Amerikaanse tv-serie 'Law & Order: Special Victims Unit'

Law & Order: Special Victims Unit is een Amerikaanse televisieserie van NBC. Het is een spin-off van de populaire politieserie Law & Order. Law & Order heeft meerdere spin-offs gemaakt waarbij elke serie een eigen thema heeft. Law & Order: Special Victims Unit is de meeste bekeken versie en één van de meeste gewaardeerde programma’s bij NBC.

Feitelijke gegevens

 • Law & Order: Special Victims Unit
 • Metagenre: Drama
 • Subgenre: Serie
 • Sub-subgenre: Politiedrama serie
 • Producent: Dick Wolf
 • Zender: NBC/Net 5
 • Lengte: 42 min.

Geschiedenis

Law & Order: Special Victims Unit is een fictieserie over rechtszaken en politieonderzoek in het fictieve 16e district in New York. De serie is van Amerikaanse televisieproducent Dick Wolf. In Amerika wordt de serie uitgezonden door NBC en in Nederland door Net5 en het digitale kanaal 13th street (in 2016). Aanvankelijk zou de serie eigenlijk ‘sex crimes’ heten en had het niks te maken met Law & Order. NBC vond echter na overleg dat de titel te hard was voor het publiek en werd uiteindelijk veranderd in Special Victims Unit. De eerste aflevering werd op 20 september 1999 uitgezonden. Op 25 januari 2012 werd bekend dat NBC ook een seizoen 14 van de serie gaat uitzenden.

Hoofdpersonages

De hoofdrollen worden gespeeld door Mariska Hargitay, Christopher Meloni die gestopt is in seizoen 12, Ice-T, Dan Florek en Richard Belzer.

Verhaal

De serie is een buitenlands format uit Amerika. Het bestaat uit een elite van de NYPD, genaamd Special Victims Unit. Alle moorden en onderzoeken bestaan uit seksueel gerelateerde misdaden. Elke aflevering heeft een eigen verhaal. In het begin wordt er één of worden meerdere personen dood aangetroffen voordat het van start gaat. Dan wordt er in het eerste deel een politieonderzoek uitgevoerd naar de moord. Het gaat dus vrijwel altijd om een moord. In het tweede deel komt het Openbaar Ministerie in actie. Seizoen 1 tot en met 12 bestond uit captain Donald Cragen, de twee hoofdrollen detective Olivia Benson en Elliot Stabler, detective Fin Tutuola, ADA Alexandra Cabot, Dr. George Huang en Dr. Melinda Warner.

Tijdens seizoen 13 werd bekend dat Christopher Meloni (detective Elliot Stabler) de serie zou verlaten in verband met een meningsverschil over zijn contract. Dr. George Huang zou eveneens niet terugkeren in seizoen 13. Mariska Hargitay (detective Olivia Benson) zou wel terugkeren maar in mindere mate. Vanaf seizoen 13 zijn er ook twee nieuwe detectives geïntroduceerd om de plek van Stabler en Benson over te nemen. Dat zijn Danny Pino (detective Amaro) en Kelly Giddisch (detective Rollins). Tijdens de start van de serie waren de afleveringen nog erg zacht, vriendelijk en fictief. Naarmate de serie begon te draaien werden de afleveringen steeds ruwer, gewelddadiger en gebaseerd op waargebeurde verhalen. Dat kwam omdat de serie vooral aandacht probeerde te geven aan seksuele misdaden, veel afleveringen waren gebaseerd op waargebeurde verhalen die niet veel media-aandacht kregen. Op deze manier wilden de makers een boodschap doorgeven dat seksuele misdaden eveneens onacceptabel zijn en ook aandacht verdienen.

Typische genreconventies

Hoewel Law & Order voornamelijk erg mannelijk is, is Law & Order: Special Victims Unit wat meer vrouwvriendelijk. De verhaallijn is wat meer gericht op een vrouwelijk publiek.
 • De kijker krijgt eerst een inleiding van de aflevering te zien
 • Kijker volgt personages van beide kanten van het verhaal
 • Emoties, drama en intriges vormen de basis
 • De serie heeft geen continuerend plot
 • Inleiding wordt bewust onduidelijk gehouden
 • Er zijn geen cliffhangers, kijkers hoeven niet elke aflevering te bekijken om het verhaal te kunnen volgen
 • Elke aflevering heeft een eigen verhaal
 • Afleveringen zijn fictief

Kenmerken serie

De verhaallijnen van de serie worden steeds meer gebaseerd op waargebeurde verhalen in de media. De serie is niet geheel serieus, af en toe komen er ook humoristische aspecten aan bod. Het onderscheidt zich ook door middel van een inleiding te beginnen waarbij de misdaad wordt getoond, maar niet de dader. De makers doen dit bewust om het spannend te houden.

