'Jersey Shore' realitysoap of realitygekte?

Jersey Shore is een Amerikaanse realitysoap die wordt uitgezonden door MTV. Jersey Shore gaat over acht jongeren die tijdelijk met elkaar gaan samenwonen aan de Jersey Shore, de kust van de staat New Jersey. De jongeren worden gevolgd door camera’s tijdens hun dagelijkse bezigheden. De jongeren zijn een stereotiep voorbeeld van de Italiaans-Amerikaanse jongeren in Amerika.

Feitelijke gegevens

 • Jersey Shore
 • Metagenre: Reality-tv
 • Subgenre: Realitysoap
 • Sub-subgenre: Teen-reality
 • Producent: 495 productions
 • Zender: MTV
 • Lengte: 42 min.

Geschiedenis

Jersey Shore is gebaseerd op een andere realitysoap genaamd The Real World, waarbij er een groep van verschillende jongeren uit verschillende steden in een huis worden geplaatst. Seizoen 1 van Jersey Shore is gefilmd in Jersey Shore zelf, seizoen 2 heeft Miami Beach als locatie. Voor het derde seizoen is Jersey Shore wederom de locatie. Voor seizoen 4 is de cast afgereisd naar Florence, Italië om hun roots te achterhalen. Het programma werd voor het eerst uitgezonden op 9 december 2009 op MTV. Jersey Shore is van productiemaatschappij 495 en producer Anthony Beltempo. In Amerika en Nederland werd de serie voor het laatst uitgezonden in 2014.

Hoofdpersonages

De cast van Jersey Shore bestaat uit Mike, Paul, Vinnie, Ronnie, Angelina, Jenni, Snooki, Deena en Sammi.

Verhaal

Jersey Shore is een buitenlands format uit Amerika. Het format is ook vertaald naar de Nederlandse realitysoap Oh, Oh, Cherso en Oh, Oh, Tirol. De soap heeft in het begin heel wat controversie over zich heen gekregen omdat de leden vaak het woord Guido/Guidette gebruikten. Guido/Guidette is een benaming voor Italiaans-Amerikaanse stereotypes. Veel mensen waren het er hier niet mee eens, omdat de castleden niet als ‘echte’ Italianen werden gezien omdat ze in Amerika zijn geboren en getogen. Jersey Shore kreeg heel wat kijkcijfers en werd uiteindelijk het meest bekeken programma op MTV. Seizoen 1 tot en met 2 bestond uit Pauly "Pauly D" Delvecchio, Mike "The Situation" Sorrentino, Ronnie Ortiz-Magro, Vinny Guadagnino, Nicole "Snooki" Polizzi, Jenni "J-Woww" Farley, Sammi "Sweetheart" Giancola, Angelina Pivarnick. Seizoen 3 en 4 werd de beste vriendin van Snooki geïntroduceerd, Deena Nicole Cortes. Angelina Picarnick is halverwege seizoen 2 vertrokken omdat ze geen band kreeg met de rest van de huisgenoten.

In het begin van de realitysoap waren de afleveringen nogal extreem. De castleden hadden allemaal een sterke persoonlijkheid. De leden kenden elkaar niet en het vertrouwen was er niet. Er waren veel gevechten mondeling en fysiek. Mike, Vinny en Pauly vormden meteen een band en werden samen het trio M.V.P.

Typische genreconventies

De Real World waar het op gebaseerd is, is erg divers. De leden bestaan uit verschillende jongens en meisjes uit verschillende steden, achtergronden en nationaliteiten. Jersey Shore daarentegen bestaat uit jongens en meisjes uit dezelfde stad en dezelfde etnische achtergrond. De typische genreconventies die je herkent in het programma zijn:
 • Onbekende mensen worden gefilmd in ongeregisseerde situaties
 • Herkenning
 • Meeleven
 • Sensatie
 • Leedvermaak
 • Spanning
 • Lage productiekosten
 • Tussen de kandidaten ontstaan spanningen en intriges die gestimuleerd worden door de producers
 • Deelnemers worden vooraf gecast om interessante samenstelling te krijgen

Kenmerken serie

In een realitysoap blijven de leden op één locatie en in één huis, bij Jersey Shore is dat niet zo. Er is meer herkenning bij het publiek. De kijker volgt niet alleen een paar maanden de leden maar ook hun leven buiten de soap. Ze krijgen relaties buiten het programma om en camera’s mogen mee tijdens familiebezoekjes. Net als andere realitysoaps hebben de castleden geen toegang tot mobiele telefoons, internet, televisie en radio. Ze hebben wel twee auto’s gekregen om mee te reizen.

