'American Idol': de zoektocht gaat door!

American Idol, voorheen bekend als 'The search for a superstar', is een Amerikaans televisieprogramma waarbij er gezocht wordt naar het volgende zangtalent oftewel superster. Het is een buitenlands format uit Amerika en maakt deel uit van de Idols-reeks. American Idol is opgericht door Simon Fuller en productiemaatschappij 19 Entertainment.

Feitelijke gegevens

 • American Idol
 • Metagenre: Amusement
 • Subgenre: Talentenjacht
 • Sub-subgenre: Interactief talentenjacht
 • Producent: Simon Fuller
 • Zender: FOX
 • Lengte: 45 min. audities en 1.20 uur liveshows

Geschiedenis

American Idol wordt uitgezonden op FOX. FOX is een Amerikaanse televisiezender. In Nederland wordt American Idol in 2016 niet op televisie uitgezonden, wel kan het via het internet gevolgd worden. De bedoeling van het programma is om een nieuwe soloartiest te vinden. De winnaar wordt gekozen door het publiek zelf door middel van het stemmen via sms, telefoon of internet. Het programma heeft een jury die de kandidaten feedback geeft op het zingen en optreden. American Idol wordt door televisieproducenten gezien als het meest invloedrijke programma ooit. Het is een programma dat carrières kan maken door artiesten te introduceren die wereldwijd platen verkopen.

Hoofdpersonages

Het wordt gepresenteerd door Ryan Seacrest. De juryleden van seizoen 1 tot en met 3 bestonden uit Randy Jackson, Paula Abdul en Simon Cowell. Seizoen 4 werd Kara Dioguardi geïntroduceerd en kwam er als jurylid bij ter vervanging van Paula Abdul. Seizoen 10 werd bekend dat Simon Cowell en Kara Dioguardi niet meer terug zouden komen als juryleden. Jennifer Lopez, Steven Tyler, Harry Connick Jr, Mariah Carey, Nicki Minaj en Keith Urban kwamen erbij als nieuwe juryleden. Vanaf seizoen 11 bestaat de jury uit Jennifer Lopez, Harry Connick Jr en Keith Urban.

Verhaal

American Idol is van producer Simon Fuller en distributiemaatschappij FremantleMedia. Het werd voor het eerst uitgezonden op 11 juni 2002 op FOX. De audities duren 45 minuten per aflevering en de liveshows ongeveer een uur en 20 minuten. Het is gebaseerd op de Engelse variant van Pop Idol en Popstars. American Idol is de populairste talentenshow in Amerika en stond als enige programma op nummer 1 voor 8 seizoenen achter elkaar. Het is wereldwijd vertaald en ook in Nederland met programma's als Idols en Popstars. De winnaars van voorgaande seizoenen zijn onder andere Kelly Clarkson, Ruben Studdard, Fantasia Barrino, Carrie Underwood, Jordin Sparks en Scotty Mcreery. In seizoen 1 tot en met seizoen 5 waren de liveshows erg simpel. De kandidaten hadden geen kledingstylist of make-upartiest. Vanaf seizoen 5 werd de show opgeleukt met een grote zaal, kleding voor de kandidaten en make-up en haarstylisten.

Typische genreconventies

De genre-typische conventies die je herkent in het programma zijn:
 • Live
 • Sensatie
 • Leedvermaak
 • Hoge productiekosten
 • Deelnemers worden gecast op zangtalent
 • Interactie
 • Er is een geldprijs of plantencontract te winnen
 • Publiek heeft invloed tot wegstemmen van kandidaten
 • Publiek blijft op de hoogte door wekelijkse live-uitzendingen op tv en internet

Kenmerken show

Vanaf seizoen 5 is het programma een grote productie geworden met live publiek, grote podiums en optredens van artiesten. De prijzen werden verhoogd tot miljoenen en de kandidaten kunnen letterlijk een wereldwijde carrière winnen. De audities waren vooral bedoeld om sensatie te creëren, maar ook humor. Mensen die geen talent hadden werden door de producers gecast om voor de camera te verschijnen om hilarische momenten op te wekken voor de kijkers. Bepaalde situaties worden overdreven in beeld gebracht, waaronder huilende kandidaten die zijn afgewezen en mensen die verkleed audities komen doen. Dit zijn allemaal kenmerken die gebruikt worden om de spanning erin te houden tot de liveshows. Er is een leeftijdslimiet van 15 jaar. Iedereen mag meedoen mits je 15 jaar of ouder bent, niet alleen uit verschillende steden uit Amerika, ook buitenlandse kandidaten kunnen zich opgeven voor de Amerikaanse versie van American Idol. Het programma onderscheidt zich door middel van de eisen. Er mogen geen duos of groepen meedoen in tegenstelling tot andere talentenshows.