Het heeft een duidelijk genre, echter zijn niet alle afleveringen gericht op seksuele misdaden op vrouwen, maar ook op mannen en kinderen. Het onderscheidt zich ook door middel van de hoofdpersonen. Elk hoofdpersoon heeft een bepaalde taak. De detectives onderzoeken de moord, de captain leidt alles in goede banen, de ADA zal de dader(ers) vervolgen, Dr. Melinda Warner is de lijkschouwer en voorziet de detectives van informatie, Dr. Huang is een psychiater en komt alleen voor wanneer er sprake is ontoerekeningsvatbaarheid van dader en/of slachtoffer.

Functie van de serie

De functie die Law & Order: Special Victims Unit vooral als programma heeft is dat het een belangrijk boodschap met zich meedraagt. Het is niet zomaar een politieserie, maar een politieserie die seksuele misdaden en/of misbruik in het daglicht stelt. De daders zijn meestal mensen waarvan je het nooit verwacht en zitten ook meestal dicht bij het slachtoffer. De serie werkt daarnaast buiten de serie om met echte rechercheurs die seksuele misdaden in New York oplossen. Hier halen ze ook veel belangrijke informatie vandaan om aan de kijker te laten zien dat zulke misdaden niet worden geaccepteerd waar dan ook. Ze spelen in op gevoelens van mensen die het zelf ooit hebben meegemaakt of iemand kennen die het heeft meegemaakt. Hiermee roepen ze de mensen op om er iets aan te doen. De serie speelt ook in op verschillende trends. In seizoen 15 hebben de detectives allemaal een smartphone met een report crime-applicatie. Mensen kunnen deze applicatie downloaden en anonieme misdaden melden. De normen en waarden die worden gereflecteerd zijn dat je als man het recht niet hebt om een vrouw seksueel te misbruiken, vrouwen hebben ook het recht om nee te zeggen. Mannen en vrouwen zijn binnen Law & Order: Special Victims Unit gelijk. De mannelijke en vrouwelijke detectives hebben geen verschil in functie. De personages zijn mensen met verschillende etnische achtergronden en huidskleuren.

Ideologieën

De ideologie die binnen de serie dominant is, is vooral mannelijkheid versus vrouwelijkheid. Vrouwen hebben dezelfde functie als de mannen en soms zelfs hoger. Ze worden volledig als professionals geaccepteerd. Vrouwelijke hoofddetective Olivia Benson, een ‘moederfiguur’ die geloofwaardig overkomt in de serie. Een andere ideologie binnen de serie is dat vrouwen die bij de politie werken vaak ongelukkig zijn in de liefde. De vrouwen worden niet neergezet als lustobject, maar hebben net als de mannen ook een belangrijke rol. Er wordt ook geen onderscheid gemaakt tussen blank versus zwart. Donkere detective Fin Tutuola wordt met respect behandeld. Er is ook geen sprake van goed versus kwaad, omdat het gehele team maar één doel voor ogen heeft, namelijk het oplossen van een zaak en het arresteren van de dader(s). Ideologisch gezien is het een interessante serie die erg speelt met vooroordelen. Zo is de mannelijke hoofdrolspeler Stabler getrouwd met een gezin van vijf kinderen en detective Olivia Benson een alleenstaande vrouw zonder familie. Ze leeft voor het werk.
© 2016 - 2024 Habsy89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Arachnofobie / spinnenfobieSpinnenfobie is een veel voorkomende fobie waar veel mensen last van hebben. Als men echter op een moment komt dat men z…
Alles over spinnenAlles over spinnenSpinnen: kleine dieren die tot de geleedpotigen horen. Hoe bouwt een spin zijn web, waarvan wordt een web gebouwd, welke…
Cecily von Ziegesar - schrijfster van onder meer Gossip GirlCecily von Ziegesar - schrijfster van onder meer Gossip GirlOngeveer dertig boeken heeft Cecily von Ziegesar op haar naam staan. Van het immens populaire Gossip Girl tot de spin-of…
Spinnen, eng of fasinerend?Spinnen, eng of fasinerend?Bent u bang voor spinnen? Heeft u geen rust voordat het beest door iemand is vermorzeld? Verdiep u er dan in een spin wo…

'Jersey Shore' realitysoap of realitygekte?Jersey Shore is een Amerikaanse realitysoap die wordt uitgezonden door MTV. Jersey Shore gaat over acht jongeren die tij…
De Mol: hoe een format na 13 jaar pauze overeind blijftDe Mol: hoe een format na 13 jaar pauze overeind blijftOp 1 februari 2016 keerde De Mol na dertien jaar terug op de Vlaamse televisie. Niet langer op de openbare omroep, maar…
Bronnen en referenties
 • NBC. (2012). NBC. Opgeroepen op 9 maart vrijdag, 2012, van NBC: http://www.nbc.com/law-and-order-special-victims-unit/about/
 • Reesink, H. &. (2003). Inleiding televisiestudies. In H. &. Reesink, Inleiding televisiestudies (pp. 46-65 & 162-173). Amsterdam: Boom.
Habsy89 (6 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.