Tv-programma The Masked Singer

Tv-programma The Masked Singer The Masked Singer is een tv-programma waarin bekende Nederlanders een optreden geven waarbij zij een lied zingen. Echter weten zowel de kijkers als de jury niet wie er aan het zingen is. De bekende Nederlanders zijn namelijk verkleed van top tot teen, en hebben een masker op. Als één van hen weggestemd wordt door het publiek en het spel moet verlaten, wordt bekend gemaakt wie er al die tijd achter het masker zat.

Oorsprong

Het tv-programma The Masked Singer komt van oorsprong uit Zuid-Korea. Daar heet het programma The King of Mask Singer, en werd het voor het eerst uitgezonden op 5 april 2015. Amerika nam het concept over en de Amerikaanse versie werd voor het eerst uitgezonden op 2 januari 2019. Vanwege het succes in Amerika begonnen meerdere landen met hun eigen versie en in Nederland begon het eerste seizoen op 27 september 2019.

Hoe werkt The Masked Singer?

Het programma bestaat uit verschillende beroemdheden die, volledig verkleed, een optreden geven voor een publiek en een jury. De jury krijgt voor het optreden een filmpje te zien van de kandidaat waarin hints worden gegeven over de identiteit van de kandidaat, waarbij zijn of haar stem vervormd is. Na het optreden mag de jury raden welke van de genoemde hints waar zijn, aangezien sommige hints verzonnen zijn. De jury krijgt te horen hoeveel hints ze goed hebben geraden, maar niet welke hints ze goed geraden hebben. Door het verzamelen van hints en het luisteren naar de stem van de kandidaat probeert de jury te raden wie er achter het masker zit. Wie het spel moet verlaten wordt door het publiek dat tijdens de opnames aanwezig is in de zaal besloten, door middel van stemmen. Iedereen stemt op zijn of haar favoriet en de kandidaat met de minste stemmen valt af. Deze kandidaat moet vervolgens zijn of haar masker afdoen (The Reveal).

Wedstrijdsysteem

In totaal doen twaalf kandidaten mee aan één seizoen. In twee groepen van zes kandidaten wisselen de groepen elkaar de eerste vier weken af. Dus in aflevering één strijden de eerste zes kandidaten tegen elkaar en in aflevering twee de andere zes. In beide weken valt één van de kandidaten af, en dit herhaalt zich in aflevering drie en vier. Uiteindelijk blijven er acht kandidaten over, die doorgaan naar de halve finale. Door middel van duetten vallen er vier kandidaten af, bij elk duet één. De overgebleven vier kandidaten strijden in de finale voor de winst van The Masked Singer.

Jury

Zelfs de jury weet niet altijd wie er achter welk masker zit. In seizoen 1 in Nederland bestond de jury uit Gerard Joling, Buddy Vedder, Carlo Boszhard en Loretta Schrijver.

Kandidaten

De beroemdheden die aan dit programma meedoen zijn niet alleen maar zangers van beroep, maar zij kunnen ook een beroep hebben zoals presentator of professioneel sporter. Sommige kandidaten hebben dus nog nooit voor een groot publiek gezongen. Het zangniveau is wel redelijk hoog, niet iedereen wordt zomaar uitgenodigd om mee te doen. Het is tenslotte een zangwedstrijd.

Hoge kijkcijfers seizoen 1

Heel Nederland wilde het weten: wie is de robot/papegaai/hond? De eerste aflevering die in Nederland werd uitgezonden trok 1.498.000 kijkers, naar de halve finale keken 1.803.000 mensen en de finale had zelfs 1.931.000 kijkers. Op internet speculeren kijkers tijdens de uitzendperiode van het programma over wie er achter de maskers zouden zitten.
© 2019 - 2024 E-writings, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
'American Idol': de zoektocht gaat door!American Idol, voorheen bekend als 'The search for a superstar', is een Amerikaans televisieprogramma waarbij er gezocht…
Heel Holland bakt: de opzet van het programmaHeel Holland bakt: de opzet van het programmaHeel Holland bakt is een tv-programma dat wordt uitgezonden door omroep MAX. In dit programma nemen de beste amateurbakk…

Tv-programma Nachtdieren van Ryanne van DorstTv-programma Nachtdieren van Ryanne van DorstNachtdieren is een tv-programma van BNNVARA waarin presentatrice Ryanne van Dorst zich afvraagt waarom mensen in de nach…
Spaanse locaties in 'Game of Thrones'Spaanse locaties in 'Game of Thrones'Wie de serie 'Game of Thrones' heeft gezien zal zich hebben verbaasd over de soms spectaculaire plekken, die erin ten to…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay (bewerkt)
  • Wikipedia The Masked Singer, opgehaald van https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Masked_Singer
  • Wikipedia King of Mask Singer, opgehaald van https://en.wikipedia.org/wiki/King_of_Mask_Singer
E-writings (5 artikelen)
Laatste update: 03-11-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.