Jersey Shore is een realitysoap die niet live wordt uitgezonden. Het heeft ook geen presentator en de actuele gebeurtenissen in het huis worden niet allemaal uitgezonden op televisie. De producers kiezen de spannendste stukjes en laten altijd een proefstukje zien in het begin van het gehele seizoen om zo de kijker weer terug te lokken. De uitzendingen worden ook gecensureerd bij het uitzenden. Naakte lichaamsdelen worden bedekt en gevloek wordt gebleept. Een ander bijzonderheid is de filter waarmee het is gefilmd. In de afleveringen lijkt het alsof het beeld erg slecht is. De makers hebben dit bewust gedaan om een retro beeld te creëren.

Functie van de serie

De functie die Jersey Shore vooral als realitysoap heeft is dat het een soort van leedvermaak met zich meebrengt. Het zijn gewone mensen net als iedereen. Nadruk ligt meer op menselijke interactie. Zet een groep wildvreemden in één huis en zie hoe vriendschappen en relaties ontstaan. Een andere functie die de soap met zich meebrengt is dat ze een stereotiep beeld van Italiaans-Amerikaanse jongeren willen doorbreken. Ze staan bekend als harde feestbeesten en vaak met losbandig gedrag.

Jersey Shore speelt ook in op verschillende trends. Ze bezoeken vaak nachtclubs en feestjes waar ook veel alcohol wordt geschonken. De mannelijke castleden bezoeken vaak de kapper waarbij de onderkant van het haar eraf wordt geschoren en de bovenkant met zoveel mogelijk gel wordt ingesmeerd. De vrouwelijke castleden gaan naar de manicure en er worden verschillende kleuren en glittertjes op de nagels gedaan. Een ander trend waar ze ook veel op inspelen, is de zonnebank. De castleden hebben allemaal een kleurtje dat niet natuurlijk is. Nog een veel voorkomende trend is de Jersey Shore-shirtjes, waarop verschillende stopwoordjes die ze gebruiken worden gedrukt.

Ideologieën

De ideologie die binnen Jersey Shore dominant is, is realisme. Het uitvergroten van de werkelijkheid. De kijker volgt de realiteit van de jongeren tijdens het uitgaan, verliefd worden, werken, vriendschappen en het privéleven bij familie thuis. De kijkers denken dat wat ze zien realiteit is, maar dat is niet altijd even waar. Er wordt weinig onderscheid gemaakt tussen mannen versus vrouwen. De mannelijke leden slapen met zoveel mogelijk vrouwen. De vrouwelijke leden hebben allemaal een vaste serieuze relatie. Er is sprake van goed versus kwaad. De leden leven niet altijd vreedzaam en komen weleens in de problemen.
© 2016 - 2024 Habsy89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jersey Shore's DJ Pauly DDe Jersey Shore heeft veel interessante cast leden, maar degene die daar altijd bovenuit springt is DJ Pauly D met zijn…
Jennifer Farley aka JWowwJennifer Farley, beter bekend als Jenni of Jwoww, is een televisiepersoonlijkheid. Zij werd wereldwijd beroemd als castm…
Ronaldo Ortiz-Magro aka RonnieAls we aan een guido, anabooltje of aan Sammi denken, denken we ook gelijk aan hem. We hebben het hier uiteraard over Ro…

'American Idol': de zoektocht gaat door!American Idol, voorheen bekend als 'The search for a superstar', is een Amerikaans televisieprogramma waarbij er gezocht…
Amerikaanse tv-serie 'Law & Order: Special Victims Unit'Law & Order: Special Victims Unit is een Amerikaanse televisieserie van NBC. Het is een spin-off van de populaire politi…
Bronnen en referenties
 • MTV. (2012). MTV. Opgeroepen op 9 maart vrijdag, 2012, van MTV: http://www.mtv.nl/nieuws/jersey-shore-maakkennis
 • Reesink, H. &. (2003). Inleiding televisiestudies. In H. &. Reesink, Inleiding televisiestudies (pp. 46-65 & 162-173). Amsterdam: Boom.
Habsy89 (6 artikelen)
Gepubliceerd: 15-02-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.