Wie is de Mol? najaar 2020: jubileumseizoen

Wie is de Mol? najaar 2020: jubileumseizoen In 2020 komt er een extra seizoen van Wie is de Mol?: een jubileumseizoen. De 21ste editie van het populaire programma wordt in het najaar van 2020 uitgezonden door de NPO. Dit werd door presentator Rik van de Westelaken bekend gemaakt tijdens de slotaflevering van het 20ste seizoen in maart. Dit jubileumseizoen wordt vanaf zaterdag 5 september 2020 uitgezonden en hierin zullen diverse oud-mollen hun opwachting maken.

WIDM? jubieumseizoen 2020


Wie is de Mol?

Wie is de Mol? is een van de populairste televisieprogramma's van de NPO. Al sinds het eerste seizoen in 1999 is het een ware kijkcijferhit en dit nam alleen maar toe nadat de AvroTros het programma vanaf 2005 besloot te gaan maken met bekende Nederlanders als kandidaten. Met een gemiddeld aantal kijkers van boven de twee miljoen is het nog steeds een ongekend populair spelprogramma.

Een belangrijk deel van de Wie is de Mol?-beleving voltrekt zich echter niet voor de televisie maar achter de computer. Het speuren naar geheime aanwijzingen in de verschillende afleveringen is soms op het idiote af. De echte fanatiekelingen noemen zichzelf dan ook Molloten. Hun digitale zoektochten spelen zich niet alleen af rondom de afleveringen die elk jaar van januari tot maart worden uitgezonden. De voorpret is ook belangrijk. Deze bestaat eruit dat vanaf de zomer voorafgaand aan het nieuwe seizoen Wie is de Mol? wordt gezocht naar aanwijzingen voor het land waar de serie wordt opgenomen en natuurlijk de tien kandidaten, onder wie één mol die de boel saboteert.

Het speculeren kan beginnen

Sinds Wie is de Mol? wordt gemaakt met BN'ers wordt het seizoen elke keer opgenomen in het voorjaar of de zomer. Niet alleen is dit de periode waarin de meeste mensen die in de televisiewereld werken de mogelijkheid hebben om vakantie op te nemen, een deelname kan door de vakantieperiode ook het beste worden gemaskeerd. Voor Molloten ben je echter nooit veilig: een grote groep Wie is de Mol?-volgers houdt in de zomer de sociale media goed in de gaten om te speuren naar anders zo actieve BN'ers die enkele weken schitteren door digitale afwezigheid. Daarnaast zijn er ook elk jaar weer Nederlanders die in het buitenland een BN'er spotten zonder dat de reden voor hun aanwezigheid in dit land direct duidelijk is. Zou het wellicht gaan om een kandidaat? Omroep AvroTros lijkt in ieder geval wel geleerd te hebben van voorgaande jaren en laat groepen kandidaten niet meer met dezelfde vlucht van Schiphol vertrekken om zo een vroegtijdige ontdekking te voorkomen.

Wanneer worden de opnames gemaakt?

Bekend is dat de opnames van Wie is de Mol? normaliter in de maanden mei en juni gemaakt worden. Voor het 21ste seizoen is dit anders. Tijdens de slotaflevering van seizoen 20 in het Vondelpark werd bekendgemaakt dat er in 2020 na de zomer een extra seizoen op televisie komt ter ere van het twintigjarig jubileum van het programma. Het is niet bekend gemaakt wanneer het seizoen is opgenomen maar de makers lieten wel weten dat het seizoen al klaar was voor de uitbraak van de wereldwijde corona-crisis in 2020 en hierdoor dus geen vertraging heeft opgelopen. De opnames moeten gemaakt zijn tussen de zomer van 2019 (toen seizoen 20 werd opgenomen in China) en de winter van 2019/2020. In juli 2020 werd bekendgemaakt dat het jubileumseizoen is opgenomen in Toscane en als thema de renaissance heeft.

Waar wordt op gelet bij het speuren naar kandidaten?

