S._TV_series)
 • https://www.vox.com/culture/2017/11/3/16602628/kevin-spacey-sexual-assault-allegations-house-of-cards
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Frank_Underwood_(House_of_Cards)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Claire_Underwood
Malouvdb (1 artikelen)
Laatste update: 14-12-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.