Wat is Netflix en hoe werkt Netflix?

Wat is Netflix en hoe werkt Netflix? In Nederland is het sinds september 2014 mogelijk om onbeperkt films en series te kijken met streamdienst Netflix. Steeds meer mensen maken gebruik van deze dienst en ontdekken wat Netflix is, hoe Netflix werkt en of het bijvoorbeeld mogelijk is om Netflix offline films en televisieseries te zien door deze te downloaden.

Wat is Netflix?

Netflix is een streamdienst. Dit betekent dat het aanbod van Netflix direct van internet wordt afgespeeld (gestreamd). Met een abonnement op Netflix kan voor een vast bedrag per maand online onbeperkt naar video’s en films worden gekeken. Netflix biedt “lokale” tv series, films en documentaires aan, maar ook exclusieve series, die Netflix zelf produceert. De kijker kan kiezen uit een online bibliotheek met tienduizenden films en afleveringen van series.

Ontstaan Netflix

Reed Hastings is in 1997 begonnen met Netflix. Het was toen een online videotheek waar je op bestelling dvd’tjes kon huren. Dit concept sloeg zo goed aan dat het al snel veranderde in onbeperkt huren voor een vast bedrag. De streamdienst is gestart in 2007. In 2010 werd de dienst uitgebreid naar Canada. In 2011 volgde Latijns-Amerika. In 2012 kwamen daar het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Scandinavië bij. Nederland was het 41e land waar de dienst aangeboden wordt. Eind 2016 wil Netflix in 200 landen beschikbaar zijn. Het aanbod van Netflix is in ieder land anders. Dit heeft te maken met de rechten van de producties die per land geregeld moeten worden.

Binge viewing

Dankzij de jarenlange ervaring met het verhuren van dvd's heeft Netflix in een vroeg stadium goed in kaart kunnen brengen wat de consument graag wilt zien. En dat zijn hele series in één keer of meerder afleveringen achterelkaar kijken, het zogenaamde binge viewing. Netflix zet daarom nieuwe series in één keer online en is zo gemaakt dat het ook makkelijk is om meerdere afleveringen achter elkaar te zien. Na elke aflevering start de volgende automatisch na 15 seconden zonder dat je iets hoeft te doen.

Aantal abonnees

In augustus 2015 was Netflix in 77 landen te ontvangen door bijna 63 miljoen abonnees waarvan 1,1 miljoen abonnees in Nederland.

Voordelen Netflix

 • On-demand kijken, als kijker bepaal je zelf wanneer je iets kijkt (een soort uitzending gemist)
 • Het is mogelijk een hele serie in één keer te bekijken
 • Je betaalt niet per aflevering, film of programma, maar één vast bedrag per maand
 • Als kijker bepaal je zelf waar je iets wilt zien, in het park, op vakantie (op alle beelddragers met internet zoals je mobiel, ipad, computer, tablet et cetera, zolang er maar verbinding is met internet)
 • Geen boetes voor het te laat terugbrengen van een gehuurde dvd
 • Geen reclame
 • Het bedrijf produceert zelf populaire series als House of Cards en Orange is the New Black (genomineerd voor twaalf Emmy-awards die je als eerste bij Netflix kunt zien

Nadelen Netflix

 • De films en series worden meestal pas gestreamd (en zijn dan ook pas beschikbaar) nadat ze op dvd zijn uitgebracht, om concurrentie met de dvd verkoop te voorkomen.
 • Tv series van concurrenten zijn niet te zien
 • Omroepen zullen het nog moeilijker krijgen om kijkers aan zich te binden

Toekomst tv-abonnementen

Steeds meer mensen vragen zich af waarom ze maandelijks veel geld moeten betalen voor zenders die ze nooit bekijken. Met steeds meer mogelijkheden om het nieuws te volgen op de plek waar je bent, films te kijken wanneer jij dit wilt (zonder hier apart voor te moeten betalen) of een serie in één keer te zien is het de vraag hoe de toekomst eruit gaat zien voor aanbieders van de kabelabonnementen.
Cijfers van Stichting Kijkonderzoek (SKO) geven (nog) geen daling aan van het zogenaamde 'lineaire' kijken. Het lijkt erop dat on-demand kijken niet in plaats van het gewone televisiekijken komt, maar extra, als aanvulling.

