De Mol: hoe een format na 13 jaar pauze overeind blijft

De Mol: hoe een format na 13 jaar pauze overeind blijft Op 1 februari 2016 keerde De Mol na dertien jaar terug op de Vlaamse televisie. Niet langer op de openbare omroep, maar op de commerciële zender VIER. Toch blijkt De Mol na een (veel te lange) pauze nog steeds overeind te blijven. Een nieuwe zoektocht is begonnen. De Vlaming is de heerlijke jacht op De Mol na al die jaren duidelijk nog steeds niet vergeten. De Mol, in Nederland gekend als Wie is de Mol?, kwam voor het eerst op de Vlaamse televisie in 1998. Het programma van Woestijnvis was meteen een schot in de roos. Er volgden nog twee seizoenen: in 1999 en in 2002. Daarna trok Woestijnvis de stekker uit het programma. In 2016 bliezen ze nieuw leven in het concept.

Geschiedenis

Het oorspronkelijke format van De Mol werd bedacht door Bart De Pauw, Tom Lenaerts, Michiel Devlieger en Michel Vanhove. Het was Michiel De Vlieger die de eerste drie seizoenen presenteerde, op zijn eigen wijze, meestal met gekruiste armen. Het programma werd op zondagavond uitgezonden op de openbare omroep VRT.

De Mol werd in Vlaanderen een weergaloos succes, dat tijdens de week leefde bij menig Vlaming. Honderdduizenden gingen op zoek naar wie de mol was in het programma. Nu nog kunnen heel wat Vlamingen zonder problemen de drie gekende mollen met naam noemen.

Het programma

Hoe zit het programma dan in elkaar? Vijf mannen en vijf vrouwen vertrekken op een avontuur naar een voor hen onbekend land. Daar moeten ze opdrachten uitvoeren om zo geld te verdienen. De winnaar aan het einde van de reeks krijgt de pot met geld mee naar huis. Eén van de tien deelnemers is een saboteur, ofwel De Mol. Hij moet ervoor zorgen dat zijn medekandidaten zo weinig mogelijk geld in kas krijgen. Aan het einde van elke aflevering moeten de kandidaten een reeks vragen over de mol invullen. Wie het minst aantal goede antwoorden kan geven, moet onverbiddelijk naar huis.

2016

In 2016 ging het programma opnieuw van start, deze keer op de commerciële zender VIER. De bekendmaking van de terugkeer liet wat stof opwaaien, want heel wat van de bedenkers van De Mol zijn intussen niet meer verbonden aan Woestijnvis. Zij waren niet op de hoogte gebracht dat hun geesteskind opnieuw op het scherm zou verschijnen en gingen aanvankelijk niet akkoord. Hoe het dan toch tot een compromis gekomen is, is een goed bewaard geheim.

De opnames voor het nieuwe seizoen vonden plaats in november 2015 in Argentinië. De presentatie is nu in handen van Gilles De Coster. Het format blijft erg dicht aanleunen bij dat van de eerste drie seizoenen, met een presentator met alweer gekruiste armen.

Dat De Mol is blijven leven in Vlaanderen, bewijzen de kijkcijfers. VIER had na de start op 1 februari 2016 gehoopt op een half miljoen kijkers, maar dat zijn er 900.000 geworden voor de eerste aflevering van het vierde seizoen. Anno 2016 worden ook de sociale media en een online platform gebruikt om de zoektocht naar De Mol extra interessant te maken. Na dertien jaar is het programma helemaal terug van weggeweest. De Vlaming zat er duidelijk op te wachten.

Buitenland

Dat De Mol een erg populair concept is, bewijzen de talloze buitenlandse versies van het programma. Eén van de bekendste is het Nederlandse Wie is de Mol?, dat al 16 seizoenen op de Nederlandse televisie draait. Daar zijn de onbekende deelnemers intussen vervangen door BN'ers, of Bekende Nederlanders. De Mol is verkocht aan niet minder dan 50 landen. De Amerikaanse versie kreeg de naam The Mole en draaide vijf seizoenen lang. De laatste aflevering dateert van 2008.
© 2016 - 2024 Ldpw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tien redenen om de televisie de deur uit te doenTien redenen om de televisie de deur uit te doenWat is het toch dat mensen hebben met televisie kijken? Kijk jij naar alles op de televisie, als het maar beweegt? Is al…
Vergoeding inboedelverzekering. Nieuwwaarde of dagwaarde?Vergoeding inboedelverzekering. Nieuwwaarde of dagwaarde?Als je schade hebt aan je inboedel, kan je de schade claimen op je inboedelverzekering. Maar welke uitkering kan je dan…
Televisie aansluiten op het internetTelevisie aansluiten op het internetIn 2020 zijn er verschillende mogelijkheden om je televisie aan te sluiten op het internet. Met deze mogelijkheden kun j…

Amerikaanse tv-serie 'Law & Order: Special Victims Unit'Law & Order: Special Victims Unit is een Amerikaanse televisieserie van NBC. Het is een spin-off van de populaire politi…
Flikken RotterdamAl jaren is Flikken Maastricht, in navolging van het Vlaamse Flikken Gent, een groot succes op televisie. Sinds vrijdag…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: www.sbsbelgium.be
  • Nl.wikipedia.org/wiki/De_Mol_(televisieprogramma)
  • http://www.demorgen.be/tvmedia/de-mol-overleeft-haar-winterslaap-hollywood-shots-en-spannende-televisie
Ldpw (4 artikelen)
Gepubliceerd: 03-02-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.