Terugkijken of vooruitkijken via streamdienst NLziet

Terugkijken of vooruitkijken via streamdienst NLziet Via NLziet is het sinds juli 2014 mogelijk om de programma’s van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), RTL en SBS tot een jaar lang onbeperkt terug te kijken. Het is één van de vele streamdiensten die aangeboden wordt om 'televisie' te kijken. Wat is NLziet? Wat is het verschil met Uitzending Gemist en wat zijn de voordelen en nadelen van NLziet?

NLziet

Via NLziet kunnen abonnees tot een jaar lang terugkijken naar programma’s, films, documentaires, shows en series van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO oftewel Nederland 1, 2 en 3), RTL (RTL 4, 5, 7 en 8) en SBS (Net5, SBS6 en Veronica).
Daarnaast is het mogelijk om sommige series en programma's vooruit te zien.
Naast bovengenoemde zenders hebben Discovery Channel, Fox en Viacom (Comedy Central en dergelijke) laten weten ook graag mee te doen. De betrokkenen zijn hierover in gesprek.

Verschil met Uitzending Gemist van de publieke omroep

Via Uitzending Gemist van de Nederlandse Publieke Omroep zijn alleen de programma’s van Nederland 1, 2 en 3 te zien. In het pakket van NLziet zijn ook de programma’s van RTL en SBS terug te zien. In verband met de verschillende rechten en kosten zijn sommige programma’s niet of slechts kort terug te zien via Uitzending Gemist. Bij NLziet zullen deze programma’s wel een jaar lang beschikbaar blijven. In sommige gevallen wordt het zelfs mogelijk om vooruit te kijken.
Verschillende aanbieders van all-in pakketten bieden ook de mogelijkheid om via de televisie Uitzending Gemist te bekijken.

NPO Plus

Voor wie geen behoefte heeft aan de programma’s van RTL en SBS is er NPO PLUS. NPO Plus is de betaalde variant van Uitzending Gemist van de publieke omroep.

Voordelen NLziet

 • Tot een jaar lang onbeperkt terugkijken
 • On-demand-kijken, als kijker bepaal je zelf wanneer je iets ziet
 • Het is mogelijk om (achteraf) een hele (documentaire-)serie in één keer te bekijken
 • In sommige gevallen is het zelfs mogelijk vooruit te kijken
 • Geen reclame
 • Geen boetes voor het te laat terugbrengen van een gehuurde dvd

Nadelen NLziet

 • Is alleen te zien via de website (nog niet via de televisie, smartphone of tablet)
 • Over de rechten van buitenlandse producties en films wordt nog onderhandeld
 • Sommige series en programma's zullen niet te zien zijn via NLziet in verband met de hoge kosten (denk aan The Blacklist en Borgen)
 • Kwaliteit schijnt niet zo goed te zijn als andere streamdiensten zoals Netflix
 • Veel programma's zijn gratis te vinden via Uitzending Gemist

Toekomst tv-abonnementen

Hoewel de bibliotheek van NLziet gevuld wordt door de programma’s van de NPO, RTL en SBS is het spannend hoe de toekomst van de aanbieders van kabelabonnementen eruit gaat zien nu er weer een ‘nieuwe aanbieder’ komt van on-demand-televisie.

Concurrerende videodiensten

Sinds het najaar van 2013 is Netflix in Nederland actief. Voor een vast bedrag per maand kunnen abonnees onbeperkt naar de series en films kijken die in de bibliotheek van Netflix staan.

Startdatum NLziet

NL ziet gaat van start vanaf 1 juli 2014

Kosten NLziet

De kosten van een abonnement op NLziet zijn E 7,95 per maand

Lees verder

© 2013 - 2024 Informeren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
NLZIET: online Nederlandse tv-zenders kijkenNLZIET: online Nederlandse tv-zenders kijkenDe streamingdienst NLZIET is een samenwerkingsverband van de Nederlandse publieke omroep (NPO) en de grootste Nederlands…
Tv-programma 'Even tot hier' - livestream en terugkijkenTv-programma 'Even tot hier' - livestream en terugkijken'Even tot hier' is een tv-programma van BNNVARA. Het is een show waarin de actualiteit op muzikale en humoristische wijz…
Sesamstraat op het internet: livestream en terugkijkenSesamstraat op het internet: livestream en terugkijkenHet programma Sesamstraat bestaat sinds 1969. Het is sinds 1976 ook in Nederland te zien. Dit programma biedt een zeer p…

Episodeguide tv-serie "Lillyhammer" - Seizoen 1Episodeguide tv-serie "Lillyhammer" - Seizoen 1De Noors-Amerikaanse tv-serie Lilyhammer draait grotendeels om crimineel Frank Tagliano. Tagliano (gespeeld door Steven…
The Walking Dead seizoen 1The Walking Dead seizoen 1Op 31 oktober 2010 werd de allereerste aflevering van The Walking Dead uitgezonden op de Amerikaanse televisie. De serie…
Bronnen en referenties
 • ‘TV-zenders samen in videodienst’ door Justin Fontein (De Volkskrant, 16 november 2013)
 • ‘Onbeperkt films en series kijken met videodienst Netflix’ door Avdplas (www.infonu.nl)
 • www.nlziet.nl
 • www.rtlnieuws.nl
 • 'Zijn streamingdiensten omroepen bedreiging voor Netflix?' (Algemeen Dagblad, 24 juni 2014)
 • 'NLziet. Alle tv-uitzendingen vanaf de volgende maand terug te kijken via online platform' door Constance van Amstel (Metro, 13 juni 2014)
 • 'Het nieuwe tv-kijken' door Paul de Lange (Zin, november 2013)
Informeren (88 artikelen)
Laatste update: 10-05-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.