Het programma heeft geen standaard jury van vier personen. Zo nu en dan neemt er een tijdelijk jurylid plaats bij de vaste leden. Deze bestaan meestal uit artiesten of acteurs die een dagje mee jureren. Het programma begint met audities waarbij er een selectie wordt gemaakt van de beste zangers en zangeressen. De beste gekozen zangers en zangeressen gaan vervolgens door naar de liveshows die live worden uitgezonden. De kandidaten zingen elke week live één of meerdere liedjes. De liveshow die de volgende dag wordt uitgezonden is de show waarin er iemand wordt weggestemd. De kandidaat met de laagste stemmen gaat vervolgens naar huis. American Idol onderscheidt ook door middel van de macht van de juryleden. Wanneer er een kandidaat wordt weggestemd, heeft deze de kans om te blijven. De jury kan indien zij vinden, dat de kandidaat nog niet naar huis moet de wildcard gebruiken en de kandidaat opnieuw terugstemmen.

Functie van de show

De functie die American Idol vooral als amusementsprogramma heeft is interactie. De kandidaten treden op voor het publiek en laten daarmee hun talent en achtergrond zien. Een andere functie die American Idol met zich meebrengt is de vrijheid om je talent te laten zien ongeacht je uiterlijk, afkomst en/of leeftijd. Winnaars kunnen hun dromen waarmaken en worden wereldwijd beroemd. De trend waar American Idol vooral op inspeelt is media. Mensen kunnen interactief meedoen met stemmen via digitale televisie, internet, social media en applicaties die je kunt downloaden. Er is ook een speciale sing-a-long karaokespel te koop waarbij je thuis American Idol kunt naspelen.

Ideologieën

De ideologie die binnen American Idol dominant is, is kapitalisme. Je kunt van iemand die op straat leeft uitgroeien tot iemand die miljoenen op de bank heeft staan. De dominante ideologie ligt ook vooral op het bevestigen van het belang van materiële zaken in Amerika zoals geld, uiterlijk en een succesvolle carrière.
© 2016 - 2024 Habsy89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Best betaalde tv-sterrenIn Nederland is grof geld te verdienen met het verschijnen op televisie. Dit is echter niets vergeleken met de bedragen…
Belangrijke zang- en zingtips om talentenjacht te winnenBelangrijke zang- en zingtips om talentenjacht te winnenIedereen die over muzikaal geheugen beschikt en toon kan houden (dus het verschil tussen vals en zuiver hoort), kan (ler…
Interactiviteit door technologische ontwikkelingenProducenten hedendaags maken veel gebruik van interactiviteit om consumenten te binden aan hun merk. Dit doen ze veelal…
Auditie voor zang, dans en spel - talentenjacht? TipsAuditie voor zang, dans en spel - talentenjacht? TipsGa je een auditie voor zang, dans of spel doen, een auditie voor een musical of doe je mee aan een talentenjacht? Of wil…

Vijf extreem spannende series om voor thuis te blijvenVijf extreem spannende series om voor thuis te blijvenEr zijn series, die zijn zó nagelbijtend spannend, dat je het liefst alle afleveringen achter elkaar wilt kijken. Zon s…
'Jersey Shore' realitysoap of realitygekte?Jersey Shore is een Amerikaanse realitysoap die wordt uitgezonden door MTV. Jersey Shore gaat over acht jongeren die tij…
Bronnen en referenties
 • Idol, A. (2012). American Idol. Opgeroepen op 11 maart zondag, 2012, van American Idol: http://www.americanidol.com/about/
 • Reesink, H. &. (2003). Inleiding televisiestudies. In H. &. Reesink, Inleiding televisiestudies (pp. 46-65 & 162-173). Amsterdam: Boom.
Habsy89 (6 artikelen)
Laatste update: 23-02-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.