InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > Terugkijken of vooruitkijken via streamdienst NLziet

Terugkijken of vooruitkijken via streamdienst NLziet

Terugkijken of vooruitkijken via streamdienst NLziet Via NLziet is het sinds juli 2014 mogelijk om de programma’s van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), RTL en SBS tot een jaar lang onbeperkt terug te kijken. Het is één van de vele streamdiensten die aangeboden wordt om 'televisie' te kijken. Wat is NLziet? Wat is het verschil met Uitzending Gemist en wat zijn de voordelen en nadelen van NLziet?

NLziet

Via NLziet kunnen abonnees tot een jaar lang terugkijken naar programma’s, films, documentaires, shows en series van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO oftewel Nederland 1, 2 en 3), RTL (RTL 4, 5, 7 en 8) en SBS (Net5, SBS6 en Veronica).
Daarnaast is het mogelijk om sommige series en programma's vooruit te zien.
Naast bovengenoemde zenders hebben Discovery Channel, Fox en Viacom (Comedy Central en dergelijke) laten weten ook graag mee te doen. De betrokkenen zijn hierover in gesprek.

Verschil met Uitzending Gemist van de publieke omroep

Via Uitzending Gemist van de Nederlandse Publieke Omroep zijn alleen de programma’s van Nederland 1, 2 en 3 te zien. In het pakket van NLziet zijn ook de programma’s van RTL en SBS terug te zien. In verband met de verschillende rechten en kosten zijn sommige programma’s niet of slechts kort terug te zien via Uitzending Gemist. Bij NLziet zullen deze programma’s wel een jaar lang beschikbaar blijven. In sommige gevallen wordt het zelfs mogelijk om vooruit te kijken.
Verschillende aanbieders van all-in pakketten bieden ook de mogelijkheid om via de televisie Uitzending Gemist te bekijken.

NPO Plus

Voor wie geen behoefte heeft aan de programma’s van RTL en SBS is er NPO PLUS. NPO Plus is de betaalde variant van Uitzending Gemist van de publieke omroep.

Voordelen NLziet

 • Tot een jaar lang onbeperkt terugkijken
 • On-demand-kijken, als kijker bepaal je zelf wanneer je iets ziet
 • Het is mogelijk om (achteraf) een hele (documentaire-)serie in één keer te bekijken
 • In sommige gevallen is het zelfs mogelijk vooruit te kijken
 • Geen reclame
 • Geen boetes voor het te laat terugbrengen van een gehuurde dvd

Nadelen NLziet

 • Is alleen te zien via de website (nog niet via de televisie, smartphone of tablet)
 • Over de rechten van buitenlandse producties en films wordt nog onderhandeld
 • Sommige series en programma's zullen niet te zien zijn via NLziet in verband met de hoge kosten (denk aan The Blacklist en Borgen)
 • Kwaliteit schijnt niet zo goed te zijn als andere streamdiensten zoals Netflix
 • Veel programma's zijn gratis te vinden via Uitzending Gemist

Toekomst tv-abonnementen

Hoewel de bibliotheek van NLziet gevuld wordt door de programma’s van de NPO, RTL en SBS is het spannend hoe de toekomst van de aanbieders van kabelabonnementen eruit gaat zien nu er weer een ‘nieuwe aanbieder’ komt van on-demand-televisie.

Concurrerende videodiensten

Sinds het najaar van 2013 is Netflix in Nederland actief. Voor een vast bedrag per maand kunnen abonnees onbeperkt naar de series en films kijken die in de bibliotheek van Netflix staan.

Startdatum NLziet

NL ziet gaat van start vanaf 1 juli 2014

Kosten NLziet

De kosten van een abonnement op NLziet zijn E 7,95 per maand

Lees verder

© 2013 - 2019 Informeren, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Series terugkijken via Uitzending GemistSeries terugkijken via Uitzending GemistJe zou haast vergeten dat we het ooit zonder hebben gedaan: Uitzending gemist. Je hoeft niet langer thuis te blijven om…
Uitzending gemist? Kijk het terug op internet!Uitzending gemist? Kijk het terug op internet!Had je graag iets willen zien, maar had je er geen tijd voor om er na te kijken. Of wil je gewoon een aflevering van tel…
WK allround schaatsen 2019, live op tv en livestreamWK allround schaatsen 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 2 maart en zondag 3 maart 2019 worden de wereldkampioenschappen allround schaatsen gehouden. Het WK allround…
Wat is Netflix?Wat is Netflix?Korte tijd na de komst naar Nederland heeft Netflix al meer dan één miljoen leden aan zich weten te binden. Wereldwijd h…
Dik Voormekaar Show: André van Duin op TV bij de TROSDik Voormekaar Show: André van Duin op TV bij de TROSNa vele omzwervingen is de "Dik Voormekaarshow" vanaf 2009 weer op de TV te zien, waar het programma van raskomiek André…
Bronnen en referenties
 • ‘TV-zenders samen in videodienst’ door Justin Fontein (De Volkskrant, 16 november 2013)
 • ‘Onbeperkt films en series kijken met videodienst Netflix’ door Avdplas (www.infonu.nl)
 • www.nlziet.nl
 • www.rtlnieuws.nl
 • 'Zijn streamingdiensten omroepen bedreiging voor Netflix?' (Algemeen Dagblad, 24 juni 2014)
 • 'NLziet. Alle tv-uitzendingen vanaf de volgende maand terug te kijken via online platform' door Constance van Amstel (Metro, 13 juni 2014)
 • 'Het nieuwe tv-kijken' door Paul de Lange (Zin, november 2013)

Reageer op het artikel "Terugkijken of vooruitkijken via streamdienst NLziet"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Informeren
Laatste update: 10-05-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!