Molloten die online speuren naar aanwijzingen met betrekking tot de deelnemers aan het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? concentreren zich vooral op dat wat er niet is. Veel BN'ers documenteren hun eigen leven op social media. Wanneer iemand tijdens de verwachte opnameperiode ineens een paar weken niets van zich laat horen terwijl er van het vorige jaar wel tweets vanaf het vakantieadres verstuurd zijn dan wekt dit al snel argwaan. Anderen kunnen vanwege hun werk niet anders dan een smoes verzinnen voor hun afwezigheid. Zo verspreidde Klaas van Kruistum voor het seizoen van 2016 het bericht dat hij voor Unicef naar het buitenland moest en twee jaar daarvoor vertelde Daphne Bunskoek dat ze op reis ging in verband met research voor een boek dat ze aan het schrijven was. Vaak klinken de smoezen geloofwaardig maar als je dan niet bent waar je zegt te zijn dan ben je natuurlijk een prooi voor Molloten. Zo rezen er veel vragen rondom de smoes waarmee Viktor Brand zijn deelname aan seizoen 15 probeerde te verhullen. Hij zei dat hij bezig was met opnames voor een datingshow op een tropisch eiland. Veel mensen gingen zich echter al snel afvragen waarom er nooit een kandidaten-oproep voor een dergelijke show was geweest.

Mogelijke kandidaten Wie is de Mol? jubileumeditie 2020

Normaliter worden speculaties over de WIDM-kandidaten altijd gebaseerd op hun afwezigheid op televisie net in de periode dat het programma wordt opgenomen. Voor de jubileumeditie van 2020 worden deze speculaties wat bemoeilijkt omdat men niet precies weet wanneer de opnames gedraaid zijn. Wel maakten de makers bekend dat de opnames al waren geschoten voor het uitbreken van de wereldwijde corona-pandemie. Op online fora wordt al vanaf de bekendmaking van de extra editie druk gespeculeerd over mogelijke kandidaten.

In juli 2020 lanceerde AvroTros een filmpje waarin bekend werd gemaakt dat het jubileumseizoen zal worden uitgezonden vanaf 5 september. In dit filmpje werden ook de locatie en het thema onthuld. Het filmpje was ingesproken door oud-mollen Merel Westrik en Kees Tol. Hierdoor namen de speculaties toe dat het gaat om een seizoen met uitsluitend oud-kandidaten of zelfs alleen oud-mollen. Op 20 augustus stuurde AvroTros een vijftal interviews de wereld in, aan de hand waarvan de echte Molloten konden beginnen met speculeren over de identiteit van de kandiaten. Een paar dagen later volgden de overige vijf interviews.

Als we de speculaties moeten geloven dan is de kans groot dat onder de deelnemers van het jubileumseizoen onder meer Nikkie de Jager, Ron Boszhard, Peggy Vrijens, Tycho Gernandt en Ellie Lust zitten. De deelname van Nikkie de Jager lijkt het meest zeker: zij werd onlangs gespot in het bijzijn van de regisseur van het programma.

Zodra er meer geruchten zijn over mogelijke kandidaten aan de Wie is de Mol? najaarseditie van 2020 dan wordt de informatie hier aangevuld.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tv-programma The Masked SingerTv-programma The Masked SingerThe Masked Singer is een tv-programma waarin bekende Nederlanders een optreden geven waarbij zij een lied zingen. Echter…
Astronomische en meteorologische seizoenen/jaargetijdenAstronomische en meteorologische seizoenen/jaargetijdenDe lente, zomer, herfst en winter. Dit zijn de seizoenen, ook wel jaargetijden die wij over het algemeen hanteren. Het b…
Wie is de Mol spel makenWie is de Mol spel makenWie is de Mol is één van de meest vermakelijke programma’s op de Nederlandse televisie. Vandaar ook dat Wie Is De Mol (W…
Seizoenen: betekenis, data en halfrondeSeizoenen: betekenis, data en halfrondeVier keer per jaar wisselen wij in Nederland van seizoen. In de lente komt de wereld tot leven, in de zomer is het warm,…

Homeland seizoen 7: NPO 3, Netflix en samenvatting seizoen 6Homeland seizoen 7: NPO 3, Netflix en samenvatting seizoen 6De eerste aflevering van seizoen 7 van Homeland is op 11 februari 2018 in de Verenigde Staten uitgezonden. Vanaf zaterda…
House of Cards, Netflix Original serieHouse of Cards, Netflix Original serieHouse of Cards is een Amerikaanse politieke dramaserie van Netflix. De serie is ontwikkeld door Beau Willimon, schrijver…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AVROTROS Wie is de Mol?
  • https://www.widm.nl/nieuws/231/extra-wie-is-de-mol-seizoen-na-de-zomer.html
  • http://www.wieisdemol.com/forum/index.php?topic=58587.280
  • http://www.mediacourant.nl/2014/11/viktor-brand-had-moeite-met-wie-is-de-mol-smoes/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wie_is_de_Mol%3F
  • https://www.parool.nl/kunst-media/nieuw-seizoen-wie-is-de-mol-met-oud-deelnemers~b1a81b06/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 25-08-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.