Episodeguide tv-serie "Lillyhammer" - Seizoen 1

Episodeguide tv-serie "Lillyhammer" - Seizoen 1 De Noors-Amerikaanse tv-serie Lilyhammer draait grotendeels om crimineel Frank Tagliano. Tagliano (gespeeld door Steven van Zandt) werkt als onderbaas voor de maffia in New York en krijgt onenigheid met de organisatie. Hierdoor besluit hij te getuigen tegen zijn werkgever, onder voorwaarde dat hij wordt opgenomen in het getuigenbeschermingsprogramma. Zijn tweede voorwaarde is, dat hij wordt verplaatst naar Lillehammer in Noorwegen. Eenmaal in Lillehammer aangekomen, blijkt het voormalige Olympische dorpje niet te zijn wat hij had verwacht.

Episodeguide Seizoen 1

Spoiler-alert: de informatie hieronder kan belangrijke elementen van de serie verklappen.

Aflevering 1: Reality Check

Na het overlijden van een kopstuk van de New Yorkse maffia, verandert de organisatie ingrijpend. Aldo Delucci wordt aangesteld als nieuwe heerser, hetgeen Frank Tagliano niet kan begrijpen. Doordat Tagliano zijn mening niet onder stoelen of banken steekt, verslechtert de onderlinge relatie tussen de leden. Wanneer Tagliano weet te ontkomen bij een aanslag op zijn leven, beseft hij dat het tijd is om te vertrekken uit New York. Hij zoekt hulp van de politie en besluit te getuigen in een grote rechtszaak tegen zijn werkgever. Tagliano wordt opgenomen in het getuigenbeschermingsprogramma en verhuist naar Lillehammer in Noorwegen. Ook krijgt Tagliano een nieuwe naam, namelijk Giovanni Henriksen. Al snel maakt Henriksen kennis met zijn nieuwe buurvrouw, die chef van de plaatselijke politie is. Henriksen probeert zijn weg te vinden in de nieuwe omgeving en loopt al snel tegen bureaucratische rompslomp aan.

Aflevering 2: The Flamingo

Henriksen begint zich steeds beter thuis te voelen in Lillehammer. Hij besluit een nachtclub te kopen en gaat op zoek naar personeel. Henriksen wordt verliefd op Sigrid Haugli. Een Noorse lerares, die hij heeft leren kennen, door haar verloren schaap terug te brengen. Henriksen stelt de jonge en beïnvloedbare Torgeir aan als clubmanager. Wanneer Henriksen een grote vracht drank koopt, blijkt deze gestolen te zijn. De rechtmatige eigenaar van de drank, blijkt een motorbende te zijn. De motorbende laat het er niet bij zitten. Ook begint de politie argwaan te krijgen, door het gedrag van hun nieuwe buurtgenoot.

Aflevering 3: Guantanamo Blues

Wanneer Henriksen schulden gaat innen, krijgt hij informatie over de bouw van grote en luxe appartementen. Henriksen zoekt de ontwikkelaar op, maar deze geeft aan dat het project stil ligt. De vergunningen worden namelijk niet afgegeven. Henriksen besluit op zijn eigen manier te bemiddelen, zoals hij in New York heeft geleerd. Als voorwaarde wil Henriksen eigenaar worden van een van deze appartementen.

Aflevering 4: The Midwife

Sigrid blijkt zwanger. Henriksen gaat met haar mee naar haar eerste ziekenhuis bezoek. Als snel komt hij erachter, dat Sigrid wordt onderzocht door een mannelijke vroedvrouw. Voor hem is dit onacceptabel. Ondanks de goede bemiddeling voor de juiste vergunningen, blijft het lang stil rond zijn nieuwe appartement. Henriksen zoekt nogmaals de projectontwikkelaar op en komt erachter dat deze met privéproblemen kampt. Door het radicale optreden tegen terrorisme, wordt politieagent Geir geschorst. Ondanks zijn schorsing, krijgt de Elvis-fan (door zijn collega’s) een reis naar Memphis. Maar ook in Memphis kan Geir het politiewerk niet laten rusten.

Aflevering 5: My Kind Of Town

Henriksen krijgt het idee, om zich te begeven op de kunstmarkt. Niet omdat hij van kunst houdt, maar om geld wit te kunnen wassen. Henriksen stuurt zijn ongekwalificeerde clubmanager Torgier naar een kunstatelier, zodat deze schilderijen voor hem kan aanschaffen. Politieagent Geir gaat verder met zijn onderzoek in New York.

Aflevering 6: Pack Your Lederhosen

Henriksen woont inmiddels in zijn nieuwe luxe appartement. Hij heeft geen rekening gehouden met het onderhoud, die de buurtbewoners onderling uitvoeren. Al snel weet Henriksen hier op een handige manier vanaf te komen. Zonder dat Henriksen het weet, komen zijn New Yorkse vrienden hem op het spoor.

Aflevering 7: The Babysitter

Henriksen komt erachter, dat de New Yorkse maffia hem op de hielen zit. Wanneer Sigrid naar een twee-daagse lezing is, verblijft haar zoontje Jonas bij Henriksen. Niet alleen de maffia komt dichterbij, maar ook de politie begint de puzzelstukken op de juiste plek te leggen.

Aflevering 8: Trolls

Ondanks dat Henriksen op de kleine Jonas moet letten, wordt de 12-jarige ontvoerd door de New Yorkse maffia. Hierdoor ontstaat een kat-en-muis spel, waarin Torgeir en de politie een grote rol in spelen.
© 2013 - 2024 Lo-writer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De maffia, politici en anti-maffiaDe georganiseerde misdaad in Italie wordt ook wel de maffia genoemd. Welgeteld zijn er in Italië 4 grote maffia bendes.…
Studeren in NoorwegenStuderen in NoorwegenNoorwegen is een van de welvarendste landen ter wereld. Het onderwijs in Noorwegen in gratis. Maar de levensonderhoudsko…
Sigrid Undset, NobelprijswinnaresSigrid Undset was de eerste en enige Noorse vrouw die een Nobelprijs voor Literatuur ontving. Vooral haar boeken die zic…
Zomervakantie en reis met de auto naar NoorwegenZomervakantie en reis met de auto naar NoorwegenAls je nog geen vakantieplannen hebt dan is Noorwegen zeker een aanrader. Noorwegen is een land van ongekend natuurschoo…
Terugkijken of vooruitkijken via streamdienst NLzietTerugkijken of vooruitkijken via streamdienst NLzietVia NLziet is het sinds juli 2014 mogelijk om de programma’s van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), RTL en SBS tot ee…
Bronnen en referenties
  • IMBD (namen van de aflevering)
Lo-writer (49 artikelen)
Laatste update: 11-05-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.