Concurrentie Netflix

 • Netflix ziet zelf het Amerikaanse HBO als grootste rivaal. HBO is echter een abonnee-tv-zender en dus niet via internet te zien.
 • Daarnaast zijn Warner, Amazon en LoveFilm concurrenten van Netflix. Voor zover bekend gaan zij hun diensten nog niet aanbieden in Nederland.
 • Ximon is een Nederlandse dienst met een soortgelijk kijkmodel als Netflix, maar bij Ximon is het onder andere ook mogelijk per film te betalen.
 • NLziet (samenwerkingsverband van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), RTL (RTL 4,5,7 en 8) en SBS (Net5, SBS6 en Veronica) wil in het najaar 2014 een soortgelijke dienst aanbieden.
 • Yahoo wil ook met een eigen streamdienst komen. Er zijn geruchten dat het bedrijf vier comedyseries wil bestellen met elk tien afleveringen. Het bedrijf is ook op zoek naar een show die net zo populair kan worden als de Netflix-serie House of Cards. Het bedrijf gaat de nieuwe series eind april 2014 aan adverteerders presenteren.

Warner Bros

Warner Bros heeft de overeenkomst met Netflix opgezegd om de films zelf via de eigen stream dienst te kunnen aanbieden. Stel dat meer grote filmproducenten dit doen, is het aanbod van films via Netflix dan steeds interessant?

Netflix-serie: House of Cards

House of Cards is een door Netflix zelf geproduceerde serie waarbij alle afleveringen van het eerste seizoen tegelijk aangeboden werden. De serie is bekroond met een Golden Globe en drie Emmy Awards. Inmiddels is er een tweede serie/seizoen en alle afleveringen daarvan zijn ook in één keer in de bibliotheek van Netflix gezet. Overigens kunnen nieuwsgierigen naar de serie House of Cards die geen abonnement hebben op Netflix, het complete eerste en tweede seizoen aanschaffen.
In Engeland was House of Cards al in de jaren negentig populair als televisieserie van de BBC. 23 jaar later werd Michael Dobbs (de schrijver van het boek waarop de serie is gebaseerd) benaderd door Hollywood voor de Amerikaanse versie met Kevin Spacey in de hoofdrol en David Fincher als regisseur.

Netflix-serie: Orange is the New Black

Deze serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse Piper Kerman over haar gevangenisstraf in een Amerikaanse vrouwengevangenis. De Nederlandse vertaling van het boek (ISBN 9789047204534) heet "Oranje is het nieuwe zwart - mijn jaar in een vrouwengevangenis". De serie is anders dan het boek. Inmiddels is de tweede serie te zien en er komt een derde serie.

Beasts of No Nation

Vrijdag 16 oktober 2015 wordt de door Netflix opgekochte film 'Beasts of No Nation' in een aantal kleine bioscopen in de Verenigde Staten vertoond en tegelijkertijd wordt de film wereldwijd op de streamingsdienst van Netflix gezet. Normaal is een film eerst minimaal drie maanden te zien in de bioscoop voordat het mogelijk is een film thuis te zien (via dvd, tv of online), nu wordt met deze traditie gebroken. Netflix heeft 12 miljoen dollar voor de film betaald. 'Beasts of No Nation' gaat over een Afrikaanse kindsoldaat. De 14-jarige acteur Abraham Attah in de film heeft de Marcello Mastioanni Award gewonnen op het filmfestival van Venetië voor beste debutant.

House of Cars

De heren van het oude 'Top Gear team' (Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May) waren in onderhandeling met Netflix voor een autoprogramma op deze zender (de naam 'House of Cars' naar de populaire serie 'House of Cards' is gevallen). Netflix besloot uiteindelijk dit niet doen in verband met de hoge kosten van het programma. Wel zijn via Netflix zeven seizoenen met afleveringen uit het BBC tijdperk te zien.

Abonneekosten Netflix

Er zijn drie verschillende abonnementen. Afhankelijk van je keuze betaal je €7,99, €8,99 of €11,99 per maand (mei 2015). Bij dit laatste abonnement zijn de films en series bij Netflx in ultra HD-resolutie te ontvangen.

Hoe werkt Netflix?

Als Netflix eenmaal beschikbaar is in Nederland kan je een abonnement nemen door je te registreren op de website van Netflix. Een apart kastje of kaartje is niet nodig. Na registratie kan worden ingelogd op Netflix op de apparaten van jouw keuze. Nadat je bent ingelogd kan je kiezen uit het aanbod van series, films, programma's en documentaires van Netflix.

Is het mogelijk om offline films en series te bekijken via Netflix?

Netflix biedt niet de mogelijkheid om films en televisieseries te downloaden zodat je deze zonder internetverbinding kunt bekijken.

Populair bij Netflix

De volgende series en televisiefilms zijn onder andere populair bij Netflix;
 • House of Cards
 • Breaking Bad
 • Modern family
 • Dexter
 • Sherlock
 • Louis Theroux's Weird Weekends
 • Walking with Dinosaurs
 • Vampire Diairies
 • Super Size Me
 • Homeland
 • Orange is the New Black
 • Lady en de Vagebond
 • Barbie
 • My little pony
 • The Muppets

Lees verder

© 2013 - 2024 Informeren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Netflix op je tv met Wii of Wii UHeb jij een Netflix-account? Dan wil je misschien je favoriete series en films niet alleen op je computer kijken, maar o…
Netflix, wat is het, hoe werkt het en wat kost het?Netflix, wat is het, hoe werkt het en wat kost het?De van oorsprong Amerikaanse streamingdienst voor films, series, en documentaires wordt steeds populairder in Nederland.…
Netflix Party, wat is het en hoe werkt het?Netflix Party, wat is het en hoe werkt het?Samen een film kijken op Netflix kan supergezellig zijn. Met Netflix Party kun je samen met iemand anders een film of se…
Film of serie verdwenen van Netflix? Dit is er aan de handFilm of serie verdwenen van Netflix? Dit is er aan de handVind je een film of serie op Netflix die je wilt bekijken dan kun je deze opslaan in Mijn Lijst. In tegenstelling tot de…

Filmrecensie: La guerre des boutons van Yann Samuell (2011)recensieFilmrecensie: La guerre des boutons van Yann Samuell (2011)Een boek uit 1912 van Louis Pergaud. Reeds drie maal verfilmd in het verleden en nog eens twee maal op één week tijd in…
Tips voor je filmTips voor je filmJe wilt een filmpje maken voor school, voor Youtube, of misschien gewoon voor je plezier, alleen of met je vrienden. Er…
Bronnen en referenties
 • ANP
 • BuzzT
 • www.netflix.com
 • 'The Fight for Streaming TV' door Victor Luckerson (Time Business & Money, 16 maart 2013)
 • 'Ultra HD bij Netflix wordt duurder' (www.hd-technieuws.net, 14 oktober 2014)
 • 'Doe open de poort' door Steffie Kouters (De Volkskrant, 10 september 2014)
 • 'Videodienst Netflix groeit naar 50 miljoen gebruikers' (De Volkskrant, 23 juli 2014)
 • 'Netflix is voor video wat Spotify is voor muziek' door Gudo Tienhoven (Parool, 20 juni 2013)
 • 'Neemt u plaats' door Julien Althuis en Nina Schuyffel (Volkskrant, 24 augustus 2013)
 • 'Het nieuwe TV-kijken' door Paul de Lange (Zin, november 2013)
 • 'Gouden Eeuw van de televisie breekt aan: all you can watch' door Julien Althuisius (De Volkskrant, 22 juni 2013)
 • 'Het nieuwe tv-kijken' door Paul de Lange (Zin, november 2013)
 • Advertentie 'House of Cards' (De Volkskrant, 5 maart 2014)
 • 'Yahoo komt met eigen Netflixconcurrent' (www.numrush.nl, 7 april 2014)
 • 'Cards on the table' (De Volkskrant Sir Edmund, 29 november 2014)
 • 'Offline Netflix kijken? Vergeet het' (Metro, 18 december 2014)
 • 'Team Top Gear naar Netflix?' (www.detelegraaf.nl, 13 mei 2015)
 • 'Netflix eind 2016 overal ter wereld beschikbaar' (www.detelegraaf.nl, 9 september 2015)
 • 'Netflix vond Top Gear-trio het geld niet waard' (www.nu.nl, 4 september 2015)
 • 'Waarom nog naar de bios?' (De volkskrant, 15 oktober 2015)
Informeren (88 artikelen)
Laatste update: 26-10-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 20
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.